Європейський «День Майбутнього» як наше сьогодення!

Європейський «День Майбутнього» як наше сьогодення!

"Створюємо майбутнє разом!". Під таким гаслом 5 березня 2021 р. відбулася подія, яка не залишила байдужим нікого з її учасників, а саме Європейський День Майбутнього. Цей день вже декілька років відзначають в різних країнах Європи за ініціативи Фінського товариства дослідників майбутнього (Finnish Society for Futures Studies, FSFS) https://www.tutuseura.fi/english/

Слід зазначити, що цього року День Майбутнього в Україні відзначався в Харкові, Києві, Кременчуці та вперше у нас, у Кривому Розі.

Futures-сесії з використанням технологій фінських колег, пройшли на базі Державного університету економіки і технологій. На зустрічі, що проходила онлайн і оффлайн в IT-hub & Coworking (пл. Визволення, 2) були присутні 40 зацікавлених осіб, ще близько 80 "творців майбутнього" працювало онлайн. Це були викладачі Університету та його студенти, представники міста та міської освіти, представники громадських та бізнес-організацій, дорослі та старшокласники. До речі, таке поєднання онлайн та оффлайн в груповій взаємодії, колективному обговоренні трендів майбутнього, створені сценаріїв його розвитку - то вже "майбутнє в сьогоденні". Навіть рік тому важко було уявити такий формат спільної дискусії.

Гідами в "колективне майбутнє" стали експерти з України і Фінляндії. Окрема подяка представникам означеного вище Finnish Society for Futures Studies за надані матеріали, введення в тему та супровід протягом всієї Futures-session.

Експерти з Фінляндії, Пану Каузе (Panu Kause), директор компанії FIBRES, яка спеціалізується на взаємодії з партнерськими компаніями та організаціями з питань Форсайту і роботи з майбутнім, Тетяна Якубовська, експертка з ф’ючер-орієнтованої професійної освіти FOVE, регіональний коледж Тампере (Фінляндія), ознайомили учасників з ключовими засадами проектування майбутнього, векторами розвитку цього напрямку в Україні на рівні Міністерства освіти тощо. Також пані Тетяна та її колега Олександр Логінов, який здійснював переклад доповіді-презентації Пану Каузе, супроводжували роботу учасників в онлайн групах.

Змістовною і цікавою була доповідь-презентація в онлайн пана Panu Kause, який повідав слухачам про свій досвід у форсайті, поділився своїми роздумами з цього приводу. Основною думкою було те, що світ постійно змінюється і разом з ним змінюємось і ми. Тому завжди існують варіанти розвитку майбутніх подій. Доповідач наголосив на новому розумінні майбутніх процесів, що відбуваються у світі. Найвища ціль – це використання знань і навичок людей у взаємному співробітництві.

Учасники сесії опрацювали ключові інструменти колективного осмислення майбутнього "Колесо визначення горизонтів майбутнього" (HORIZON), яке робить можливі перспективи майбутнього більш відчутними, та алгоритм побудови "Таблиці майбутнього" (FUTURES TABLE), котрий дозволяє сформувати сценарії перебігу подій та узгодити з ними власну активність.

Тренери та фасилітатори заходу Олена Мерзлякова, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри освітнього лідерства Київського університету імені Бориса Грінченка та Михайло Сагайдак, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри менеджменту Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, наголосили, що прийдешнє існує в наших думках вже сьогодні. Головне знайти можливість вербалізувати "внутрішнє відчуття майбутнього" і створити його образи. Адже кожен знає, що недостатньо просто мріяти про прийдешнє, його необхідно створювати разом – шляхом спільного осмислення, через вибір бажаних варіантів розвитку подій і власні активні дії.

Пані Олена узагальнила думки учасників сесії щодо ідеї про створення міста, комфортного для життя (Smart city), власноруч. Для того важливо розуміти перспективи розвитку різних складових такого Smart city, та знаходити в часовому проміжку важливі "точки власних відповідальних рішень". Колесо HORIZON, або Колесо "Обрії майбутнього", допомогло учасникам проаналізувати майбутнє за чотирма параметрами: "Слабкі сигнали", "Тенденції", "Мега-тренди" та "Чорні лебеді". Після того учасники розробили сценарії розвитку подій для різних сфер взаємодії – у секторах "суспільство", "економіка", "технології", "люди", "екологія". За кожним напрямом учасники сесії розробили три сценарії розвитку подій - негативний, позитивний та найбільш реалістичний.

Майбутнє стає керованим, - зазначали представники робочих груп, - завдяки нашому вмінню комунікувати і домовлятися, координувати активність і творити разом.

Свої думки про проведений захід висловили його учасники

Михайло Сагайдак:

- Щиро вітаю всіх з тим, що у Кривому Розі вперше відбувся День Майбутнього. Сьогодні ми не просто фантазували чи планували, не просто говорили про майбутнє. Сьогодні ми спробували сформувати і «прокачати» нові компетентності, як відносно себе особисто, так і кожного з учасників. Застосовуючи певні інструменти, учасники мали змогу визначитись із важливими моментами в абсолютно різних сферах життя, зокрема дати собі відповідь на питання: як і куди рухатись далі, що робити, щоби те майбутнє, яке нас очікує, було таким, яким ми того хочемо, щоб у нас був відповідний рівень і якість життя, щоб у нас були ті компетентності, які дозволять комерціалізувати свої знання, отримати той рівень доходів, який ми хочемо отримати? Ці важливі моменти – це перше, так зване, коло занурення у майбутнє, у наступний день. Одним словом кажучи, форсайт – це те, що дійсно необхідно розвивати, прогнозувати, моделювати і виходити саме на ті результати, яких ми прагнемо. А не просто піддаватись таким поняттям, як доля, вплив середовища, неспроможність, неможливість і т. ін. Ми, кожен із нас, є людьми, які можуть спланувати, спрогнозувати і керувати власним майбутнім.

Олена Мерзлякова, поділилась персональним ставленням до теми.

- Я впевнена, що наше майбутнє – це справа нас самих. Технології про дослідження майбутнього – це ті технології, які допомагають особисте , а саме віру в силу розуму людини, нести в суспільство.

Олена Гончаренко, доцент кафедри іноземних та української мов ДУЕТ, наголосила у своєму онлайн-виступі на тому, що коли людина продукує ідеї, то ці ідеї мають поширюватись, і коли сьогодні говоримо, що ми йдемо від колективного до індивідуального, то роль людини, окремої особистості, зростає і набуває більшого статусу і значущості. І дуже важливо, щоб ця людина була втіленням тих національних ідей разом із загальнолюдськими ідеями.

Данило Кушнірук, студент 3-го курсу факультету інформаційних технологій ДУЕТ.

- Сьогоднішній захід – День Майбутнього – це неймовірна можливість поспілкуватися з людьми, які "горять" нашим майбутнім. Ми розмовляли про 5 напрямків: екологія, економіка, технології, суспільство та людина. Спочатку працювали кожен окремо, наодинці, висловили свої думки на папері, а потім – у групі озвучили всі наші ідеї, підвели підсумки і презентували на широкий загал. Хотів би я подякувати за здобуті знання неймовірним, дуже креативним спікерам, а особливо пані Олені, яка в свій день народження приїхала з Києва до Кривого Рогу, щоб провести цей захід. Ми дізналися дуже багато нового для кожного з нас.

Подякував усім присутнім, взявши слово наприкінці зустрічі, в.о. ректора ДУЕТ, доктор економічних наук, професор Андрій Шайкан, і додав:

- Дуже корисно завжди вчитися, адже ми відчуваємо відповідальність за наше майбутнє і ми до нього йдемо вже сьогодні.

06.03.2021
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©