Академічна доброчесність - основа розвитку університету

Академічна доброчесність - основа розвитку університету

В основі академічної доброчесності лежить чесність, порядність у виконанні своїх обов’язків, довіра, справедливість, повага та відповідальність. Згідно зі статтею 42 Закону України “Про освіту” академічна доброчесність – це сукупність етичних принципів та

визначених законом правил, якими мають керуватися учасники освітнього процесу під час

навчання, викладання і провадження наукової (творчої) діяльності з метою забезпечення довіри до результатів навчання та/або наукових (творчих) досягнень.

Академічна доброчесність покликана боротися із:

  • плагіатом як актом шахрайства в студентських роботах, дисертаціях, наукових статтях;
  • фабрикацією та фальсифікацією результатів наукових досліджень;
  • обманом, списуванням, хабарництвом.

Багато хто вважає, що академічна доброчесність стосується лише тих, хто займається наукою. Насправді ж академічна доброчесність пов’язана не лише з наукою, а й з освітою, і з творчою діяльністю. Тому напевно можна сказати, що академічна доброчесність тією чи іншою мірою стосується кожного.

Міжнародний центр академічної доброчесності при Ратлендському інституті етики, Університет Клемсон в Південній Кароліні, розробив документ “Фундаментальні цінності академічної доброчесності” (Fishman 2012). За цим підходом, академічна доброчесність – це відданість академічної спільноти шести фундаментальним цінностям: чесності, довірі, справедливості, повазі, відповідальності й мужності. Академічна доброчесність означає, що в процесі навчання чи досліджень, студенти, викладачі та науковці керуються, передусім, принципами чесності, чесної праці та навчання. Плагіат, списування, несанкціоноване використання чужих напрацювань є неприйнятним і жодним чином не толеруються в спільноті. Академічна доброчесність стосується не лише якості освіти – вона напряму впливає на те, які цінності закладаються під час навчання в університеті та яким є «секрет успіху» в суспільстві. Чи це важка і наполеглива праця, яка допомагає досягати успіхів, чи це обман, шахрайство та сумнівна спритність, які потім стають нормами суспільних відносин і тягнуть країну на дно.

Професійна підготовка майбутніх фахівців орієнтується на модель майбутнього спеціаліста як творчої, креативної, відповідальної та культурної особистості. Моральність та фахові знання майбутніх фахівців формуються під впливом академічної культури. Дотримання норм академічної доброчесності дозволить розвивати у здобувачів вищої освіти творчий потенціал та критичне мислення. У Положенні про академічну доброчесність у Державному університеті економіки і технологій зазначено, що дотримання академічної доброчесності здобувачами вищої освіти передбачає:

  • самостійне виконання навчальних завдань, завдань поточного та підсумкового контролю результатів навчання, атестації (для осіб з особливими освітніми потребами ця вимога застосовується з урахуванням їхніх індивідуальних потреб і можливостей);
  • посилання на джерела інформації у разі використання ідей, розробок, тверджень, відомостей;
  • дотримання норм законодавства про авторське право і суміжні права;
  • надання достовірної інформації про результати власної навчальної (наукової, творчої) діяльності, використані методики досліджень і джерела інформації.

Успішність університету залежить не лише від його місця у рейтингах, а й від сприйняття його студентським, науковим та суспільним середовищем загалом. Тільки в університети, які мають добру репутацію, піде абітурієнт. Однією з умов здобуття хорошої репутації є академічна доброчесність. Саме через формування культури академічної доброчесності в освітньому просторі відбудеться підвищення рівня вищої освіти і підготовки висококваліфікованих професіоналів.

Тим, кому цікаво дізнатися більше, про роль та важливість освіти, виклики перед наукою й пригоди у світі саморозвитку, бібліотека ДУЕТ пропонує звернути увагу на добірку фільмів від проєкту «Ініціатива академічної доброчесності та якості освіти».

Тематична добірка складається з наступних фільмів:

Капітан Фантастік (2016); Винахідник: жага крові у Кремнієвій долині (2019);

Цілитель Адамс (1998); Розумник Віл Гантінг (1997); Посмішка Мони Лізи (2004); Саммергілл (2008); Вільні письменники (2007); Опус Містера Голланда (1995);

Учитель на заміну (2011); Клуб «Сніданок» (1995).

Детальніше:  https://bit.ly/3nTvxm8

01.02.2021
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©