Практичні результати наукової роботи 

Практичні результати наукової роботи 

Практичні результати наукової роботи на кафедрі інформаційних
технологій і моделювання

Сучасний стан техніки неможливо уявити без "розумних машин",  від космічних кораблів до кофемолок і пилососів, - всі вони управляються мікроконтролерами. А розробка і програмування мікропроцесорних систем на основі мікроконтролерів у наш час – невід'ємна і важлива складова інформаційних технологій. Тому на кафедрі інформаційних технологій і моделювання з моменту її створення  викладається цикл дисциплін, присвячених розробці і програмуванню мікропроцесорних систем. Але в цьому напрямі на кафедрі ведеться не лише викладацька робота, але такі пристрої  розробляються і в реальності  для промислових підприємств нашого регіону. Займається цим доцент кафедри Сергій Нєвєров.

Торік на замовлення одного з державних підприємств ним був розроблений прототип мікропроцесорного приладу для проведення геофізичних вимірів на залізорудних кар'єрах нашого басейну. Ці виміри, як обов'язковий технологічний етап видобутку залізної руди, до цих пір проводяться за допомогою апаратури, розробленої 60 років тому і вимагають значних витрат ручної праці. Прилад, що розробляється, повинен був істотно зменшити витрати ручної праці, збільшити його продуктивність і точність вимірів, виконувати всю математичну обробку результатів, виключити помилки через "людський чинник" і навіть повністю  автоматизувати цей процес.

Розроблений прототип показав, що таке завдання може бути повністю реалізоване. Тому на другому етапі замовником було поставлено завдання виготовити такі прилади для  постійного використання безпосередньо у виробництві. Протягом п'яти місяців ця робота була виконана. Остаточно розроблена електрична схема приладу, розраховані, виготовлені і налагоджені всі її електронні компоненти. Написана і налагоджена програма для мікропроцесора. І, нарешті, все це зібрано в компактний, міцний, герметичний корпус, що гарантує надійну роботу в тяжких умовах залізорудного кар'єру.

Прилад дозволяє вимірювати, математично обробляти сигнали різних геофізичних приладів-датчиків, контролювати технічний стан самих геофізичних приладів, автоматично набудовується при підключенні різних екземплярів датчиків, дозволяє записувати результати на sd-карту, вводити за допомогою клавіатури необхідну оперативну інформацію у процесі роботи, управляти процесом роботи в ручному і напівавтоматичному режимах за допомогою системи меню, яка виводяться на світлодіодний багаторядковий дисплей, як і безпосередньо результати вимірів. Убудований акумулятор і система моніторингу електроживлення забезпечує роботу приладу протягом декількох робочих днів.

Промислові випробування, за оцінкою фахівців-геофізиків, показують, що прилади повністю виконують поставлене завдання, за всіма параметрами не поступаються, а за деякими перевершують відомі аналоги, в тому числі – закордонного виробництва.

Таким чином, викладачі кафедри не тільки викладають теоретичний матеріал на своїх заняттях, але і підтверджують свій професійний рівень, працюючи, як люблять говорити економісти, "в реальному секторі економіки", створюючи конкурентоздатні, високотехнологічні вироби.

Звертаємось до молоді, якщо є бажання стати професійними розробниками і програмістами мікропроцесорних систем – завжди чекаємо на вас!   Ми із задоволенням передамо свій досвід і знання!

Інформацію підготував Сергій Нєвєров,
доцент кафедри інформаційних технологій і моделювання.

18.04.2021
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©