Обговорення освітньої програми "Психологія"

Обговорення освітньої програми "Психологія"

У межах Дорожньої карти заходів Центру експертизи у гірничо-металургійні галузі 17 лютого 2021 року було проведено робочу нараду з фахівцями - практикуючими психологами з приводу обговорення відповідності змісту освітньо-професійної програми «Психологія» сучасним вимогам підготовки здобувачів вищої освіти на початковому рівні (короткому циклі) вищої освіти за спеціальністю 053 «Психологія» у Державному університеті економіки і технологій (ДУЕТ).

В обговоренні брали участь:

Тетяна Назаренко  – голова науково-дидактичної комісії ГО «Асоціація ЄМДР в Україні – фахове об’єднання зі спеціальної травматерапії»;

Катерина Кокуш - психолог сектору кадрового забезпечення Криворізького міського відділу управління поліції охорони;

Тетяна Хоманська - практичний психолог (письмово);

Галина  Циганенко  -  керівник  проєктної  групи,  кандидат  психологічних  наук,  старший науковий  співробітник,  доцент  кафедри  соціально-гуманітарних  наук  ДУЕТ;

Оксана  Кузьмич  –  член  проєктної  групи,  асистент  кафедри  соціально-гуманітарних  наук ДУЕТ;

Валентина Шайкан – доктор історичних наук, професор, в.о. завідувача кафедри соціально-гуманітарних наук ДУЕТ;

Катерина Дацко – в.о. декана юридичного факультету ДУЕТ, кандидат економічних наук, магістр права;

Ірина Васильчук – д.е.н., професор, керівник Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі ДУЕТ.

Всі експерти були одностайні у думці щодо важливості та актуальності підготовки фахівців – психологів  з огляду на непросту ситуацію, що склалася в українському суспільстві в останні роки. Тому започаткування в ДУЕТ підготовки психологів за скороченим циклом вищої освіти  дозволяє в певній мірі задовольнити потребу ринку праці у таких фахівцях. Оцінюючи зміст ОПП, експерти відзначили, що програма спрямована на здобуття навичок розуміння природи, функцій і механізмів психічних явищ та застосуванням психологічних знань в умовах професійної діяльності психолога і дозволяє підготувати фахівців, які можуть займати низку посад згідно КВЕД: фахівця із соціальної роботи, консультанта-психолога на підприємствах, практичного психолога та ін.

Експерти відзначили переваги ОПП: програма пропонує комплексний підхід до підготовки психолога і  реалізує  його  через  теоретичне  навчання  й  практичну підготовку, а її структура  передбачає  динамічне,  інтегративне  та інтерактивне оволодіння знаннями із психології для застосування їх в умовах професійної діяльності.

Водночас, присутні зазначили, що потребують внесення змін у обов’язкову та вибіркову компоненти програми шляхом перенесення окремих дисциплін на інші семестри, об’єднання окремих дисциплін, що поліпшить логіку підготовки фахівця. Запрошені спеціалісти-психологи звернули увагу на необхідність підготовки психологів з урахуванням прив’язки до регіональних потреб. І ще багато слушних і цікавих думок було висловлено  під час дискусій щодо підготовки затребуваного фахівця-психолога, адекватного вимогам сучасного ринку праці.

За результатами обговорень вироблено спільні пропозиції щодо поліпшення якості  підготовки здобувачів вищої освіти на початковому рівні (короткому циклі) вищої освіти за спеціальністю 053 «Психологія».

19.02.2021
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©