Талановиті жінки сучасної України

Талановиті жінки сучасної України

Жінка… Скільки про неї було сказано й написано. Протягом багатьох століть люди оспівували та прославляли в піснях і віршах образ матері-берегині, коханої жінки. Напередодні Міжнародного жіночого дня давайте згадаємо про талановитих, вольових та сильних жінок, життя яких заслуговує поваги та захоплення. Без перебільшення і з гордістю можна констатувати, що про жінку-українку в світі ходять легенди. Вони робили наукові відкриття, виступали на світових сценах, засновували школи і писали книжки. Ми розповіли про найвідоміших, на нашу думку, жінок України, чиї досягнення є предметом нашої гордості.

Ліна Костенко - видатна українська письменниця, поетеса, почесний професор Києво-Могилянської академії, почесний доктор Львівського та Чернівецького університетів. Ліна Костенко є лауреатом Шевченківської премії, премії Антоновичів, премії Петрарки, Міжнародної літературно-мистецької премії ім. О.Теліги, вона нагороджена Почесною відзнакою Президента України і Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Марина Вʼязовська - сучасний математичний світ сколихнула ця українка. Їй вдалося розв’язати надскладну математичну задачу, над якою вчені билися багато років. При чому вона знайшла дуже просте рішення. За свою роботу Марина отримала міжнародну премію Салема. Ця премія є фактично аналогом Нобелівської премії у галузі математики. За внесок у науку українку також нагородили премією SASTRA Ramanujan.

Яна Клочкова - наша золота рибка! Українська плавчиня, Герой України, володар орденів "За заслуги" III ступеня, Орден княгині Ольги I ступеня та ордена "Золота Зірка". Яна здобула найбільше золотих медалей у складі збірної України.

Анна та Марія Музичук - українки, які увійшли в топ-10 найкращих шахісток світу. Старша сестра Анна Музичук стала третьою шахісткою у світі. Вона є триразовою чемпіонкою світу з шахів серед жінок та триразова чемпіонка Європи серед жінок.

Її молодша сестра Марія - 6 шахістка світу. Вона - дворазова чемпіонка України, чемпіонка світу серед жінок 2015 року та найкраща шахістка 2015 року. Завдяки і їм світ знає, що Україна - країна дуже розумних, красивих і обдарованих жінок.

Руслана Лижичко — українська співачка, піаністка, диригент, танцюристка, продюсер, громадська діячка. Народна артистка України. Почесна громадянка Львова. Неодноразово займала перші місця у багатьох конкурсах та фестивалях. Та найбільш відомою і гучною подією у кар’єрі Руслани стала участь і перемога у міжнародному співочому конкурсі  «Євробачення-2004». Серед 36 країн, які брали участь, за результатами світового телефонного голосування в прямому ефірі Руслана посіла перше місце з 280 балами. Після перемоги на «Євробаченні» боксер Віталій Кличко вручав Руслані в Лас-Вегасі нагороду «World Music Awards» — «Всесвітню музичну нагороду» за найбільшу кількість проданих альбомів «Дикі Танці» у світі.

Джамала, або Сусана Алімівна Джамаладінова -  українська співачка й акторка кримськотатарського та вірменського походження, народна артистка України. Виконує пісні у стилях джаз, соул, фанк, фольк, поп та електро, а також бере участь в оперних постановках і шоу. Перемогла на 8-му міжнародному конкурсі "Нова хвиля" в Юрмалі та 61-му пісенному конкурсі "Євробачення" в Стокгольмі.  

Євгенія Мірошниченко- відома українська оперна співачка, педагог, професор. Талановита українка з лірико-колоратурним сопрано була солісткою Київського театру опери та балету, виступала на багатьох світових сценах. Євгенія Семенівна за своє життя здобула всесвітнє визнаня і отримала багато нагород, серед яких: звання Героя України, Кавалер ордена Ярослава Мудрого, ордена «За розбудову України», ордена Слави «На вірність Вітчизні», ордена «Знак Пошани», «За досягнення в культурі», міжнародної нагороди — ордена св. Станіслава, лауреат Державної премії України імені Т. Г. Шевченка, лауреат Міжнародного конкурсу вокалістів у Тулузі, володарка Почесного титулу «Зірка українського мистецтва» та інші.

Ада Роговцева - відома українська акторка театру та кіно, Народна артистка України, професор Національного університету культури, Герой України. Ада Миколаївна лауреат числених премій, володар багатьох звань, орденів і нагород. Вона зіграла дуже багато визначних ролей у театрі і кіно, її внесок в українську культуру величезний. І, навіть, сьогодні продовжує нас дивувати своїм талантом, акторка часто з’являється на телеекранах у сучасних кінострічках та різноманітних проектах.

Катерина Білокур - українська художниця, майстер народного декоративного живопису, представниця «наївного мистецтва». Талановита українка, яка дивовижною силою своєї фантазії передавала на полотні незвичайну красу, розмаїття квітів рідної землі. Якось на виставці у Парижі всесвітньо відомий митець Пабло Пікасо побачив полотна української художниці, він був вражений талантом майстрині. “Якби у Франції була така жінка, ми б змусили весь світ говорити про неї”, — захоплено сказав художник.

Звичайно, наш рейтинг - далеко не повний і не репрезентативний. Якщо ви не бачите в ньому своїх кумирок - не засмучуйтеся, а знайте: нас, славних українок - дуже і дуже багато!

 Джерело: uaua.world

03.03.2021
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©