Обговорення ОПП "Діджитал облік та бізнес-експертиза"

Обговорення ОПП "Діджитал облік та бізнес-експертиза"

Триває літній цикл обговорень зі стейкхолдерами освітньо-професійних програм підготовки бакалаврів у ДУЕТ!

Цього разу важливо було почути думку експертів щодо новацій у ОПП «Діджитал облік та бізнес-експертиза» підготовки здобувачів вищої освіти на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування». Це вже друге обговорення якості змісту та актуальності контенту освітніх програм з підготовки бакалаврів, яке проводить. кафедра обліку і оподаткування спільно із Центром експертизи у гірничо-металургійній галузі.

Як і попереднє обговорення ОПП підготовки молодшого бакалавра, чинне засідання було проведено онлайн 10 червня 2021 року.

На зустрічі були присутні:

1) Зовнішні експерти – представники роботодавців:

Тамара Бєлкіна – головний бухгалтер АТ «Оператор газорозподільної системи «Криворіжгаз».

Оксана Лук’янова – сертифікований аудитор, директор ТОВ «АФ «Перспектива Плюс».

Олена Гога – завідувач відділу бухгалтерського обліку, головний бухгалтер Виконавчого комітету Довгинцівської районної в місті ради.

 

2) Внутрішні експерти – студенти, здобувачі вищої освіти:

Тетяна Мезгиш – здобувач вищої освіти Державного університету економіки і технологій спеціальністю на першому (бакалаврському) рівні спеціальності 071 Облік і оподаткування (3-й курс).

Єлизавета Шаповал – здобувач вищої освіти Державного університету економіки і технологій спеціальністю на першому (бакалаврському) рівні спеціальності 071 Облік і оподаткування (2-й курс).

3) Викладачі кафедри – члени проектної групи.

Олена Руденко – к.е.н., доцент, в.о. завідувача кафедри обліку і оподаткування, член проектної групи.

Ольга Кондратюк – к.е.н., доцент кафедри обліку і оподаткування, гарант освітньої програми.

Дутчак Руслан – к.е.н, доцент кафедри обліку і оподаткування, в.о. директора економічного інституту ДУЕТ

Модератор зустрічі - Ірина Васильчук, доктор економічних наук, професор, керівник Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі ДУЕТ.

На початку зустрічі гарант освітньо-професійної програми «Діджитал облік та бізнес-експертиза» Ольга Кондратюк розповіла присутнім про причини запровадження нової освітньої програми та її особливості і переваги. Гарант акцентувала увагу, що оновлена програма орієнтована на поєднання новацій технологічного характеру та традиційних професійних компетентностей, що відповідає тенденціям ринку праці щодо розвитку професії. Зокрема, на вивчення сукупності актуальних теоретичних та практичних питань щодо методів побудови електронного бізнесу, його інструментарію при роботі на різних сегментах ринку; застосування принципів використання цифрових технологій в обліку, оподаткуванні, аудиті та аналізі; набуття навичок постановки завдань засобам штучного інтелекту; оволодіння навиками організації та методики надання бухгалтерських послуг в режимі реального часу з використанням сучасних інформаційних платформ; практичне використання інструментарію хмарних та інших інноваційних технологій; розуміння системи захисту інформації, шляхів організації системи інформаційної безпеки підприємства; розуміння сучасних технологій та інструментарію здійснення аудиту; вміння виконувати інтелектуальний бізнес-аналіз даних та програмування в обліково-контрольному середовищі,  в рамках яких формуються фахівці, які здатні оцінювати та аналізувати інформацію, приймати на її основі виважені управлінські рішення.

Під час обговорення ОПП експерти були одностайні щодо актуальності запровадження оновленої ОПП підготовки бухгалтера-аудитора з розширеними компетентностями. Так, Олена Гога (завідувач відділу бухгалтерського обліку, головний бухгалтер Виконавчого комітету Довгинцівської районної в місті ради) підкреслила, що програма характеризується інноваційним підходом, який полягає в запровадженні дисциплін, що формуватимуть сучасні фахові компетентності, посилені цифровими компетентностями. Експертка акцентувала увагу на пакеті вибіркових дисциплін, які пропонуються до вивчення. Зокрема, на її думку, важливо зараз вивчати дисципліну «Big Data», оскільки вона дозволяє робити більш якісним аналіз для прийняття управлінських рішень. Олена Гога оцінила позитивно  різноспрямованість вибіркових дисциплін, зокрема таких як «Облік та ІТ-рішення в банках» і «Облік та ІТ-рішення в бюджетних установах», оскільки це розширює можливості випускників щодо працевлаштування. Водночас експертка наголосила на важливості не лише теоретичної, але й практичної підготовки.

Її думку підтримала Тамара Бєлкіна (головний бухгалтер АТ «Оператор газорозподільної системи «Криворіжгаз»), яка також наголосила на важливості практико-орієнтованої підготовки, зокрема опанування пакетів спеціалізованих прикладних програм таких як «1-с «Бухгалтерія», «Medoc», «SAP». Без навичок роботи з такими програмами випускнику складно буде знайти роботу, тому введення міжпредметного тренінгу «Організація «цифрового» робочого місця бухгалтера» є дуже актуальним і корисним. Також експертка наголосила на необхідності введення дисципліни з фінансового моніторингу, оскільки в останні роки посилилися вимоги з боку фінансових регуляторів до підприємств  і такі знання будуть дуже корисними майбутнім фахівцям. Загалом, на думку Тамари Бєлкіної, рецензована ОПП складена логічно, характеризується комплексністю та послідовністю опанування необхідних компетентностей та знань.

Згодна з думкою колег була і Оксана Лук’янова (сертифікований аудитор, директор ТОВ «АФ «Перспектива Плюс»), яка також зупинилася на важливості отримання знань щодо фінансового моніторингу та опанування сучасних інформаційно-комп’ютерні програм для управління підприємством, зокрема «1-С» чи інші схожі за функціоналом. Також, на її думку, важливо навчити студентів цифровій грамотності, зокрема, навчити працювати з такими додатками як «Дія», «Електронний кабінет податківця» тощо. Своєчасним буде розширення компетентностей студентів за рахунок опанування засад проведення бізнес-експертизи, що дозволяє посилити аналітичні знання та навички випускників. Також експертка підтримала думку щодо необхідності посилення практичної підготовки фахівців за рахунок збільшення годин роботи на підприємствах для закріплення набутих знань.

З позиції роботодавців експерти відмітили, що загалом перелік та зміст дисциплін обов’язкової та вибіркової компоненти рецензованої ОПП відповідає меті навчання бакалаврів, а започаткування нової програми є своєчасним і корисним.

Присутні на зустрічі студенти – здобувачі вищої освіти Тетяна Мезгиш та Єлизавета Шаповал також підкреслили актуальність програми, акцентували увагу на нових дисциплінах, що вводяться до неї, особливо ті, які формують цифрові компетентності. Нові набуті знання допоможуть випускникам знайти бажану посаду в умовах нових вимог ринку праці.

Після досить жвавого обговорення в.о. завідувача кафедри обліку і оподаткування, член проектної групи Олена Руденко розповіла про результати публічного обговорення ОПП «Діджитал облік та бізнес-експертиза», яке проводилося серед всіх бажаючих шляхом опитування через Google-форму, розміщену на сайті університету. Доповідач підкреслила, що всі респонденти загалом позитивно оцінили новації ОПП і підтримали її запровадження.

За результатами обговорень вироблено спільні пропозиції щодо підвищення якості підготовки майбутніх фахівців за ОПП «Діджитал облік та бізнес-експертиза» підготовки здобувачів вищої освіти на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування».

13.06.2021
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©