Зустріч зі стейкхолдерами щодо ОПП «Міжнародна інформація і журналістика»

Зустріч зі стейкхолдерами щодо ОПП «Міжнародна інформація і журналістика»

За ініціативи Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі Державного університету економіки і технологій 18 травня 2021 року відбулася відкрита онлайн-зустріч зі стейкхолдерами освітньо-професійних програм (ОПП) щодо обговорення ОПП «Міжнародна інформація і журналістика» для підготовки здобувачів вищої освіти на першому рівні вищої освіти за спеціальністю 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії».Освітня програма розроблена і проваджується на кафедрі міжнародної економіки.У зв’язку із карантинними обмеженнями зустріч проходила он-лайн за допомогою платформи Zoom.

На зустрічі були присутні:

Ярина Ключковська – директорка по корпоративним комунікаціям ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» (м. Кривий Ріг, Україна)

Тетяна Філяєва – головна редакторка корпоративної газети «Металлург» ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»(м. Кривий Ріг, Україна)

Христина Серебрякова – незалежний консультант міжнародної компанії AtriaBrokers, міжнародник-аналітик, перекладач(м. Дніпро, Україна)

Дар’я Кірсіч – незалежний міжнародний консультант з політичної та юридичної діяльності, магістр міжнародних відносин та права (м. Амстердам, Нідерланди)

Ірина Максимова – керівник проектної групи, в.о. завідувача кафедри міжнародної економіки Державного університету економіки і технологій, кандидат економічних наук, доцент

Наталія Шелудякова – член проектної групи, керівниця Медіа-Центру Державного університету економіки і технологій, кандидат історичних наук, доцент кафедри міжнародної економіки

Катерина Слюсаренко – в.о. директора Навчально-наукового інституту управліннята бізнес-освіти, кандидат економічних наук, доцент

Ірина Єгорова – доцент кафедри міжнародної економіки, кандидат економічних наук

Ганна Пурій – доцент кафедри міжнародної економіки, кандидат економічних наук, голова Ради молодих вчених ДУЕТ

Здобувачі вищої освіти зі спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії»: Ліна Петрова МВС-18-1, Євген Величко МВС-18-1, Надія Торгунакова МВС-20-1, Іван Кравченко МВС-20-1.

Модерувала зустріч Ірина Васильчук, доктор економічних наук, професор, керівник Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі ДУЕТ.

На початку зустрічі учасники проектної групи Ірина Максимова та Наталія Шелудякова презентували концепцію та структуру освітньо-професійної програми «Міжнародна інформація і журналістика» за спеціальністю 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії».Усі стейкхолдери мали можливість попередньо ознайомитися з програмою та поточними навчальними планами здобувачів вищої освіти за вказаною ОПП.

Зовнішні експерти підкреслили актуальність підготовки сучасних фахівців зі спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», а також оригінальність, сучасність та ефективне поєднання освітніх компонент у програмі «Міжнародна інформація та журналістика». Представники бізнесу також відмітили необхідністьфахівців, які будуть сформовані ра результатами опанування представленої ОПП, на сучасному ринку праці.

Дискусія виявилася дуже конструктивною. Запрошені експерти відмітили конкурентні переваги ОПП, а також вказали на напрямки покращення та важливість вивчення певних нових освітніх компонент. Зокрема, усі запрошені зовнішні стейкхолдери були одностайні у думці щодо необхідності вивчення профільних дисциплін підготовки бакалаврів з міжнародних відносин, суспільних комунікацій та регіональних студій вже з 1 семестру. Зокрема, запропоновано переглянути загальнонаукові дисципліни І та ІІ семестру (історія, інформатика, література, основи економічної науки) у бік їх профільності та викладання знань, які будуть необхідні саме сучасним міжнародникам. Осовною тезою було те, що студенти вже з 1 курсу мають вивчати профільні дисципліни та розуміти своє майбутнє професійне спрямування.

Ярина Ключковська відмітила влучний баланс між теоретичною і практичною складовою програми «Міжнародна інформація та журналістика», її якісне наповнення дисциплінами, але відзначила, що такому сучасному фахівцю необхідно обов’язково майстерно володіти базовими інструментами міжнародної аналітики та статистики, вміти працювати з даними у Microsoft Excel, а також знати основи управління підприємством та основні категорії економіки. Зважаючи на це, експертом було запропоновано додати відповідні дисципліни, а дисципліну «Основи економічної науки» спрямувати на формування компетентностей з бізнес-економіки.

Тетяна Філяєва акцентувала увагу на тому, фахівці, які будуть сформовані за результатами вивчення ОПП, є необхідними, особливо а регіональному ринку праці. Експерт відзначила, що програма формуватиме бакалаврів з широким кругозором, що є дуже важливим. Працюючи з джерелами інформації та напрацьовуючи практичних досвід міжнародної аналітики, майбутні фахівці зможуть трансформувати майбутнє рідного регіону у бік розвитку за міжнародними стандартами економіки та рівня життя.

Запрошені фахівці Христина Серебрякова та Дар’я Кірсіч, які мають великий досвід роботи з міжнародним бізнесом та організаціями ЄС, також відмітили практичну спрямованість, необхідність та оригінальність програми «Міжнародна інформація та журналістика». Обидві експертки зазначили необхідність творчої складової у цій професії, а саме актуальність опанування мистецтва самопрезентації, написання промов та публічних виступів, критичного мислення. Ці компетенція можна отримувати як під час опанування дисциплін, так і в межах неформальної освіти. Христина Серебрякова також відмітила необхідність вміти працювати з даними та міжнародною аналітикою, знати проблематику міжнародної безпеки.

Експерти відмітили гарну практичну спрямованість ОПП, що вирізняє її з-поміж інших. У якості поради запропонували розглянути можливість проведення квест-практик, та реалізації студентами власних медіа проектів, наприклад, у межах виконання курсових робіт.

Здобувачі вищої освіти, які були присутні на зустрічі, відмітили повноту наповнення ОПП, цікаві та сучасні дисципліни. Вони висловили згоду з думками експертів щодо збільшення кількості професійно спрямованих, фахових дисциплін вже з 1 курсу, адже хочуть розуміти свою професійну траєкторію вже з І семестру навчання. Студенти погодились з рекомендаціями стейкхолдерів та висловили бажання опановувати дисципліни, пов’язані з міжнародною аналітикою та роботою з даними, а також навчитись мистецтву публічних виступів. 

З позиції роботодавців запрошені фахівці відмітили зацікавленість у працевлаштуванні бакалаврів програми «Міжнародна інформація та журналістика», готовність до співпраці у межах програм дуальної освіти та наданні баз практики.

Стейкхолдери також відзначили можливість формування індивідуальної освітньої траекторії студентів за рахунок наявності вибору дисциплін за різними напрямками: міжнародні відносини, дипломатія, комунікації, медіа та інші. Перелік та зміст дисциплін обов’язкової та вибіркової компоненти ОПП «Міжнародна інформація та журналістика», відповідає меті навчання бакалаврів та формування сучасних, конкурентоздатних фахівців з міжнародних відносин, суспільних комунікацій та регіональних студій.

За результатами жвавої дискусії, гарант освітньої програми Ірина Максимова розповіла присутнім про напрацювання кафедри щодо можливих напрямів вдосконалення ОПП та відзначила, що бачення фахівців кафедри у більшості збігаються із думкою роботодавців та студентів.

Підсумовуючи результати обговорення ОПП модератор Ірина Васильчук озвучила вироблені спільні пропозиції щодо підвищення якості підготовки майбутніх фахівців за ОПП «Міжнародна інформація та журналістика» спеціальності 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», які будуть покладені в основу перегляду ОПП та вдосконалення навчального плану.

20.05.2021
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©