Такі, як усі...

Такі, як усі...

Напередодні Всесвітнього дня людей із синдромом Дауна, 18 березня, у приміщенні ДУЕТ,
у Green Hub ДУЕТ (вул. Медична,16) відбувся важливий захід «#такі_як_усі»

Відбулася зустріч студентів і викладачів із представниками міської організації «Сонячні діти Криворіжжя». Представники організації поговорили зі студентством про інакшість людей, про прийняття або не прийняття суспільством особливих людей. Учасники заходу підняли проблему міфів і стереотипів по відношенню до людей із синдромом Дауна, які існують у оточуючих та в молоді безпосередньо.

Щиро ділилися своїми думками і життєвим досвідом мами «сонячних» діток. Вони розповіли присутнім про проблеми, які виникають перед такими людьми, починаючи з раннього віку, і в подальшому житті, поговорили зі студентами, дали відповідь на різні питання.

- Важлива місія університету – змінювати свідомість молоді у відношенні до людей з інвалідністю взагалі і тих людей, які чимось відрізняються. У 80-ті 90-ті рр. минулого століття лікарі вважали, що люди із синдромом Дауна не вміють ні писати, ні читати, що провокувало чимало абортів. Брак інформації – це є та основна причина, яка заважає нам розуміти один одного, а тим більше тих, хто відрізняється від нас. Сподіваюсь, що ми розвіємо деякі стереотипи і міфи та дамо нашим студентам більше інформації про людей із синдромом Дауна, - зазначила Катерина Слюсаренко, в. о. директора Інституту управління та бізнес-освіти ДУЕТ.

- Люди із синдромом Дауна щодня долають бар’єри, по відношенню до них є якісь стигми та купа стереотипів. Те, що ми не помічаємо людей із синдромом Дауна, не значить, що їх немає. Статистика говорить про те, що в Україні народжується щороку приблизно 400 таких дітей. Ми хочемо, щоб більше людей знали про існування сонячних людей, - говорить Наталія Мельничук, голова міської організації «Сонячні діти Криворіжжя». - Прагнемо того, аби суспільство не боялося та розуміло особливих людей, щоб слово «даун» не використовувалось як образа.

- Хочу більше дізнатися про людей, які мене оточують. Хочу жити в більш толерантному суспільстві. Насправді, я взагалі нічого не знаю про людей із синдромом Дауна, не знаю, як правильно їх називати. Тож хочу дізнатися, як правильно спілкуватися з такими людьми, що можна робити, а чого краще уникнути, - прокоментував Данило Кушнірук, студент 3-го курсу ДУЕТ.

Розповідає Дарина Довгопола, практичний психолог, соціальний педагог Криворізької школи № 27, психолог-волонтер, психолог вихідного дня при організації «Сонячні діти Криворіжжя»:

- Ми зустрілися у Green Hub ДУЕТ і поспілкувалися зі студентами, розповіли їм про людей із синдромом Дауна і про нашу криворізьку організацію «Сонячні діти Криворіжжя». Організація існує вже 9 років. Її започаткувала Наталя Мельничук саме з народженням своєї донечки Злати. Коли у неї народилася така особлива дитина, вона почала цікавитися, де знайти підтримки, але її ніхто не чув. Тоді вона вирішила сама ініціювати організацію, щоб поділитися своїм досвідом і допомагати іншим. На базі організації відбуваються різні заходи, які ми проводимо по школах та інших навчальних закладах. На сьогоднішній день такі зустрічі відбуваються більш локально у зв’язку з пандемією. У травні, якщо все буде добре, ми плануємо провести разом із Єврофестом такий інклюзивний захід, у якому візьмуть участь усі наші. Це буде Сонячна країна – країна солодощів, де основне кредо – ми всі солодощі: карамельки, зефірки, шоколадки, хоча всі різні. Та разом ми всі одна солодка країна!

Фото В.Бойка, інтерв'ю взято з новин KRIVBASS.CITY

Більше про цю подію читайте тут: http://krivbass.city/news/view/studenti-krivogo-rogu-obgovorili-problemi-z-yakimi-stikayutsya-sonyachni-lyudi

19.03.2021
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©