Підприємець, товарознавець чи біржовик? Обговорюємо освітньо-професійну програму «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»

Підприємець, товарознавець чи біржовик?  Обговорюємо освітньо-професійну програму «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»

Кафедра економіки та підприємництва Державного університету економіки і технологій продовжує активно працювати над вдосконаленням якості освітньо-професійних програм підготовки фахівців за профілем кафедри. 30 листопада 2021 року відбулася відкрита онлайн-зустріч зі стейкхолдерами освітньо-професійних програм (ОПП) щодо обговорення ОПП «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» підготовки здобувачів на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти за спеціальністю 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність». Зустріч проходила за сприяння Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі Державного університету економіки і технологій.

У зв’язку із карантинними обмеженнями зустріч проходила он-лайн за допомогою платформи Zoom.

На зустрічі були присутні:

1) Зовнішні експерти – представники роботодавців:

Ольга Монастирська – спеціаліст з методів розширення ринків збуту ТОВ «Українські мінеральні добрива».

Вікторія Юхименко - директор ТОВ «Мірель-Груп».

2) Внутрішні експерти – студенти, здобувачі вищої освіти:

Юлія Кикоть – здобувач вищої освіти Державного університету економіки і технологій спеціальністю на першому рівні (бакалавр) денної форми навчання спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» (3-й курс).

Дмитро Бондар – здобувач вищої освіти Державного університету економіки і технологій спеціальністю на першому рівні (бакалавр) денної форми навчання спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» (4-й курс).

3) Викладачі кафедри – члени проектної групи.

Вікторія Радько - кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки та підприємництва Державного університету економіки і технологій, гарант освітньої програми «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти.

Світлана Мацюра – кандидат економічних наук, в.о. завідувача кафедри економіки та підприємництва Державного університету економіки і технологій, член проектної групи.

Олександр Темченко – доктор технічних наук, професор кафедри економіки та підприємництва Державного університету економіки і технологій, член проектної групи.

Володимир Мусієнко – кандидат технічних наук, доцент кафедри економіки та підприємництва Державного університету економіки і технологій, член проектної групи.

Зустріч розпочалася з презентації мети, особливостей та історії започаткування ОПП «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», яку зробила Світлана Мацюра – в.о. завідувача кафедри економіки та підприємництва Державного університету економіки і технологій. Доповідач звернула увагу на те, що програма орієнтована на базову професійну підготовку сучасних фахівців, підприємців, аналітиків, ініціативних та здатних до швидкої адаптації до сучасного бізнес-середовища. За задумом розробників ОПП формує фахівців з новим перспективним способом мислення, здатних не лише застосовувати існуючі методи дослідження, але й розробляти нові на базі сучасних наукових досягнень. Випускники-фахівці можуть бути працевлаштовані в державних установах, що займаються економічними проблемами (міністерства, органи галузевого і регіонального управління); на підприємствах усіх галузей національної економіки всіх форм власності; фінансові організації (банки, податкові інспекції, пенсійні фонди, страхові компанії); у сфері торгівлі (компанії по оптовому і роздрібному продажу); на брокерських фірмах; в науково-дослідних і освітніх установах (викладацька діяльність). Гарант презентувала і пояснила обов’язкові та вибіркові освітні компоненти, доцільність їх включення у ОПП та змістове наповнення і розповіла про внесені зміни щодо освітніх компонент.

Під час обговорення як зовнішні, так внутрішні експерти звернули увагу як на позитивні характеристики рецензованої ОПП, так і на її слабкі місця. Зокрема, представники роботодавців були одностайні у своїй оцінці щодо можливості вибору спеціалізації, обираючи перший чи другий пакет вибіркових дисциплін. Це дозволяє студенту зорієнтуватися у майбутньому фаху та вивчати ти дисципліни, які йому до вподоби і формують необхідні фахові компетенції.

Свій погляд на ОПП «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» висловила Ольга Монастирська (спеціаліст з методів розширення ринків збуту ТОВ «Українські мінеральні добрива»), яка відзначила такі позитивні властивості програми як введення блоку дисциплін, що формують уявлення про цифрову економіку та її тренди, інноваційне підприємництво та управління стартап проектами, а також дозволяють сформувати так звані soft skills. Водночас, експерт звернула увагу на доцільність введення таких дисциплін як «Економіко-математичні методи і моделі» та «Економіко-математичне прогнозування і моделювання». Такі фахові навички дуже важливі сьогодні з огляду на цифрову трансформацію підприємств та необхідність прогнозування майбутнього розвитку підприємства і розробки його стратегії. На думку Ольги Монастирської важливо також при викладанні дисциплін зробити ув’язку між дисциплінами «фундаменту» і «надбудови» – від маркетингу і товарознавства до бізнес-трейдінгу і біржової торгівлі, щоб майбутній фахівець чітко розумів логіку бізнес-процесів.

Долучилася до обговорення й Вікторія Юхименко (директор ТОВ «Мірель-Груп»), яка вказала на необхідність викладення професійних дисциплін якомога раніше, вже починаючи з 2 семестру першого курсу, що дозволяє «занурюватися» у фах та зрозуміти і обрати майбутню спеціалізацію. На її думку, дуже добре сформовано блок дисциплін, що складають обов’язкову фахову компоненту і формують базові компетенції згідно обраної спеціальності. Вікторія Юхименко зазначила, що вона є мамою студента, який навчається за цією спеціальністю на другому курсі і вона з цікавістю прослуховує лекції у Zoom разом із сином, а потім їх обговорює. Це дозволяє правильно розставити акценти у навчанні сина як майбутнього фахівця. Вона задоволена якістю лекцій та підбором навчальних дисциплін.

Присутні на зустрічі студенти – здобувачі вищої освіти – також відмітили як позитив можливість обирати дисципліни згідно уподобань та майбутньої спеціалізації. Юлія Кикоть (бакалавр денної форми навчання спеціальності 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність, 3-й курс) відмітила, що їй не вистачає знань з цифрової підготовки і вона б хотіла посилити свої «цифрові» навички і опанувати сучасні інформаційні продукти щодо управління підприємством, зокрема 1-с «Бухгалтерія» чи SAP. Свою думку щодо бачення ОПП висловив Дмитро Бондар (бакалавр денної форми навчання спеціальності 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність, 4-й курс), який наголосив на недоцільності вивчення в університеті такої дисципліни як «Історія української державності», оскільки вони її досить докладно вивчили підчас навчання в школі. Здобувач пропонує замінити цю дисципліну на дисципліни економічного профілю, зокрема історію економічної науки чи основи політології.

Загалом всі експерти наголосили, що ОПП є достатньо збалансована за теоретичною та практичною, обов’язковою та вибірковою компонентами.

Після обговорення переваг та недоліків ОПП «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» Світлана Мацюра підбила підсумок дискусії та розповіла про перспективи вдосконалення цієї програми за результатами обговорення з експертами –стейкхолдерами та власного бачення кафедри щодо розвитку спеціальності.

Підсумовуючи результати обговорення ОПП модератор Ірина Васильчук озвучила вироблені спільні пропозиції щодо підвищення якості підготовки майбутніх фахівців за спеціальністю 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», які будуть покладені в основу перегляду ОПП та вдосконалення навчального плану.

 

02.12.2021
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©