Зустріч зі стейкхолдерами щодо ОПП «Фінанси, банківська справа та страхування»

Зустріч зі стейкхолдерами щодо ОПП «Фінанси, банківська справа та страхування»

За ініціативи Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі Державного університету економіки і технологій 14 травня 2021 року відбулася відкрита онлайн-зустріч зі стейкхолдерами освітньо-професійних програм (ОПП) щодо обговорення ОПП «Фінанси, банківська справа та страхування» для підготовки здобувачів вищої освіти на початковому рівні (короткому циклі) вищої освіти за спеціальністю 072 «Фінанси, банківська справа та страхування». У зв’язку із карантинними обмеженнями зустріч проходила он-лайн за допомогою платформи Zoom.

На зустрічі були присутні:

Лариса Найда – начальник фінансового управління Нововоронцовської районної державної адміністрації.

Лариса Мальцева – начальник відділу контролінгу ПрАТ «Інгулецький ГЗК».

Ольга Смирна – кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування Державного університету економіки і технологій, гарант освітньої програми «Фінанси, банківська справа та страхування».

Марина Садовенко – кандидат економічних наук, зав. кафедри фінансів, банківської справи та страхування Державного університету економіки і технологій, член проектної групи освітньої програми «Фінанси, банківська справа та страхування».

Наталія Ізмайлова – кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування Державного університету економіки і технологій, член проектної групи освітньої програми «Фінанси, банківська справа та страхування».

Наталя Волошанюк - кандидат економічних наук, доцент, член проектної групи освітньої програми «Фінанси, банківська справа та страхування».

Анастасія Каліханова – здобувач вищої освіти Державного університету економіки і технологій спеціальністю на початковому рівні (короткий цикл) денної форми навчання спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» (1-го курс).

Віра Рубан – здобувач вищої освіти Державного університету економіки і технологій спеціальністю на початковому рівні (короткий цикл) заочної форми навчання спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» (1-го курс).

Модерувала зустріч Ірина Васильчук, доктор економічних наук, професор, керівник Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі ДУЕТ.

Під час обговорення зовнішні експерти звернули увагу як на позитивні  характеристики рецензованої ОПП, так і на її слабкі місця. Зокрема, представники роботодавців були одностайні щодо недоцільності на короткому циклі навчання вивчення таких загальних дисциплін як філософія та історія української державності, які не дають представлення про майбутню професію. На їх думку важливо посилити практичну й аналітичну підготовку майбутніх фінансистів та сформувати стійкі знання і навички у сфері інформаційних технологій і відвідного програмного забезпечення. Так, і Лариса Найда, і Лариса Мальцева наголосили, що фінансисти обов’язково повинні вміти здійснювати аналіз діяльності установи (підприємства) та складати аналітичні звіти. Тому вони мають глибоко опанувати ті дисципліни, які формують аналітичні навички. Вимогою часу також є оволодіння на високому рівні всіма можливостями програми Microsoft Excel, яка дозволяє як здійснювати аналіз, так створювати візуалізацію його результатів. Також, на їх думку, необхідно посилити практико-орієнтовану спрямованість програми в частині вивчення дисциплін, які надають можливість опанувати сучасні інформаційно-комп’ютерні програми для управління підприємством, зокрема «SAP», «1-С «Підприємство»» чи інші схожі за функціоналом.

З позиції роботодавців експерти відмітили, що загалом перелік та зміст дисциплін обов’язкової та вибіркової компоненти рецензованої ОПП відповідає меті навчання молодших бакалаврів, а саме підготовці фахівців, здатних виконувати типові завдання на первинних посадах у сфері фінансів, і є актуальною.

Присутні на зустрічі студенти – здобувачі вищої освіти – також зголосилися з думкою щодо недоцільності вивчення філософії як обов’язкової дисципліни на короткому циклі навчання. Студенти бажають відразу з першого семестру зрозуміти особливості обраної спеціальності та «зануритися» у фах. Студенти підтримали думку представників роботодавців щодо необхідності посилення «цифрових» навичок та опанування сучасних інформаційних продуктів щодо управління підприємством.

Свою думку висловили і присутні на зустрічі викладачі кафедри, представники групи забезпечення даної освітньо-професійної програми.

Після досить жвавого обговорення гарант освітньої програми Ольга Смирна розповіла присутнім про напрацювання кафедри щодо можливих напрямів вдосконалення ОПП та відзначила, що таке «бачення» фахівців кафедри у більшості збігаються із думкою роботодавців та студентів і відповідає сучасним трендам.

Підсумовуючи результати обговорення ОПП модератор Ірина Васильчук озвучила вироблені спільні пропозиції щодо підвищення якості підготовки майбутніх фахівців за спеціальністю 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» на початковому рівні (короткому циклі) вищої освіти, які будуть покладені в основу перегляду ОПП та вдосконалення навчального плану.

17.05.2021
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©