Економіка - це про правила, а не тільки про удачу

Економіка - це про правила, а не тільки про удачу

Що таке  «Економіка»? Економіка – це…

Яке значення Ви вкладаєте в це загальновживане слово? Можливо, нудну буденність, пов’язану з величезною кількістю розрахунків, прогнозів, заплутаних термінів і теорій, чи щось інше? Насправді, економіка оточує нас, всеохоплююча і необмежена, вона впливає на нас, а розуміння її механізмів змусить по-іншому подивитися на світ.

Ви замислювалися, чому улюблена шоколадка коштує 30 грн., а не наприклад 25, а такі бажані новенькі кросівки коштують саме 3 000 грн.? Як студенти або учні, які користуються картою криворіжця і правом на безкоштовний проїзд, чи знаєте ви, що цей проїзд насправді не «безкоштовний», а «сплачений за кошти платників податків», так само як і освіта в школі чи бюджетні місця в університеті? Тобто за те, щоб Ви вчились, користувались міським транспортом чи знижкою в кінотеатрі, заплатив хтось інший, тисячі інших українців, які сплачують податки.

Напевно, кожен із нас думав про те, щоб стати мільйонером чи успішною бізнес-леді, але не кожен розуміє, як цього досягти. Для створення власного бізнесу треба багато сил, шалене бажання і, головне, – ідея. Не кожному по силах пройти цей шлях, але існує трохи легший – інвестиції. Для успішного інвестування необхідне розуміння процесів, які відбуваються в економіці країни і світу, та трохи вдачі, але інколи достатньо тільки вдачі. Яскравим прикладом неймовірної вдачі є Тімоті Декстер – американський підприємець, який досяг успіху завдяки екстравагантному стилю ведення бізнесу.

Декстер народився в провінції Массачусетс-Бей у 1747 році. Він не отримав середньої освіти та з восьми років працював різноробочим. У 1769 році він обвінчався з багатою вдовою Елізабет. Низький рівень освіти відбивався на справах Тімоті, однак вдача супроводжувала його починанням.

За легендою, знатні багатії жартома порадили Декстеру експортувати вугілля з США в місто Ньюкасл-апон-Тайн, який на той період був лідером із видобутку вугілля в Англії. Тімоті дійсно організував таку доставку й отримав значний прибуток від продажу – на момент прибуття вантажу в Ньюкаслі проходив страйк шахтарів, і американське вугілля було перекуплене моментально. Потім Декстер продавав друковані видання Біблії в Ост-Індію і кішок у Вест-Індію. Біблії були розкуплені східними місіонерами, а коти на Карибах вирішили проблему нашестя щурів, завезених на острови кораблями.

Звісно, мало хто має таку ж шалену вдачу, як Тімоті Декстер, але історія його життя наглядно показує, що неможливо повністю передбачити, які інвестиції будуть прибутковими. Але Ви можете ризикнути (безмежно сподіваючись на досягнення подібного результату), або ж витратити трохи часу, для того щоб зрозуміти, за якими правилами працює наш бентежний і повний несподіванок світ.

Світлана Мацюра,
в.о. завідувача кафедри економіки та підприємництва, к е.н., доцент.

16.03.2021
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©