Центр кар’єрного та професійного розвитку: результати першого року

Центр кар’єрного та професійного розвитку: результати першого року

Від часу створення Центру кар’єрного та професійного розвитку Навчально-наукового інституту управління та бізнес-освіти пройшло менше року, але як і для кожної людини, так і для нас, цей першій  рік життя був дуже важливим і цікавим

Так, ми створювалися не на порожньому місці, частково ми наслідували напрацювання наших колег, але деякі проєкти створювалися «з нуля», методом проб і помилок.

Почнемо з результатів

Перший наш напрямок роботи, традиційний – це організація підготовчих курсів для школярів, які мають бажання покращити і систематизувати знання перед складанням ЗНО. Цього року це були тримісячні курси з математики (викладач курсів Дмитро Медведєв). Працювали в ІТ Hub щосуботи, іноді під час найсуворішого нокдауну переходили на дистанційну роботу.

Також у межах цього напрямку роботи, працювали курси з іноземної мови для студентів 4 курсу, які складають єдине вступне випробування для вступу до магістратури (викладачка курсів Ірина Базаренко). Курси тривали від лютого до червня 2021 року, комбінуючи аудиторну роботу в  ІТ Hub з онлайн-навчанням.

Другий напрямок роботи – організація тренінгів, семінарів, лекції для школярів. Так, у березні – квітні 2021 року ми протягом 4-х тижнів поспіль організували тренінги з фінансової грамотності та європейської інтеграції для учнів 10-11-х класів гімназій № 95 (тренери Катерина Дацко, Ірина Максимова).

Третій наш напрямок роботи також не є новим для нашого вишу, але за цей рік він суттєво розвинувся. Мова йде про організацію роботи курсів підвищення кваліфікації для державних службовців і місцевого самоврядування. У серпні 2020 року Центр КПР отримав замовлення на розробку програм та організацію навчання державних службовців Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровський області.

Також протягом року серед слухачів курсів були:

  • фахівці Управління соціального захисту населення Криворізької райдержадміністрації,
  • посадові особи та спеціалісти Криворізької міської адміністрації;
  • спеціалісти міського і районних Департаментів освіти і науки;
  • посадові особи та спеціалісти відділів Державної податкової служби;
  • спеціалісти й керівники відділів Державної виконавчої служби міста Кривого Рогу;
  • спеціалісти й керівники відділів реєстрації актів цивільного стану (РАЦС) нашого міста.

Загальний контингент курсів за навчальний рік: 1340 слухачів, які навчались за 7-ма програмами. Навчання відбувалось дистанційно, включало в себе лекції, семінарські заняття і контрольні заходи.

Зокрема, на 2020-2021 навчальний рік слухачам було запропоновано короткострокові професійні (сертифікатні) програми з таких питань:

  • державної політики цифрового розвитку;
  • запобігання корупції і забезпечення доброчесності;
  • комунікації і взаємодії;
  • лідерства;
  • стратегічного управління і планування;
  • удосконалення рівня володіння державною мовою;
  • управління публічними фінансами.

Керівники програм – Валентин Орлов, Ірина Васильчук, Олена Гончаренко. За результатами роботи курсів ми отримали схвальні відгуки від слухачів і пропозиції на майбутнє.

Четвертий напрямок роботи – продовження третього, але він є новим для нашого університету. Це організація підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів фахової передвищої освіти. Колективом авторів під керівництвом Катерини Слюсаренко створена програма підвищення кваліфікації «Цифрова грамотність сучасного педагога та академічна доброчесність», за якою навчались 19 викладачів коледжів міста Кривого Рогу. Навчання проходило в ІТ Hub, включало в себе дводенний тренінг із цифрової грамотності та семінар-дискусію з питань командної взаємодії і формування принципів академічної доброчесності в закладі освіти.

Дмитро Медведєв є автором програми «Інженерія програмного забезпечення», за якою пройшли короткострокові курси підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів фахової передвищої освіти. Курси тривали три дні, слухачі набули навички з Програмування С++, Web-програмування, дізнались про архітектуру комп'ютерів та організацію комп'ютерних мереж.

Також центром КПР у квітні 2021 року організовано проходження стажування викладачів інших навчальних закладів у ДУЕТ за кошти фізичних осіб. Керівник стажування Ганна Андрущенко (кафедра загальних і соціально-економічних дисциплін). Напрямки стажування: соціологія і філософія.

Важливо, що після навчання на курсах або після стажування, всі слухачі одержують сертифікати державного зразка з індивідуальним реєстраційним номером.

Реєстр сертифікатів, списки слухачів. Програми курсів можна знайти на сторінці нашого центру:  https://www.duet.edu.ua/ua/centr/karers/content/3

П’ятий напрямок роботи – зовсім новий та унікальний для нашого регіону – це послуга з кар’єрного консультування. Мета кар’єрного консультування –  не лише допомогти прийняти рішення, але і надати знання і навички, необхідні для прийняття рішень у майбутньому.

Кар’єрне консультування у ДУЕТ – це справді процес на все життя, а це означає, що протягом усього життя ви змінюватиметесь, ситуації змінюватимуться, і вам постійно доведеться приймати рішення щодо професійного розвитку і життя. 

Кар’єрний консультант Державного університету економіки і технологій – сертифікований спеціаліст у сфері кар’єрного консультування Наталія Білоконь.

Більше інформації тут  https://www.duet.edu.ua/ua/centr/karers/content/15

Протягом травня-червня 2021 року керівниця Центру КПР Наталія Ізмайлова проходила навчання  на курсі "Кар'єрне консультування для закладів освіти", для представників центрів кар'єри закладів вищої освіти і професійно-технічної освіти в межах програми “Мріємо і діємо”.

Що буде далі

  1. Продовжимо і розширимо діяльність у сфері підвищення кваліфікації. Пишемо нові програми, відкриваємо додаткові можливості збільшення контингенту слухачів. Запрошуємо до співпраці викладачів ДУЕТ і фахівців.
  2.  Не залишаємо без уваги майбутніх абітурієнтів, продовжимо практику організації підготовчих курсів до ЗНО та ЄВІ. Також курси з  вивчення іноземних мов. Організуємо тренінги, зустрічі з фахівцями і випускниками нашого університету
  3. Для наших студентів пропонуємо послугу з кар’єрного консультування, допоможемо скласти резюме і підготуватись до інтерв’ю при працевлаштуванні.
  4. Розширимо співпрацю із роботодавцями.

Наша команда

Анна Велика, Тетяна Заїка, Вадим Клюй, Артем Керженцев

Де нас знайти.

Кривий Ріг, вул. Медична, 16, аудиторія 223,  або пл. Визволення, 2, IT hub Coworking.

На завершення цитата від Архімеда:  «Люди стають успішними в ту саму хвилину, коли вони вирішили ким бути». Отже, робіть правильний вибір. Пропонуємо йти до вашого успіху разом.

Наталія Ізмайлова,
керівниця Центру кар’єрного та професійного розвитку ДУЕТ.

 

14.07.2021
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©