Фінал Міжнародного студентського стажування «Корупція та її вплив на права людини»

Фінал Міжнародного студентського стажування «Корупція та її вплив на права людини»

У Кривому Розі було гаряче 15-16 квітня, адже це були два неймовірно цікаві та інтенсивні дні Міжнародного стажування «Корупція та її вплив на права людини» для студентів юридиних клінік України та Польщі. Ініціаторкою і натхненницею цього стажування є в.о. декана Юридичного факультету, членкиня правління Асоціації юридичних клінік України Катерина Дацко.

Стажування стало частиною IV International Scientific Congress Society of Ambient Intelligence 2021 і проведено за підтримки Асоціації юридичних клінік України, ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ГО «Криворізька фундація Майбутнього».

Катерина Дацко: «Студенти повинні любити науку, адже справжній науковий пошук формує аналітичне та критичне мислення. Тому впевнена, що такі заходи мають проходити саме під час наукових заходів. Вони доповнюють їх, роблять більш практичними і цікавими студенту. Цьогорічна тематика стажування є досить гострою, адже корупція – це не лише правове, але і соціальне й політичне явише. Вона потребує не тільки протидії їй, але і дослідження, для того щоб ефективно запобігати корупційним проявам. Цього року нам вдалося поєднати оффлайн та онлайн формати, що також було викликом з організаційної складової. Разом з тим, наш формат набирає обертів, а це значить, що ми на вірному шляху».

Участь у стажуванні взяли представники таких вишів: Донецького національного університету імені Василя Стуса, Державного університету економіки і технологій, Національного університету "Острозька академія", Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова, Львівського національного університету імені Івана Франка, Варшавського університету.

Серед українських команд проходило змагання з вирішення правових кейсів за темою "Корупція та її вплив на права людини". 

Цьогоріч перемогу в цьому конкурсі отримала команда Юридичної клініки Львівського національного університету імені Івана Франка. Друге місце у конкурсі "UP" посіла команда Юридичної клініки Донецького національного університету імені Василя Стуса. Почесне третє місце виборола команда Юридичної клініки «Pro bono» Національного університету "Острозька академія".

Команда ДУЕТ у складі студентів Юридичного факультету Дмитра Гушка та Анни Неодничої достойно боролась за головний приз. Враження команди: «ALCU_UP - це завжди цікавий досвід і можливість "прокачати" свої здібності. Адже під час конкурсу команди пишуть есе, аналізують велику кількість інформації, готують презентацію, вивчають тонкощі законодавчого регулювання в інших країнах, вирішують правовий кейс у досить обмежених умовах. Цьогоріч була ще й досить актуальна тема - корупція. Тож це дуже круто, що ми мали змогу долучитися й дізнатися більше. Приємним бонусом стало те, що ми ще й прошли до ІІ етапу конкурсу і боролися за головний приз».

Враження команди-переможниці: «Радіємо, що мали нагоду пройти міжнародне студентське стажування "Корупція та її вплив на права людини". Ми здобули чудовий досвід під час роботи над есе, презентаціями, дослідженням корупційного розслідування, розв'язанням кейсу й участі у цікавих воркшопах. Можемо сміливо сказати, що наш багаж знань значно поповнився. Змінилося і наше ставлення до корупції і боротьби з нею.

Приємною несподіванкою була екскурсія на виробництво "ArcelorMittal", де ми мали змогу повністю зануритись у виробничий процес. Дякуємо за таку велику кількість подарунків і можливість пройти стажування на "ArcelorMittal". Ми не підведемо! Як бонус, ми знайшли нових друзів. Приємно було працювати із сильними та гідними суперниками. Дякуємо за чесну гру! Емоції переповнюють! Щиро вдячні організаторам і партнерам конкурсу за нові можливості і теплий прийом. Ці кілька місяців стали для нас маленькою історією, сповненою вражень, переживань, радості та відкриттів».

Окрім змагань, усі команди очікували навчальні заходи: воркшоп «Права людини та корпоративний комплаєнс: кейс», онлайн-сесія «Міжнародні антикорупційні стандарти і права людини», зустріч з Артемом Філіп’євим, заступником генерального директора з правових питань, питань взаємодії з державними органами та комунікацій ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

До складу експертів конкурсної частини стажування увійшли представники Національного агентства з питань запобігання корупції, що дозволило студентам дізнатись про особливості роботи із запобігання корупції в Україні, професію антикорупційного уповноваженого та як міжнародні антикорупційні стандарти знаходять використання в Україні.

Щиро дякуємо усім учасницям та учасникам за високий рівень знань, а також суддям за їх професіоналізм.

18.04.2021
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©