Хімічні технології в дії

Хімічні технології в дії

Скільки кроків не залишалося б людству до інформаційного суспільства, воно не припинить покладатися на звичних важковаговиків, серед яких – і хімічна промисловість. Ані металургійне виробництво, ані енергетика, ані харчові технології не протримаються без підтримки професійних хіміків.

Саме хіміки-технологи в галузі переобки твердого палива можуть забезпечити промислові підприємства, сільське господарство, навіть потреби нашого повсякденного життя необхідними речовинами і матеріалами. В першу чергу, спеціалісти з хімічних технологій палива є надійними помічниками металургів. Адже для отримання чавуну і сталі необхідне спеціальне паливо (кокс), очищене, зокрема, від смолистих речовин, що заважають металургійним процесам. Таке паливо висококалорійне і має здатність відновити залізні оксиди до металевого заліза. Тільки хіміки-технологи знають технологію виробництва такого палива. А кам’яновугільна смола, наприклад, яка отримана при виробництві коксу (ті самі смолисті речовини) є сировиною для виробництва різноманітних фарб, лаків, красок. І хіміки-технологи знають секрети їх приготування.

А як отримати з низькокалорійного твердого палива  висококалорійне рідке паливо – бензин і горючі гази, запитайте у хіміків-технологів.

А ось усім відомі пристрої (особливо автолюбителям) – акумулятори. В якості  одного з компонентів розширювача для негативних пластин свинцового акумулятора використовують гумінові кислоти. Це запобігає спіканню негативної маси під час циклування. Гумінові кислоти отримують теж із твердих горючих копалин (торфу, бурого вугілля), і хіміки-технологи знають особливості цієї технології.

До речі, з бурого вугілля можна вилучити дуже цінну речовину – віск.  Технологія та застосоване устаткування теж добре знайомі хімікам-технологам. А жінки, що звикли до губної помади, повинні завдячувати саме такому воску, що використовується  у парфумерній промисловості, не кажучи вже про його незамінне застосування в машинобудуванні для точного литва, при виробництві мастил, у текстильній промисловості.

Далі: солі гумінових кислот, про які вже йшла мова, - гумати є екологічно чистими, нешкідливими стимуляторами росту і розвитку рослин. Сільське господарство завдячує саме хімікам-технологам, що вміють вилучити такі речовини з вугілля, за підвищення врожайності сільськогосподарських культур на 15-25%.

Іще не все. З вугілля  виготовляються так звані іоніти (сульфовугілля), які застосовуються для водопідготовки (знесолювання) вживаної для котлів води на енергетичних об’єктах (ТЕС, ТЕЦ, опалювальні котельні) та для очищення промислових вод і розчинів. Хочете знати, як саме отримати такі іоніти, запитайте у хіміків-технологів із переробки палив.

Всім знайоме активоване вугілля. Застосовується воно для освітлення різних харчових, фармацевтичних продуктів, тонкого очищення і розділення газів і, звісно, в медицині. Як отриманти активоване вугілля, із якої сировини, які властивості воно матиме? На ці питання дадуть упевнену відповідь хіміки-технологи.

16.02.2021
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©