Конфлікти…  і шляхи їх подолання

Конфлікти…  і шляхи їх подолання

Конфлікт (з лат. conflictus – зіткнення) – це особливий вид взаємодії, в основі якого лежать протилежні і несумісні цілі, інтереси, типи поведінки людей та соціальних груп, які супроводжуються негативними психологічними проявами

Виникнення конфліктів є об’єктивним і неминучим явищем. Адже життя – це постійний діалектичний процес виникнення проблем та їх наступного вирішення. Якщо у стосунках між людьми проблем не виникає, тоді наявним є факт “застою”, відсутності розвитку. Взаємовідносини людей, у яких відсутні конфлікти, поступово згасають. Конфлікти, у свою чергу, породжують відповідальність і небайдужість, стимулюють оновлення і поліпшення стосунків між людьми. Тому проблема, здебільшого, полягає не в наявності самого факту конфлікту, а в тому, який характер він носить – деструктивний чи конструктивний – і яким чином розв’язується.

Ось такі серйозні питання з’ясовували студенти 1-2 курсів усіх спеціальностей, які зібралися 4 грудня у 217-й аудиторії на «круглий стіл»

Тема зустрічі – «Конфлікти та шляхи їх подолання». Були розглянуті такі питання: що таке конфлікт, які бувають види конфліктів, як конфлікт проявляється у повсякденному житті? Розглянуті також розглянуті конфлікти в найбільш глобальному рівні – це політичні конфлікти (на прикладі озброєного конфлікту, який відбувається на сході нашої країни). І все це напередодні свята 6 грудня – Дня Збройних Сил України.

Заняття провела психолог Лілія Михайленко. Вона ділиться своїми думками:

- Ми підняли таку важливу проблему, яка є, свого роду, двигуном прогресу, адже протиріччя завжди були двигуном людства. І скільки воно існує, стільки й існують протиріччя та конфлікти. Підтвердженням цьому є відомий вислів: у суперечці народжується істина. І це дійсно так. Ми побачили із виступів студентів, що конфлікт не тільки несе негативні наслідки, а в них можна побачити щось і позитивне. Отже, при конфліктах і протиріччях, які виникають при цьому, бажано прояснювати позиції  сторін – учасників протидії – вже на початкових етапах, коли відсоток її позитивного вирішення найбільший. І це студенти уяснили, і я думаю, що у своєму житті вони будуть застосовувати ці знання. Краще вирішувати всі конфліктні ситуації на самому початку, аніж затягувати, коли зона розходжень різних поглядів поширюється. Хочу відзначити, що кожен учасник «круглого столу» висловив думку, що отриману інформацію вони зможуть завжди використовувати. Я впевнена, що цей досвід вони візьмуть до скарбнички свого життя.

Змістовні, виважені висновки зробили студенти наприкінці заняття, озвучивши їх по колу: про відповідальність за свої рішення, про мінімізацію конфліктів, про вирішення їх на початковій стадії.

- Хоча, - зазначали студенти, - конфлікти можуть допомогти вихованню самого себе, свого характеру – і в цьому є позитивні сторони. А вступивши в конфлікт, людина із ситуації, що склалася, має свої «плюси»: усвідомивши помилки, будуватиме подальші стосунки на вищому рівні. Тож, проговоривши ситуацію, людина не накопичує в собі негатив, а, в першу чергу, гармонізує свій душевний стан.

- Найголовніше, вчитися знаходити гармонію в собі і з навколишнім світом, - підвела підсумок Лілія Миколаївна. – Кожна людина має право на свою точку зору і висловити її. Якщо обидві сторони зацікавлені в продовженні своїх відносин, слід знаходити компромісне рішення, зуміти домовитися і бути почутими.

 

04.12.2019
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©