Всесвітній день інформаційного суспільства

Всесвітній день інформаційного суспільства

Вітаємо усіх з Всесвітнім днем інформаційного суспільства!

Свято має свою передісторію, оскільки з 1969 року до 2006 року святкувався Всесвітній день комунікацій. Святкувався цей день на відзнаку підписання Першої міжнародної телеграфної конвенції в 1865 році.

В листопаді 2005 року Всесвітній саміт з питань інформаційного суспільства (ВСІС) подав клопотання до Генеральної Асамблеї ООН проголосити 17 травня Всесвітнім днем інформаційного суспільства, щоб акцентувати увагу на важливості інформаційно-комунікаційних технологій. Відповідне позитивне рішення Генеральна асамблея ООН прийняла у березні 2006 року.

Початково це свято сприймалося як професійне свято програмістів, системних адміністраторів, аналітиків баз даних, веб-дізайнерів та інших спеціалістів у сфері інформаційних технологій.

Зараз, коли цифрове суспільство стало об’єктивною реальністю, це свято стосується практично усіх. Кожного дня ми створюємо, обробляємо і використовуємо в побуті та в професійній діяльності величезні обсяги інформації. З’являються абсолютно нові професії і практично усі види економічної діяльності зараз знаходяться в процесі цифрової трансформації.

Нове цифрове суспільство надає нам багато переваг, але і вимагає від нас нових компетентностей. Так, в березні 2021 року Міністерство цифрової трансформації оприлюднило проект Рамки цифрових компетентностей для громадян України із метою широкого громадського та експертного обговорення.

За основу взято відповідну Рамку для громадян ЄС (DigComp 2.1: The Digital Competence Framework for Citizens), а також інші рекомендації у сфері цифрових компетентностей від європейських та міжнародних інституцій, які адаптовано до національних, культурних, освітніх та економічних особливостей України. Наразі ця Рамка містить 4 виміри, 6 сфер, 30 компетентностей та 6 рівнів володіння цифровими навичками .

Формуванню проекту передувала успішна державна програма розвитку цифрової грамотності «Дія. Цифрова освіта» та схвалена нещодавно урядом Концепція розвитку цифрових компетентностей громадян до 2025 року.

Світ змінюється і змінюється дуже швидко. Нові інформаційні технології спрощують життя, роблять його цікавішим, прискорюють науково-технічний прогрес, але водночас несуть в собі багато ризиків. Серед таких ризиків є ризик зростання безробіття через зникнення цілого ряду професій.

Штучний інтелект, хмарні обчислення, Big Data, діджиталізація, роботизація, автоматизація, віртуальна та доповнена реальність – ці та інші тренди робочих місць уже визначають вимоги до навичок, кваліфікацій і професій майбутнього. Всесвітній економічний форму прогнозує, що до 2030 року у світі доведеться перекваліфікувати більше 1 млрд. людей, оскільки робочі місця трансформуються в результаті четвертої промислової революції. Національне агентство кваліфікацій з цього приводу оприлюднило звіт «Людський капітал 2030. Глобальні навички майбутнього» з яким можна ознайомитися тут.  

Актуальним є свято Всесвітнього дня інформаційного суспільства для усіх викладачів і студентів. За короткий проміжок часу ми стали свідками кардинальних змін в системі освіти, в можливостях поглиблювати знання і професійні компетентності за допомогою Інтернету і цифрових технологій. В Державному університеті економіки і технологій значна увага приділяється використанню інформаційно-комунікаційних технологій в процесі навчання і наукових досліджень, успішно ведеться підготовка фахівців з прикладеного програмного забезпечення та комп’ютерних технологій, формуються нові міждисциплінарні освітньо-професійні програми.

Зі святом, шановні колеги і студенти!

17.05.2021
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©