Продовжуємо працювати над вдосконаленням якості підготовки фахівців!

Продовжуємо  працювати  над  вдосконаленням  якості підготовки  фахівців!

За сприяння Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі 10 червня 2022 року відбулася відкрита онлайн-зустріч зі стейкхолдерами освітньо-професійних програм (ОПП) щодо обговорення ОПП «Економіка» підготовки здобувачів вищої освіти на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти та на другому (магістерському) рівні вищої освіти за спеціальністю 051 «Економіка».

На зустрічі були присутні:

1) Зовнішні експерти – представники роботодавців:

Юрій Радько – начальник відділу контролінгу логістики ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг”.

Євген Смирний – директор ТОВ “Промлогістик — Компані”.

Юхименко Вікторія - директор ТОВ “Мірель-Груп”.

2) Внутрішні експерти – студенти, здобувачі вищої освіти:

Вікторія Каюн - здобувач вищої освіти Державного університету економіки і технологій спеціальністю на першому рівні (бакалавр) денної форми навчання спеціальності 051 Економіка (4-го курс).

3) Викладачі кафедри – члени проектної групи.

Світлана Мацюра – в.о. завідувача кафедри економіки та підприємництва Державного університету економіки і технологій, член проектної групи.

Олександр Темченко – доктор технічних наук, професор кафедри економіки та підприємництва Державного університету економіки і технологій, член проектної групи освітньої програми «Економіка» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти» .

Катерина Голікова – кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки та підприємництва Державного університету економіки і технологій, гарант освітньої програми «Економіка» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, член проектної групи освітньої програми «Економіка» другого (магістерського) рівня вищої освіти.

Наталя Багашова – кандидат геолого-мінералогічних наук, доцент кафедри доцент кафедри економіки та підприємництва Державного університету економіки і технологій, член проектної групи освітньої програми «Економіка» другого (магістерського) рівня вищої освіти» та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти.

Вікторія Радько - кандидат економічних наук, зав. кафедри економіки та підприємництва Державного університету економіки і технологій, член проектної групи.

Ірина Васильчук — модератор, д.е.н., професор, керівник Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі.

На початку зустрічі гарант освітньо-професійної програми «Економіка» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти Катерина Голікова розповіла присутнім про мету та особливості програми. Гарант презентувала і пояснила обов’язкові та вибіркові освітні компоненти, доцільність їх включення у ОПП та розповіла про внесені зміни до навчального плану щодо нових освітніх компонент. Зокрема, гарант зазначила, що можливості вибору студентами додаткових дисциплін згідно уподобань з розширеного переліку вибіркових освітніх компонент у кожному семестрі, починаючи з 5 -го.

Присутні на зустрічі зовнішні експерти – представники роботодавців були одностайні щодо у думці щодо збалансованості теоретичної та практичної складової рецензованої ОПП та доцільності внесених змін. Так, Юрій Радько (начальник відділу контролінгу логістики ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг») зазначив, що у пропонованому варіанті навчального плану враховані попередні пропозиції роботодавців щодо бажаних змін та видаються доцільними нові пропоновані зміни. На його думку кафедра постійно слідкує за оновленням як переліку навчальних дисциплін так і їх вмісту, що дозволяє актуалізувати підготовку фахівців під швидкоплинні вимоги ринку праці. Юхименко Виктория (директор ТОВ “Мірель-Груп”), зголосилася з думкою попереднього експерта та також позитивно оцінила новації.

Долучилися до обговорення ОПП і студенти – здобувачі освіти за цією спеціальністю на рівні бакалавра. Зокрема, Вікторія Каюн (здобувач вищої освіти Державного університету економіки і технологій спеціальністю на першому рівні (бакалавр) денної форми навчання спеціальності 051 Економіка (4-го курс)), надала позитивну оцінку переліку дисциплін навчального плану та висловила думку щодо важливості запровадження дисциплін, які дозволяють формувати у студентів підприємницькі навички.

Таким чином, всі експерти висловили думку, що внесені у ОПП підготовки бакалавра зміни є доцільними і програма відповідає потребам ринку, запитам роботодавців та очікуванням студентів.

Після обговорення ОПП з підготовки бакалавра присутні експерти перейшли до обговорення ОПП підготовки магістра. Зовнішні експерти висловили думку, що ОПП магістра є логічним продовженням програми підготовки бакалавра і дозволяє посилити знання у сфері або економічної аналітики, або бізнес-економіки залежно від обраного пакету варіативних дисциплін. Юрій Радько позитивно висловився щодо більш логічного поділу вибіркових дисциплін на два пакети — спеціалізація підготовки фахівців на макро- та на мікрорівні. Це дозволяє студентам зорієнтуватися щодо вибору напряму майбутньої діяльності та мати більш логічну та комплексну підготовку до обраного фаху. З його думкою щодо більшої доцільності поділу вибіркових дисциплін на два пакети зголосилася і студентка Вікторія Каюн.

Підсумовуючи результати обговорення двох освітньо-професійних програм модератор Ірина Васильчук озвучила вироблені спільні пропозиції щодо підвищення якості підготовки майбутніх фахівців за спеціальністю 051 «Економіка» на рівні бакалавра та на рівні магістра, які будуть покладені в основу перегляду ОПП та вдосконалення навчальних планів.

13.06.2022
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©