Обговорення ОПП Психологія» підготовки здобувачів вищої освіти на початковому рівнівищої освіти за спеціальністю 053 «Психологія»

Обговорення ОПП Психологія» підготовки здобувачів вищої освіти на початковому рівнівищої освіти за спеціальністю 053 «Психологія»

Кафедра соціально-гуманітарних наук Державного університету економіки і технологій продовжує вдосконалювати освітньо-професійну програму підготовки фахівців–психологів і радитися щодо її якості та актуальності із зацікавленими особами.

21 лютого 2022 року відбулася відкрита онлайн-зустріч зі стейкхолдерами освітньо-професійних програм (ОПП) щодо обговорення ОПП Психологія» підготовки здобувачів вищої освіти на початковому рівні (короткому циклі) вищої освіти за спеціальністю 053 «Психологія».

Зустріч проходила за сприяння Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі Державного університету економіки і технологій.

У зв’язку із карантинними обмеженнями зустріч проходила он-лайн за допомогою платформи Zoom.

На зустрічі були присутні:

1) Зовнішні експерти – представники роботодавців:

Тетяна Назаренко –голова науково-дидактичної комісії ГО «Асоціація ЄМДР в Україні – фахове об’єднання зі спеціальної травма терапії.

Вікторія Третяк – керівник Центру психологічної допомоги та соціальної адаптації Державного університету економіки і технологій; керівник Координаційного центру допомоги учасникам АТО та їх сім’ям, м. Кривий Ріг; магістр психології.

2) Викладачі кафедри – члени проектної групи.

Галина Циганенко – керівник проектної групи, кандидат психологічних наук, старший науковий співробітник, доцент кафедри соціально-гуманітарних наук Державного університету економіки і технологій.

Анастасія Яцюк – член проектної групи, доцент кафедри, кандидат психологічних наук, Державний університет економіки і технологій.

Марина Волікова – член проектної групи, доцент, кандидат педагогічних наук, Державний університет економіки і технологій.

Оксана Кузьмич – асистент кафедри соціально-гуманітарних наук Державного університету економіки і технологій, магістр психології, психолог-практик.

Лілія Яновська – психолог-практик, асистент кафедри соціально-гуманітарних наук Державного університету економіки і технологій.

Елен Хекоян – асистент кафедри соціально-гуманітарних наук Державного університету економіки і технологій, магістр психології, професійна кваліфікація: психолог, викладач університетів та вищих навчальних закладів, консультант центральної психолого-медико-педагогічної консультації.

Валентина Шайкан – доктор історичних наук, професор, в.о. зав кафедри соціально-гуманітарних наук Державного університету економіки і технологій.

Роман Шляхтич – кандидат історичних наук, доцент кафедри, в.о. декана Юридичного факультету Державного університету економіки і технологій.

3) Внутрішні експерти – студенти, здобувачі вищої освіти:

Студенти групи ПС-21-1 м/б: Єлизавета Табакіна, Лія Бутяєва, Нижник Олександра, Лариса Сафонова, Леус Владислав, Ангеліна Маргарітіна, Плосконос Карина, Назар Хімій, Оксана Оришня, Ксенія Бондаренко, Головата Євгенія та студентка 3 курсу групи ПС-21-бак Рагозіна Аліна.

На початку зустрічі гарант освітньо-професійної програми «Економіка» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти Галина Циганенко наголосила, що це вже друге обговорення ОПП і розповіла присутнім про мету та особливості програми, акцентувала увагу на її актуальності. Гарант окремо зупинилася на зауваженнях експертів під час акредитації програми у минулому році та на внесених змінах.

Після цього до обговорення внесених змін та оцінки освітньої програми долучилися зовнішні стейкхолдери, які підкреслили актуальність програми, її спрямованість на регіональні потреби та її практичної спрямованості. Експерти були одностайні у думці щодо збалансованості теоретичної і практичної складової рецензованої ОПП та доцільності внесених змін. Так, Тетяна Назаренко (голова науково-дидактичної комісії ГО «Асоціація ЄМДР в Україні – фахове об’єднання зі спеціальної травма терапії) відмітила комплексний підхід до підготовки психолога, який реалізується його через теоретичне навчання й практичну підготовку, позитивно оцінила введення як обов’язкової навчальної дисципліни «Політичне маніпулювання» та об’єднання декількох дисциплін в одну комплексну - «ЕКС: експериментальна, клінічна психологія та психодіагностика». Вікторія Третяк (керівник Центру психологічної допомоги та соціальної адаптації Державного університету економіки і технологій; керівник Координаційного центру допомоги учасникам АТО та їх сім’ям, м. Кривий Ріг) наголосила на актуальності підготовки фахівців-психологів з огляду на складну ситуацію – гібридну війну, яка триває вже 8 років між Росією і Україною. Експерт відзначила, що студенти мають можливість проходити практику у Центру психологічної допомоги та соціальної адаптації, що дозволяє їм отримувати необхідні фахові компетенції. Студенти-випускники програми продовжили навчання далі на освітньому рівні «бакалавр», а окремі з них вже працюють за фахом і навчаються.

Присутні на зустрічі здобувачі вищої освіти також висловили задоволення освітньою програмою, її наповненням освітніми компонентами, збалансованістю обов’язкової та варіативними частинами та особливо позитивно оцінили можливість вивчення такої дисципліни як «Арттерапія».

Наприкінці обговорення Валентина Шайкан (доктор історичних наук, професор, в.о. завкафедри соціально-гуманітарних наук Державного університету економіки і технологій) підбила підсумок дискусії та зазначила, що пропозиції студентів та роботодавців будуть обговоренні на засіданні кафедри та розглянуто можливості внесення змін до ОПП.

22.02.2022
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©