Обговорення ОПП "Галузеве машинобудування"

Обговорення ОПП "Галузеве машинобудування"

В продовження розпочатого циклу обговорень зі стейкхолдерами освітньо-професійних програм (ОПП) 3 серпня 2021 року відбулася відкрита онлайн-зустріч з експертами щодо обговорення освітньо-професійних програм «Галузеве машинобудування» підготовки здобувачів вищої освіти на різних рівнях (молодший бакалавр, бакалавр, магістр) вищої освіти. Обговорення відбувалося он-лайн.

На зустрічі були присутні:

1) Представники роботодавців – зовнішні стейкхолдери:

Антощенко Андрій – ТОВ «Ексімрок», менеджер виробництва.

Савенко Назарій – провідний інженер – конструктор ПКВ Дирекції з технології та якості ООО «Метінвест КРМЗ».

Тукало Олексій – провідний інженер ТОВ «КВМШ плюс».

Дериченко Максим – механік виробництва управління центрального департаменту по утриманню та ремонтам ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Іванов Андрій – заступник начальника фабрики огрудкування з інжинірингу ПрАТ «ЦГЗК».

2) Здобувачі вищої освіти – внутрішні стейкхолдери:

Сорочан Микита – здобувач другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 133 «Галузеве машинобудування», 1 курс, група МО-20м, кафедра інжинірингу з галузевого машинобудування, Навчально-науковий технологічний інститут Державний університет економіки і технологій.

Солоненко Валерій – здобувач другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 133 «Галузеве машинобудування», 1 курс, група МО-20м, кафедра інжинірингу з галузевого машинобудування, Навчально-науковий технологічний інститут Державний університет економіки і технологій.

Ніколаєв Станіслав – здобувач другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 133 «Галузеве машинобудування», 1 курс, група МО-20м, кафедра інжинірингу з галузевого машинобудування, Навчально-науковий технологічний інститут Державний університет економіки і технологій.

Панченко Катерина – здобувач першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 133 «Галузеве машинобудування», 4 курс, група МО-17, кафедра інжинірингу з галузевого машинобудування, Навчально-науковий технологічний інститут, Державний університет економіки і технологій.

Зєлов Євгеній – здобувач вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 133 «Галузеве машинобудування», голова студкому ТННІ, 1 курс, група МО-20, кафедра інжинірингу з галузевого машинобудування, Навчально-науковий технологічний інститут, Державний університет економіки і технологій.

Коломієць Олександр – здобувач вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 133 «Галузеве машинобудування», 3 курс, група МО-18ск, кафедра інжинірингу з галузевого машинобудування, Навчально-науковий технологічний інститут, Державний університет економіки і технологій.

3) Викладачі кафедри - члени проектних груп:

Швед Сергій – кандидат технічних наук, доцент кафедри інжинірингу з галузевого машинобудування Навчально-наукового технічного інституту, Державного університету економіки і технологій, гарант освітньої програми «Галузеве машинобудування» (перший рівень – бакалавр).

Засельський Володимир – доктор технічних наук, в.о. завідувача кафедри інжинірингу з галузевого машинобудування Навчально-наукового технічного інституту, Державного університету економіки і технологій, гарант освітньої програми «Галузеве машинобудування» (другий рівень – магістр).

Засельський Ігор – кандидат технічних наук, доцент кафедри інжинірингу з галузевого машинобудування Навчально-наукового технологічного інституту, Державного університету економіки і технологій, гарант освітньої програми «Галузеве машинобудування» (короткий цикл).

Дмитро Пополов - к.т.н., доцент кафедри інжинірингу з галузевого машинобудування, член проектної групи освітньої програми «Галузеве машинобудування» (другий рівень – магістр).Модератор - Ірина Васильчук, доктор економічних наук, професор, керівник Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі ДУЕТ.

 

Зустріч розпочалася з обговорення і порівняння двох освітніх програм короткого циклу з підготовки молодшого бакалавра – «класична» та «спеціальна» на замовлення ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» під проект «Нова фабрика». Обидві програми були представлені гарантом  - Ігорем Засельским. Мета «класичної» програми - підготовка фахівців, здатних вирішувати типові спеціалізовані задачі та практичні проблеми у сфері галузевого машинобудування, що передбачає  застосування  положень і методів інженерних наук в умовах невизначеності, а  «спеціалізована» програма більш «заточена» на навчання таких самих фахівців, але  підготовлених до особливостей  обслуговування та експлуатації обладнання фабрик огрудкування.

Присутні на зустрічі зовнішні експерти – представники роботодавців були одностайні щодо у думці щодо збалансованості теоретичної та практичної складової рецензованих ОПП. Зокрема Назарій Савенко (провідний інженер – конструктор ПКВ Дирекції з технології та якості ООО «Метінвест КРМЗ») наголосив на важливості практичної підготовки і зазначив, що блок професійних дисциплін створює базу для опанування у наступному практичних навичок роботи. Зголосився з його думкою Андрій Антощенко (ТОВ «Ексімрок», менеджер виробництва), який порівняв обидві програми підготовки молодшого бакалавра і висловився на користь «спеціалізованої» програми за рахунок того, що в ній значно більше годин відведено на практику студентів на виробництві. Тому можливо потрібно збільшити години практики і для «класичноЇ» ОПП. З позиції фахівція-практика він вважає, що студенти повинні проходити стажування на різних виробництвах в різних країнах, і знайомитися з їх особливостями, що дозволить їм бути більш конкурентними. Крім того, фахівці цієї спеціальності є затребувані на ринку праці і виробничники чекають на випускників, які мають належну підготовку і готові працювати.

Підтримуючи думку колег Олексій Тукало (провідний інженер ТОВ «КВМШ плюс») надав своє експертне резюме і зазначив наступне: перевагою обох програм є наявність фундаментальних дисциплін, які створюють базис для опанування спеціальних предметів циклу професійної підготовки; загалом відведено достатньо годин на вивчення навчальних дисциплін загальної і професійної підготовки, в цих аспектах програми є збалансованими; позитивним з огляду на сьогодення є вивчення студентами англійської мови, оскільки переважна частина інструкцій до обладнання написана англійською мовою і не завжди є коректні переклади цих інструкцій, тому володіння професійними термінами і їх правильне розуміння є  «must have».

Максим Дериченко (механік виробництва управління центрального департаменту по утриманню та ремонтам ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг») високо оцінив комплекс спеціальних дисциплін, які підлаштовані під особливості обслуговування майбутньої фабрики огрудкування. На цю тезу Андрій  Іванов (заступник начальника фабрики огрудкування з інжинірингу ПрАТ «ЦГЗК») зазначив, що непогано було б мати таку програму і для підготовки фахівців для «Метінвесту».

Долучилися до обговорення ОПП і студенти – здобувачі освіти за цією спеціальністю на рівні бакалавра. Так, Олександр Коломієць сказав, що дуже задоволений програмою навчання за цією спеціальністю, оскільки він прийшов навчатися після закінчення технікуму і саме тут має можливість отримати необхідні додаткові знання з фаху. А Євгеній Зелов звернув увагу на достатньо широкий комплекс фахових дисциплін і їх збалансоване поєднання.

У підсумку обговорення всі експерти зголосилися з думкою, що ОПП орієнтовані на гірничо – металургійне обладнання та враховує пропозиції що до її компонентів (дисциплін) роботодавців регіону, а «спеціалізована» ОПП орієнтована  на  підготовку фахівців з експлуатації, обслуговування та ремонту обладнання фабрик огрудкування і враховує пропозиції що до її компонентів (дисциплін) роботодавця ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг». Перевагою двох програм є обов’язкове проходження практики на підприємствах, що обслуговують ГМК, що надає можливість закріпити отримані під час теоретичного навчання навички. Також перевагою програми є наявність достатньої кількості лабораторних робіт, що формує уявлення про майбутній фах і також розвиває необхідні фахові навички. Експерти рекомендували до запровадження рецензовані ОПП з підготовки здобувачів вищої освіти на початковому рівні (короткому циклі) вищої освіти за спеціальністю 133 «Галузеве машинобудування».

Обговорення освітньо-професійних програм з підготовки бакалавра та магістра за спеціальністю 133 «Галузеве машинобудування» також було не менш жвавим. Про особливості освітньої програми підготовки бакалавра розповів гарант програми Сергій Швед, а з програмою підготовки магістрів ознайомив гарант Володимир Засельський.

Наголошуючи на особливостях програми Сергій Швед зазначив, що ця програма є більш спеціалізованою, в ній більше поглибленого вивчення професійних дисциплін, більше дисциплін з інжинірингу і випускники цієї програми можуть розглядатися як «універсальні солдати», які можуть обслуговувати більш широке коло обладнання і мають більш широкі фахові компетенції.

На цю особливість ОПП підготовки бакалавра звернув увагу і Максим Дериченко та зазначив, що всі дисципліни добре підібрані  і дають широкі навички. Крім того, актуальними є методи та технології навчання, зокрема методи  системного  інжинірингу  зі створення технічних об’єктів  машинобудування та їх супроводження протягом всього  життєвого циклу, що охоплює: методи, засоби і технології розрахунків, проектування, конструювання, виробництва, випробування, ремонту та  контролю об’єктів навчання та діяльності; методи комп’ютерного інжинірингу, що містять комплекс спеціальних програм цифрового 3D  -  моделювання  технічних об’єктів машинобудування та їх супроводження протягом всього життєвого циклу; сучасні інформаційні технології проектування на базі CAD/CAM/CAE систем. Андрій Антощенко продовжив його думку та відмітив, що програма надає сучасні знання та формує відповідні навички, які орієнтовані на сучасні тренди – робототехніку і мехатроніку, а також дають широкий спектр знань у інших напрямах галузевого машинобудування. На його думку всі напрями є комплексними а програма є збалансованою за різними освітніми компонентами. А Назарій Савенко,  як випускник цієї спеціальності, зазначив, що завдяки отриманим знанням, зокрема з проектування обладнання та основ технічне креслення і комп'ютерної графіки під час стажування на виробництві зміг швидко виконати на виробництві  поставлену задачу, що дало можливість  отримати роботу та у подальшому просунутися по кар’єрних шаблях. На його думку такий результат навчання як вміння здійснювати  інженерні  розрахунки  для  вирішення складних задач і практичних проблем у галузевому машинобудуванні є вкрай важлива для майбутнього фахівця.

Внутрішні стейкхолдери освітньої програми – студенти Станіслав Ніколаєв та Катерина Панченко висловили своє задоволення навчанням на цій ОПП і вважають, що отриманих знань їм буде достатньо, щоб найти гідну роботу за фахом. Стас Ніколаєв  вже сьогодні  є стажером на комбінаті «АрселорМіттал Кривий Ріг» і відмічає, що отриманих знань йому вистачає, щоб зрозуміти особливості обраної професії.

Таким чином, всі експерти висловили думку, що внесені у ОПП підготовки бакалавра зміни є доцільними і програма відповідає потребам ринку, запитам роботодавців та очікуванням студентів.

При обговоренні ОПП підготовки магістра присутні експерти звернули увагу на більшу наукову та експериментальну складову програми, що дозволяє займати у подальшому більш вищі посади. Так, Олексій Тукало у своїх коментарях відзначив, що отримані під час опанування дисциплін магістерського циклу знання  дозволяють розібратися у комп’ютерному моделюванні, а разом із опануванням методів прикладного статистичного аналізу в машинобудуванні дозволяють випускнику отримати посаду інженера - конструктора. Андрій Антощенко долучився до обговорення і зазначив наступне – отримані у процесі навчання на рівні бакалавра навички з проведення наукових або професійних досліджень та здійснення  інновацій,  дозволять випускникам працювати на посадах молодшого  наукового  співробітника, наукового співробітника, наукового  співробітника-консультанта за напрямом інженерна  механіка. Максим Дериченко акцентував увагу на важливості навченої дисципліни «Основи наукових досліджень та техніка експерименту», оскільки на сьогодні важко знайти фахівців, здатних кваліфіковано проводити технічну експертизу проектів та які мають дослідницьке нестандартне мислення. Підготовка таких фахівців є безумовною перевагою програми підготовки магістра і надає випускникам переваги при влаштуванні на роботу.

Студенти – експерти Микита Сорочан та Валерій Солоненко також високо оцінили ОПП підготовки магістра, оскільки набутих знань їм вистачило, щоб приймати участь у студентських наукових конкурсах і отримувати там призові місця.

Загалом всі і зовнішні, і внутрішні експерти відмітили актуальність, комплексність та збалансованість рецензованих ОПП підготовки бакалавра та магістра за спеціальністю 133 «Галузеве машинобудування».

Наприкінці обговорення освітніх програм гаранти Сергій Швед та Володимир Засельський розповіли про перспективи розвитку спеціальності на двох рівнях і зазначили, що результати обговорення програм будуть заслухані на засіданні кафедри та рекомендації експертів будуть враховані при складанні навчальних планів.

06.08.2021
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©