Великий сезон обговорень освітньо-професійних програм підготовки фахівців технічних спеціальностей відкритий!

Великий сезон обговорень освітньо-професійних програм підготовки фахівців технічних спеціальностей відкритий!

Технологічний інститут Державного університету економіки і технологій (ДУЕТ) разом із Центром експертизи у гірничо-металургійній галузі розпочав масштабне та комплексне обговорення освітньо-професійних програм підготовки здобувачів вищої освіти на різних рівнях (молодший бакалавр, бакалавр, магістр) вищої освіти за всіма спеціальностями інституту.

Основна мета – отримати експертизу на програми від зовнішніх і внутрішніх стейкхолдерів та актуалізувати їх під сучасні вимоги ринку праці і запити здобувачів освіти.

Окрім того, інститут започатковує підготовку молодших бакалаврів за спеціальностями 136 «Металургія», 133 «Галузеве машинобудування», 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології, 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» для унікального проєкту «Нова фабрика», який буде реалізований у партнерстві ДУЕТ та ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» (ПАТ «АМКР»).

Для реалізації поставлених амбітних завдань 2 серпня 2021 року відбулося перше обговорення зі стейкхолдерами двох освітньо-професійних програм (ОПП) підготовки здобувачів вищої освіти на початковому рівні (короткому циклі) вищої освіти за спеціальністю 136 «Металургія»: «класичної» ОПП «Металургія» та спеціалізованої ОПП «Металургія», розробленої на замовлення ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг». У зв’язку із карантинними обмеженнями зустріч проходила он-лайн за допомогою платформи Zoom.

На зустрічі були присутні:

1) Представники роботодавців – зовнішні стейкхолдери:

Шидловський Євген Олександрович – начальник технічного управління ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»;

Щербук Олег Михайлович – начальник агломераційного цеху №2 АДД ПАТ «АМКР»;

Вербило Сергій Миколайович – начальник технічного управління ПрАТ «Північний гірничо-збагачувальний комбінат»;

Яценко Антон Олександрович – заступник директора АДД ПАТ «АМКР»;

Романчук Андрій Вікторович – заступник начальника доменного цеху №2 ПАТ «АМКР».

2) Здобувачі вищої освіти – внутрішні стейкхолдери:

Горяєва Олександра Сергіївна – здобувачка освітнього ступеня бакалавр за спеціальністю 136 «Металургія» Державного університету економіки і технологій

Білецький Олег Євгенович – здобувач освітнього ступеня бакалавр за спеціальністю 136 «Металургія» Державного університету економіки і технологій.

3) Викладачі кафедри:

Віталій Павлович Лялюк – доктор технічних наук, професор. завідувач кафедри металургійних технологій Державного університету економіки і технологій

Марина Георгіївна Коренко – кандидат технічних наук, доцент кафедри металургійних технологій державного університету економіки і технологій

Володимир Васильович Кривенко – кандидат технічних наук, доцент кафедри металургійних технологій державного університету економіки і технологій

Чупринов Євген Валерійович – кандидат технічних наук, доцент кафедри металургійних технологій державного університету економіки і технологій

Панченко Ганна Миколаївна – кандидат технічних наук, доцент кафедри металургійних технологій державного університету економіки і технологій

Сусло Наталія Валеріївна – кандидат технічних наук, доцент кафедри металургійних технологій, керівник проектної групи.

Модератор зустрічі – керівник Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі ДУЕТ Ірина Васильчук, д.е.н., професор.

На початку зустріч гарант освітньої програми Євген Чупринов презентував мету, зміст, тематичне наповнення, компетентності та програмні результати ОПП «Металургія» та наголосив на особливостях програми саме на короткому циклі підготовки та на відмінностях «класичної» ОПП «Металургія» від спеціалізованої ОПП «Металургія».

Серед присутніх відбувся жвавий обмін думок щодо існуючих проблем підготовки фахівця, здатного розробляти і використовувати сучасні технології виробництва залізорудної сировини. З позиції роботодавців експерти відмітили, що загалом перелік та зміст дисциплін обов’язкової та вибіркової компоненти рецензованих ОПП відповідає меті навчання молодших бакалаврів, а саме підготовці фахівців, здатних виконувати типові завдання на первинних посадах техніка-технолога та техніка-лаборанта у різних напрямах металургійного виробництва.

Євген Шидловський (начальник технічного управління ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг») наголосив на розширеному тематичному змісту спеціалізованої ОПП, яка розроблена під проект «Нова фабрика», за рахунок приділення більшої уваги технології виробництва окатишів та введення таких дисциплін як «Контроль та управління процесами обпалення окатишів», «Теорія і технологія використання окатишів в доменній плавці», «Автоматизація процесів виробництва окатишів». Це робить освітню програму більш адаптованою під проект, а фахівців-випускників – більш підготовленими до роботи на новій фабриці огрудкування. Його думку підтримали Андрій Романчук (заступник начальника доменного цеху №2 ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг») та Антон Яценко (заступник директора АДД ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»), які вважають перевагою нової ОПП саме її спеціалізацію під доменний процес, що дозволяє всебічно та поглиблено вивчити всі аспекти доменного виробництва.

Олег Щербук (начальник агломераційного цеху №2 АДД ПАТ «АМКР») підтримав колег і звернув увагу на таку перевагу рецензованої ОПП як її практична спрямованість та значний обсяг годин, виділений саме на проходження практики на виробництві.

Стосовно «класичної» ОПП «Металургія» всі зовнішні експерти відмітили її більшу комплексність, яка дозволяє працювати не тільки у сфері агломерації, але й прокатному виробництві та виробництві сталі, що охоплює всі три напрями металургійного виробництва. Сергій Вербило (начальник технічного управління ПрАТ «Північний гірничо-збагачувальний комбінат») звернув увагу на досить поглиблену теоретичну підготовку майбутніх фахівців, зокрема значні за обсягами годин та ґрунтовні за змістом навчальні дисципліни з опанування фізики та на оновлену дисципліну «Вища математика з елементами моделювання функціоналу технічних систем», які формують базис для глибшого розуміння професійних дисциплін. Олег Щербук підкреслив необхідність виділення більшої кількості годин на практику студентів, оскільки саме на виробництві під час роботи на робочому місці можна закріпити набуті знання і отримати навички з фаху.

Загалом всі зовнішні експерти підтримали запровадження нових освітніх програм на короткому циклі навчання на рівні бакалавра та відмітили своєчасність їх започаткування.

Присутні на зустрічі внутрішні стейкхолддери - Олександра Горяєва та Олег Білецький - підтримали запропоновані ОПП і зазначили, що з позиції студентів, які навчаються на цій програмі на рівні бакалавра, достатньо уваги приділяється теоретичній підготовці і фаховій складовій. Особливо порадувало студентів збільшення кількості годин на вивчення англійської мови, оскільки без знання іноземної мови знайти роботу та просунутися по кар’єрних щаблях у сучасному світі стає дедалі складніше. Тому вони підтримали запровадження нових ОПП з підготовки молодшого бакалавра.

Після обговорення переваг та недоліків освітніх програм підготовки молодшого бакалавра за спеціальністю 136 «Металургія» гарант ОПП Євген Чупринов підбив підсумок дискусії та розповів про перспективи вдосконалення цих програм за результатами обговорення з експертами –стейкхолдерами та власного бачення кафедри щодо розвитку спеціальності.

Далі обговорення було продовжено у напрямку експертного розгляду двох ОПП «Металургія» з підготовки бакалавра (перший рівень вищої освіти) та магістра (другий рівень вищої освіти). Гарант програми з підготовки бакалавра Наталя Сусло презентувала її мету, складові, тематичне наповнення та особливості. Під час обговорення ОПП зовнішні експерти – Євген Шидловський та Сергій Вербило - відзначили, що програма підготовки бакалавра є практично-орієнтованою, її особливістю є поєднання глибокої теоретичної та спеціальної практичної підготовки з формуванням металурга-технолога. На їх думку програма є більш послідовна та комплексна, яка охоплює вивчення всіх аспектів металургійного виробництва. Потенційні роботодавці звернули увагу, що опанування у повному обсязі програми навчання бакалавра дозволяє набути таку інтегровану компетентність як здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми металургії у професійній діяльності або у процесі навчання, що передбачає застосування теоретичних положень та методів інженерії і характеризується комплексністю та невизначеністю умов. Це дозволить студентам вже на робочому місці орієнтуватися у нових для себе умовах і вирішувати поставлені завдання. Олег Щербук акцентував увагу на необхідності набуття студентами на рівні бакалавра менеджерських навичок, оскільки вони можуть займати посади управлінців середньої ланки, а це передбачає розуміння основ управління людьми, психології поведінки у колективі та засад тайм-менеджменту.

У ході дискусії Андрій Романчук та Антон Яценко виділили актуалізацію програми під умови зміни технологій і важливість вивчення такої дисципліни як «Інноваційні технології в металургії», а Олег Щербук акцентував увагу на важливості навчальної дисципліни «Ресурсозаощаджуючі технології в металургії». Він зазначив, що на комбінаті «АрселорМіттал Кривий Ріг» з 2012 року запроваджено систему WCM (виробництво світового класу), яка надає підприємству ряд переваг у інноваціях, якості, ціні, гнучкості, дисципліні постачань, сервісі та собівартості. Особливістю WCM є також підвищення екологічності виробництва, тому ця система впроваджується на більшості підприємств компанії АрселорМіттал. Важливо ознайомити студентів з новаціями в управлінні, виробництві та технологіях, особливо якщо вони бажають працювати у компаніях світового рівня.

Щодо ОПП «Металургія» з підготовки магістра, яку презентував гарант програми Віталій Лялюк, всі зовнішні експерти були одностайні у думці, що програма є логічним продовженням ОПП бакалавра і відмітили комплексність підготовки фахівця-металурга. ОПП формує у студентів-магістрів навички наукових та експериментальних досліджень, що дозволяє їх у майбутньому виконувати більш складні функції, обіймати посади керівного рівня та працювати у сфері наукових досліджень відповідного профілю.

Запрошені внутрішні експерти – студенти бакалаври та магістри – також позитивно оцінити освітні програми. Так, Максим Добровольський та Костянтин Леонов відзначили достатню кількість спеціалізованих дисциплін у програмі, що дозволяє полегшити опанування фаху, а студентка-магістр Єлізавета Сусло відзначила, що із задоволенням опановує основи наукових досліджень, які надають творчий характер майбутній професії та розширюють можливості для працевлаштування.

У підсумку всі запрошені експерти рекомендували обговорювані ОПП до запровадження із урахуванням внесених змін. Після досить жвавого обговорення гаранти освітніх програм Наталя Сусло та Віталій Лялюк розповіли присутнім про напрацювання кафедри щодо можливих напрямів вдосконалення ОПП та відзначили, що таке «бачення» фахівців кафедри у більшості збігаються із думкою роботодавців та студентів і відповідає сучасним трендам.

Підсумовуючи результати обговорення ОПП модератор Ірина Васильчук озвучила вироблені спільні пропозиції щодо підвищення якості підготовки майбутніх фахівців за спеціальністю «Металургія», які будуть покладені в основу перегляду освітніх програм та вдосконалення навчальних планів.

05.08.2021
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©