Обговорення ОПП "Хімічні технології та інженерія"

Обговорення ОПП "Хімічні технології та інженерія"

Наступний раунд обговорення ОПП з підготовки фахівців технічних спеціальностей розпочався!

2 червня 2021 року відбулася відкрита онлайн-зустріч зі стейкхолдерами освітньо-професійних програм (ОПП) щодо обговорення освітньо-професійних програм «Хімічні технології та інженерія» підготовки здобувачів вищої освіти на різних рівнях (молодший бакалавр, бакалавр, магістр) вищої освіти. Обговорення відбувалося он-лайн.

На зустрічі були присутні:

1) Представники роботодавців – зовнішні стейкхолдери:

Євген Єрьомін, контролер виробництва чорних металів дільниці технологічного контролю КХВ, «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Букаранова Марина завідувач випробувальної лабораторії ТОВ «Сучасна сертифікація та інспекція ССІ».

Козаченко Світлана, начальник лабораторії технічних аналізів АТ «Південний ГЗК».

Наталя Десна, в.о. завідувача вугільним відділом ДП «УХІН», к.т.н.

Толкачов Дмитро, заст. генерального директора ТОВ Науково виробниче об’єднання «РАКУРС»

Денис Мірошниченко, завідувач кафедри «Технології переробки нафти, газу та твердого палива НТУ «ХПІ», д.т.н., професор

2) Здобувачі вищої освіти – внутрішні стейкхолдери:

Оксана Жарун, здобувач першого бакалаврського рівня, ІІІ курс за спеціальністю Хімічні технології та інженерія, гр. ХТ-18 кафедри хімічних технологій та інженерії навчально-наукового технологічного інституту Державного університету економіки і технологій.

Максим Бобров, здобувач першого бакалаврського рівня, ІV курс за спеціальністю Хімічні технології та інженерія, гр. ХТ-17 кафедри хімічних технологій та інженерії навчально-наукового технологічного інституту Державного університету економіки і технологій.

Анна Мушик, здобувач першого бакалаврського рівня, ІІ курс за спеціальністю Хімічні технології та інженерія, гр. ХТ-19ск кафедри хімічних технологій та інженерії навчально-наукового технологічного інституту Державного університету економіки і технологій.

Артьом Яготін, здобувач першого бакалаврського рівня, ІV курс за спеціальністю Хімічні технології та інженерія, гр. ХТ-17 кафедри хімічних технологій та інженерії навчально-наукового технологічного інституту Державного університету економіки і технологій.

Ірина Салагіна– здобувач вищої освіти Державного університету економіки і технологій спеціальністю другого магістерського рівня І курсу за спеціальністю Хімічні технології та інженерія, гр. ХТ-20м кафедри хімічних технологій та інженерії.

Юлія Іванча – здобувач вищої освіти Державного університету економіки і технологій спеціальністю другого магістерського рівня І курсу за спеціальністю Хімічні технології та інженерія, гр. ХТ-20м кафедри хімічних технологій та інженерії.

3) Викладачі кафедри:

Марина Кормер, кандидат хімічних наук, доцент, в.о. завідувач кафедри хімічних технологій та інженерії Державного університету економіки і технологій, член проектної групи освітньої програми «Хімічні технології та інженерія».

Дарія Кассим– доктор технічних наук, професор кафедри металургійних технологій Державного університету економіки і технологій, член проектної групи освітньої програми «Хімічні технології та інженерія».

Катерина Шмельцер, кандидат технічних наук, доцент кафедри хімічних технологій та інженерії Державного університету економіки і технологій, гарант освітньої програми «Хімічні технології та інженерія».

Ірина Ковальова, ст. викладач кафедри хімічних технологій та інженерії Державного університету економіки і технологій. член проектної групи освітньої програми «Хімічні технології та інженерія».

Валентина Соколова, кандидат технічних наук, доцент кафедри хімічних технологій та інженерії Державного університету економіки і технологій.

Модерувала зустріч Ірина Васильчук, доктор економічних наук, професор, керівник Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі ДУЕТ.

 

Оскільки навчання студентів на всіх рівнях вищої освіти відбувається поетапно і послідовно, поступово поглиблюючи знання студентів та удосконалюючи їх навички, важливо забезпечити наскрізний характер освітньо-професійних програм із дотримання логіки опанування фаху. Тому всі програми розглядалися в комплексі, просуваючись від одного освітнього рівня до іншого.

На початку зустріч гарант освітньої програми молодшого бакалавра Катерина Шмельцер пояснила необхідність започаткування нової освітньої програми та презентувала зміст і особливості ОПП «Хімічні технології та інженерія» підготовки здобувачів вищої освіти на початковому рівні (короткий цикл) вищої освіти. Учасники зустрічі активно долучилися до її обговорення щодо важливості, актуальності програми та її змістовного наповнення. Зовнішній експерт Світлана Козаченко (начальник лабораторії технічних аналізів АТ «Півд ГЗК») зазначила, що програма є актуальною для підприємств гірничо-металургійної галузі та відмітила її комплексний характер. На її думку поглиблене вивчення дисциплін з технологій  виробництва та визначення  фізико-хімічних показників якості палива для металургійної промисловості, а також технологій  твердих горючих  копалин та продуктів їх переробки дозволить випускникам знайти своє місце на ринку праці. Євген Єрьомін (контролер виробництва чорних металів дільниці технологічного контролю КХВ, ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг») як випускник цієї спеціальності, звернув увагу на те, що кафедра має належну матеріально-технічну базу і лабораторії кафедри достатньо укомплектовані для надбання студентами практичних навичок. На його думку у рецензованій ОПП збалансовані компоненти теоретичного та практичного навчання для якісної підготовки фахівців на посадах лаборанта, техніка-лаборанта та асистента–хіміка. Марина Букаранова (завідувач випробувальної лабораторії ТОВ «Сучасна сертифікація та інспекція ССІ») зазначила, що випускники цієї спеціальності затребувані на ринку праці, тому нова програма також буде цікавою як для студентів, так і для роботодавців.

Загалом всі зовнішні стейкхолдери зійшлися на думці, що започаткування ОПП підготовки молодшого бакалавра є своєчасною, зацікавить як потенційних абітурієнтів і роботодавців та відповідає вимогам ринку праці. Особливо вони відзначили збалансованість обов’язкової та вибіркової компоненти ОПП, можливість отримання практичної підготовки через проходження практики на виробництві та відповідність набуваємих компетенцій запитам сучасного розвитку технологій і виробництва, що робить випускників конкурентоспроможними та затребуваними.

В свою чергу здобувачі вищої освіти – студенти Оксана Жарун та Максим Бобров були одностайні щодо студенто-центричної орієнтації освітньої програми та її збалансованості. Їм також імпонувало, що випускники програми мають можливість опанувати комп’ютерний інжиніринг у галузі.

Таким чином, всі стейкхолдери – і внутрішні, і зовнішні – високо оцінили рецензовану ОПП і рекомендували її для започаткування.

 

Далі обговорення було продовжено у напрямку експертного розгляду освітньо-професійних програм з підготовки бакалавра (перший рівень вищої освіти) та магістра (другий рівень вищої освіти) за спеціальністю 161 «Хімічні технології та інженерія». Презентацію програми підготовки бакалавра зробила гарант Валентина Соколова, а програму підготовки магістра представила гарант ОПП Марина Кормер. Після презентації програм відбулося їх жваве обговорення експертами.

Так, Дмитро Толкачов (заступник генеральний директор ТОВ Науково виробниче об’єднання «РАКУРС») надав наступний відгук: програма підготовки бакалавра є комплексною і практико-орієнтованою; навчальні дисципліни загальної підготовки адаптовані до особливостей технічних спеціальностей, зокрема «Вища математика з елементами моделювання функціоналу технічних систем», «Технічне креслення та комп'ютерна графіка», а дисципліни професійної підготовки надають поглиблені знання за фахом та формують відповідні компетентності. Експерт відзначив наявність достатньої кількості лабораторних робіт та відповідного лабораторного обладнання. Його думку підтримала Наталя Десна (в.о. завідувача вугільним відділом ДП «УХІН», к.т.н.), яка також відмітила переваги програми підготовки бакалавра: достатня кількість дисциплін професійної підготовки, які охоплюють весь технологічний процес та забезпечують отримання знань поетапно з урахуванням всіх стадій хімічного виробництва. На її думку випускник з такими знаннями завжди знайде роботу на підприємствах хімічної промисловості. Євген Єрьомін підкреслив особливість цієї програми, а саме поглиблене вивчення дисциплін з технологій виробництва та визначення фізико-хімічних показників якості палива для металургійної промисловості, а також технологій твердих горючих копалин та продуктів їх переробки.

Експерти звернули увагу і на логічність програми підготовки магістрів, яка завершує весь цикл навчання фахівця-хіміка. Так, зовнішній експерт Денис Мірошниченко (завідувач кафедри «Технології переробки нафти, газу та твердого палива НТУ «ХПІ», д.т.н., професор) акцентував увагу на тому, що ОПП є практично-орієнтована, її особливістю є поєднання глибокої теоретичної та спеціальної практичної підготовки у сфері  переробки твердих горючих копалин, а також створює умови для працевлаштування випускників у хімічних і переробних галузях промисловості та дає можливість здійснювати наукову і практичну діяльність в галузі хімічної технології та інженерії. Відмінністю програми є підготовка фахівців для регіональних підприємств металургійного комплексу. Як колега-викладач він відмітив, що ОПП задовольняє вимогам стандарту вищої освіти і складена у відповідності вимогам. Також в ній присутня належна наукова складова, яка формує навички дослідника-експериментатора. Наталя Десна надала своє резюме: програма містить достатню кількість дисциплін, що розкривають весь цикл та особливості хімічного виробництва, позитивним є виділення годин на самостійну роботу студента, формування навичок дослідника. Експерт зробила підсумок з обговорення – головною умовою опанування фаху є бажання студента навчатися, а програма надає такі можливості. Марина Букаранова звернула увагу на таку перевагу програми як можливість практичної підготовки під контролем фахівців на виробництві.

Свою думку висловили Анна Мушик і Артьом Яготін, які після ознайомлення з ОПП бакалавра підкреслили її комплексність та збалансованість. А студенти – експерти з оцінювання ОПП магістра - Ірина Салагіна та Юлія Іванча були одностайні щодо цікавих блоків вибіркової компоненти програми та наявності науково-педагогічного практикуму, які забезпечують необхідними знаннями.

У підсумку всі експерти підтримали запропоновані зміни до ОПП та рекомендували освітні програми до запровадження.

В.о. завідувача кафедри хімічних технологій та інженерії Державного університету економіки і технологій Марина Кормер розповіла про перспективи розвитку спеціальності та зазначила, що висловлені експертами пропозиції та зауваження будуть враховані при коригуванні програм та навчальних планів.

07.06.2021
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©