Відкриття інноваційного Metallurgical Techno Hub

Відкриття інноваційного Metallurgical Techno Hub

У ДУЕТ відбулося відкриття Metallurgical Techno Hub. Це інноваційний центр, який зробить революцію в навчанні та вдосконаленні металургійної промисловості. Одним з ключових інструментів, що представляються в рамках цього проєкту, є навчальні комп’ютерні тренажери. Ці програми відтворюють умови реального виробництва, дозволяючи практикувати навички, необхідні для успішної роботи в металургійній галузі.

Тренажери, розроблені Metallurgical Techno Hub, дозволять безпечно набувати практичний досвід, відпрацьовувати послідовність дій та досягати автоматизму. Вони допоможуть уникнути виходу з ладу реального обладнання, прискорять процес прийняття якісних рішень і відпрацювання дій у разі аварійних ситуацій.

«Це корисно як для здобувачів освіти, які навчаються за спеціальностями гірничо-металургійного напрямку, так і для спеціалістів, які працюють на виробництві, – відзначає  директор технологічного інституту ДУЕТ Дмитро Пополов. – Така ідея виникла завдяки співпраці університету з підприємствами і роботодавцями. Ми вирішили, що було б добре, якби фахівці, які вже працюють, або майбутні спеціалісти, підготовку яких ми здійснюємо, могли б на симуляторі виконувати роботу в умовах наближених до кризових, оскільки ми не можемо собі це дозволити на виробництві. Скажімо, як діяти, коли перестає подаватися електроенергія або водопостачання? Зупинити доменну піч або конвертер і збити технологічний процес, щоб виробити навички праці, неприпустимо. А ось на комп’ютерних тренажерах це вдається зсимулювати. Завдяки ним можна змоделювати і відпрацювати ці заходи».

Metallurgical Techno Hub об’єднує найкращих фахівців у сфері металургії та інформаційних технологій. Цей центр стане платформою для обміну знаннями, ідеями та передовими розробками в галузі.

На відкриття Metallurgical Techno Hub завітали почесні гості – генеральна директорка ПП «Стіл Сервіс» та директорка департаменту соціального розвитку ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Юлія Чермазович; заступник директора компанії «Рудомайн» з соціальної роботи та зв’язками з органами влади, депутат Криворізької міської ради Олег Подкопаєв; учений-хімік, професор, ректор Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара  Сергій Оковитий. З вітальним словом до всіх присутніх звернувся ректор ДУЕТ Андрій Шайкан.

Завдяки участі відомих експертів та провідних компаній на базі Metallurgical Techno Hub стала можлива розробка симуляторів, які дозволять відтворювати протікання металургійних процесів та поведінки металів у незвичних умовах.

Першим маленьким кроком на етапі досягнення амбітних завдань центру стала підготовка мінілабораторії для дослідження процесу дифузії металів в умовах мікрогравітації на Міжнародній космічній станції в межах програми шкільних космічних експериментів (Student Spaceflight Experiments Program, SSEP).

ДУЕТ співпрацює не тільки з підприємствами, а ще й із закладами загальної середньої освіти. Так, Криворізький ліцей №129 взяв участь у Всеукраїнському конкурсі Малої академії наук України під егідою NASA і здобув перемогу з космічним проєктом «Металургія і космос. Місія SSEP 2023».

Над проєктом працювала група науковців. Активними учасниками стали викладачі усіх п’яти кафедр технологічного інституту. Адже його реалізація охоплює весь технологічний процес, починаючи від обладнання, закінчуючи технологічними агрегатами. Викладачі ДУЕТ всебічно допомагали учням, готували зразки на базі університету. 

Завдяки партнерам, науковці та їхні вихованці отримали унікальну можливість відправити мінілабораторію з дослідження процесу дифузії в металах в умовах мікрогравітації на Міжнародну космічну станцію. Це відбудеться на кораблі SpaceX Dragon з майданчика 39A космічного центру Кеннеді NASA у штаті Флорида, США.

Своїми думками щодо космічної місії залюбки діляться студенти групи  МЧМ-21.

Валерій Аммосов: «Наразі не існує конкретних досягнень в області космічної металургії, адже жодну з теорій так і не втілили в життя. Але, я вважаю, що прогрес все ж таки є. В чому він полягає? В тому, що дослідження не припиняються, а тільки набирають швидкості. Так, наприклад, у 2006 році Шон Мосс випустив статтю у якій описував 5 методів виготовлення сталі з марсіанської руди. Також, на мою думку, великим досягненням було те, що у 2022 році німецькі дослідники Ганс-Йорх Фехт та Маркус Мор випустили книгу на 600 сторінок, де представили результати експериментів на Міжнародній космічній станції, де вони проводили дослідження характеристик металів та сплавів у рідкому стані в умовах мікрогравітації».

Ольга Ренкас: «Оскільки наш університет вивчає металургію чорних металів, то основним напрямком дослідження буде можливість виготовлення сталі в умовах космосу. Цікавим цей напрямок буде ще й тим, що за основу технологічного процесу будуть взяті нові технології прямого відновлення заліза. Тобто ми відхилимося від звичайної для всіх нас схеми технологічного процесу і використаємо більш нову та сучасну, що дозволить бути більш ефективними в нових умовах роботи. Це є важливим моментом, адже зміна технології призведе до того, що площа на якій буде знаходитися умовне підприємство буде мінімальною, що дуже важливо для логістики. А також на обслуговування обладнання та самого технологічного процесу потрібно буде не так багато людей, що в умовах космосу є дуже актуальним».

Карина Єрмолаєва: «Чому космічна металургія актуальна? Зараз складається така тенденція, що людство прагне дослідити космос. Цей процес технічно дуже важкий, адже обладнанню властиво з часом ламатися, а отримати нові деталі дуже проблематично. Тому, чому б не виготовляти їх прямо у космосі? Там існують всі необхідні елементи для металургійного процесу, не вистачає лише досліджень у цій галузі. Не менш важливим моментом є те, що попит на сталь зростає щороку, а вміст заліза в надрах Землі стає все меншим. Тому виготовлення сталі у космосі буде перспективою для його використання на Землі».

Усі присутні на відкритті Metallurgical Techno Hub мали нагоду долучитися до справжньої космічної програми – на власні очі побачити процес пакування зразків, які вирушать на Міжнародну космічну станцію. Там проведуть дослідження, після чого зразки повернуться на Землю, де їх знову будуть вивчати.

 

26.06.2023
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©