Фінансова грамотність - шлях до особистої свободи, або як навчитись розпоряджатися своїми грошима граючи

Фінансова грамотність - шлях до особистої свободи, або як навчитись розпоряджатися своїми грошима граючи

«Життєвий капітал», як здобути і не втратити

Сьомого грудня перегорнуто чергову сторінку партнерства Державного університету економіки і технологій. Після кількамісячних перемовин, навчань і, як підсумок, укладання Меморандуму про співпрацю, в університеті спільно з ГО «ДІЛОВИЙ КЛУБ «ПАРТНЕР» було офіційно відкрито Клуб фінансової грамотності ДУЕТ. Що відбуватиметься у Клубі, хто став його учасниками, та на які результати співпраці очікують усі партнери, ми розкажемо далі.

У 2019 році в Україні провели дослідження, результати якого показали, що наша держава посідає 30, тобто останню позицію в питаннях фінансової грамотності населення. Вивчаючи результати тестування детальніше, експерти з’ясували, що з теоретичними знаннями про фінанси в українців усе добре, але коли мова йде про практику-наші люди «пасуть задніх». Змінити ситуацію в Україні взялись, створивши Національний проєкт з фінансової грамотності. До проєкту на тепер долучились чимало організацій:

«Якщо говорити про національний Клуб фінансової грамотності, то його започаткували одразу декілька зацікавлених партнерів: ініціаторами виступили і Фонд гарантування вкладів, і ГО «Діловий клуб «Партнер», і навчально-науковий інститут «Каразінський банківський інститут», який був флагманом по просуванню фінансової грамотності в Україні, далі до них приєднувались інші, мова про Торгово-промислову палату України, Міністерство освіти і науки. Наш спільний проєкт розрахований на 2019-2022 роки, але вже зараз є ознаки того, що він буде пролонгований тому, що він дуже затребуваний. В рамках цього проєкту є міні проєкт на 1500 тисяч клубів фінансової грамотності по всій Україні» -розповідає тренерка «Ліги амбасадорів фінансової грамотності» та виконавчий керівник регіонального представництва ГО «ДІЛОВИЙ КЛУБ ПАРТНЕР» у Кривому Розі, Ірина Коваленко

У квітні цього року сталась перша зустріч Андрія Шайкана, ректора ДУЕТ, з представниками ГО « ДІЛОВИЙ КЛУБ «ПАРТНЕР», на якій обговорили партнерство. І лише 21жовтня 2021 року було підписано Меморандум про співпрацю. Керівник університету зізнається, що спочатку до пропозиції поставилися скептично:

«Перша наша зустріч, коли нас познайомили з фінансовою грою, яка покликана навчити правильно розпоряджатись фінансами, у нас виникло чимало запитань. Ми ставили відверті, складні, незручні запитання в чому є результат, хто є фокус-групою, звідки виникло це явище, звідки ідея, навіщо ми в цій ідеї. На свої запитання ми отримали відповіді. Ми наших викладачів відрядили повчитися і вони, як експерти з багаторічним досвідом, прийшли і сказали, що це нам потрібно, це формує відповідні навички і знання, компетенції у фокус-груп, які є нашими потенційними абітурієнтами, а також це корисно нашим студентам. Викладачі фактично стали тренерами і вступили до цього клубу»

Гра-симулятор «Життєвий капітал», яка є частиною навчання фінансовій грамотності, показує як правильно розпоряджатися власними коштами. Вона побудована таким чином, що максимально відтворює ситуації з реального життя: ви купуєте нерухомість, ви берете кредити під відсотки, або ж створюєте громадську організацію чи будуєте свій бізнес. Зіграти у цю чудо-гру тепер можуть і студенти ДУЕТу, сьомого грудня відбулося офіційне відкриття Клубу фінансової грамотності університету в IT HUB Coworking.

«Для тих студентів, які пов'язані з фінансами, це дуже корисна гра, вони можуть конкретніше зрозуміти, чи варто в принципі їм далі навчатися цій професії. Це як репетиція справжнього життя, де ти розумієш, що якщо людина бере кредит на бізнес, йому доведеться потім його виплачувати, ще й із додатковою сумою, а якщо бізнес не перекриває витрати, то людина «прогорить». Тільки єдине, що в реальному житті інші відчуття, ти не можеш пережити ті емоції, які були б у реальному житті і тому не так сильно переживаєш за ті гроші, які перебувають у тебе на столі, бо знаєш, що вони не справжні», -ділиться емоціями після гри Олександр Канєвський, студент першого курсу Навчально – наукового економічного інституту ДУЕТ спеціальності Економіка.

І головне, що у цю гру можна грати незліченну кількість разів, щоразу пропрацьовуючи все нові навички. Однак на проведенні ігор співпраця Державного університету економіки і технологій та ГО «ДІЛОВИЙ КЛУБ ПАРТНЕР» не завершується, планується реалізувати й інший проєкт, який буде торкатись вже соціального підприємництва.

Фото за посиланням

09.12.2021
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©