#PROJEKT_DAY в КЕІ

#PROJEKT_DAY в КЕІ

#PROJEKT_DAY – це такий день, коли зустрічаються колеги й обговорюють поточні проекти, над якими працюють кафедри і весь колектив інституту

12 листопада викладачі КЕІ зібралися для того, щоб обговорити важливу на сьогодні проблему – яким повинно бути навчання студентської молоді. На це надихнула участь наших колег, а саме: першого заступника директора, д.е.н., професора Сергія Гушка, професорки Ірини Васильчук, завідувачки кафедри міжнародної економіки Катерини Слюсаренко, у VII Національному форумі "Бізнес і університети: Future of work".

Подібні обговорення важливих проблем проходять уже не вперше в нашому вузі. І вони стануть постійними, адже дуже важливо комунікувати викладачам між собою, ділитися своїм баченням проблем, адже, можливо, комусь потрібна порада, а хтось запропонує своє вирішення актуального питання. До того ж, колеги повинні бачити, що відбувається в інституті, хто залучений до якого проекту і на якій стадії знаходиться його реалізація.

Отже, декілька слів про Форум

За дослідженнями, вже до 2022 року частка нових спеціальностей зросте до 27%. До цього часу, через автоматизацію прогнозується зникнення близько 75 млн. робочих місць, а мінімум 54% співробітників у світі повинні будуть пройти перенавчання, аби бути конкурентоздатними і затребуваними на ринку праці. Всі ці процеси впливатимуть як на університети, так і на бізнес. Саме з метою обговорення рішень на майбутні виклики був організований форум “Бізнес і Університети”.

На VII Національному форумі "Бізнес і університети: Future of work" обговорювалися питання щодо майбутнього вищої освіти; зміни підходів до навчання, які б допомагали ефективно взаємодіяти з бізнесом у нових умовах; готовності компаній до майбутніх викликів на ринку праці. Колеги з ізраїльських, німецьких та українських вишів ділилися досвідом запровадження якісних змін в освіті, досвідом співпраці з бізнесом.

Спеціально для розвитку необхідних навичок та підготовки студентів до майбутнього місця роботи, Центр «Розвиток КСВ» презентував власне аналітичне дослідження “Future of work: 10 трендів у роботі майбутнього”, серед яких автоматизація процесів, lifelong learning чи навчання протягом життя, фріланс, швидкі HR-технології, навички майбутнього, еволюція лідерства, полювання на таланти, employee experience, ментальне здоров’я на роботі та щастя.

Перша панельна дискусія  на Форумі була присвячена РОБОТІ МАЙБУТНЬОГО, відкрила її Марина Мінтаніон, старша консультантка практики «People Advisory Services» компанії EY в Україні.

За словами Марини Мунтаніол, надзвичайно важливими сьогодні є цифровий HR та боротьба за таланти: “Уже невдовзі  2,3 млн. робіт будуть створені завдяки штучному інтелекту. Великі дані все більше стають наріжним каменем для аналітики, тому потрібно вміти ними користуватись. Університетам необхідно оновити навчальні програми та процес навчання: він має бути більш гнучким і відповідати специфіці роботодавця, а студентам варто робити фокус на технологіях та самонавчанні”.

Наталія Бухалова, генеральна директорка компанії UMG зазначила, що: «Покоління Z – абсолютно нове для нас покоління, саме тому потрібно усвідомлювати, чим вони відрізняються. А саме (згідно опитування UMG): 66 % хочуть відчувати свою цінність для світу, 61% бути прикладом для інших, 70% хочуть бути розвинутими та активними. Страх цього покоління – fomo – Feeling of missing out, тобто страх бути лузером. Для них гроші – не самоціль, а ключ до свободи. Їх ідеальна робота не заважає їм жити, їх мрії – це ціль у голосі, і вони хочуть проживати своє життя яскраво». 

Також один із блоків форуму був присвячений освіті майбутнього. Єгор Стадний, заступник Міністра освіти і науки України підкреслив: «Сьогодні вища освіта заточена на кількість, а не на якість. Тому ми плануємо фінансувати навчальні заклади саме за якість. Майбутнє освіти – це фінансова автономія для університетів, аби університети отримали повноваження отримувати, збирати і витрачати кошти в рамках статуту. Також варто переходити на онлайн-формат для ліцензування навчальних закладів». 

У дискусійній панелі взяли участь представники освітнього сектору з України, Німеччини та Ізраїлю, які розповіли про кращі українські та закордонні практики. 

В рамках третьої панельної дискусії «Університети для бізнесу та навпаки», представники українських  та закордонних вишів і компаній поділилися прикладами успішної співпраці. Володимир Онищенко, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» зазначив: “Сьогодні бізнес активно розвивається і виходить на нові ринки, відчуваючи при цьому гостру нестачу кадрів. Саме тому університет повинен мати бізнес-підхід: визначити конкрені КРІ та знати, скільки коштує навчати одного студента. Студент має вчити не лише теорію, а й здобувати практичні знання на сучасному обладнанні та вчитися прийняттю нестандартних рішень». 

Також ректор розповів про досвід співпраці університету з такими компаніями, як DTEK (Науково виробнича лабораторія промивальних рідин), Нафтогаз (Лабораторія 3Д візуалізації та моделювання), Siemens, Рейкарц та іншими. 

Другого дня проводились тренінги. Організатори конференції запросили висококласних тренерів. Учасники та учасниці взяли участь у майстер-класах з емоційного інтелекту, change management та його застосування в навчальних закладах  і компаніях, дізналися, як будувати сильні партнерства та ефективно фандрейзити кошти.

На завершення Форуму всім учасникам були вручені сертифікати, зроблено спільні фото, отримано подарунки і взято з собою для роздумів багато важливої і корисної інформації.

* * *

Перед присутніми на PROJEKT_DAY в КЕІ виступили учасники Форуму: Сергій Гушко, Ірина Васильчук, Катерина Слюсаренко. Вони розповіли про свою участь у Форумі, поділилися власними задумами.

Ведеться робота з підготовки до 3-го Міжнародного конгресу SMART SOCIETY-2020. В цьому році окремим напрямком стане робота юридичного спрямування, про який розповіла колегам декан юридичного факультету Катерина Дацко. Особливістю його є  організоване вперше міжнародне стажування для студентів юридичної клініки країн – учасниць конгресу.

Доцент Вікторія Соловйова зупинилася на питаннях підготовки до публікацій статей у журналах, які індексуються в міжнародних наукових метричних базах.

Презентація, проведена Катериною Слюсаренко, довела, що нинішнє покоління студентів зовсім інше, вони відрізняються від нас. Як зазначила лекторка, весь формат викладання повинен відходити від старої системи і викладачі повинні ставати «менторами», наставниками молоді.

- Ми не повинні бути трансляторами інформації, – головною була думка виступаючих, адже сьогодні є багато способів її знаходити. Це й Інтернет, й онлайн-платформи, які дають безкоштовні курси від провідних університетів. Наприклад, Київська політехніка практикує проведення теоретичного курсу на онлайн-ресурсі. Отже,  читайте, самостійно проходьте навчання, а час, відведений на дисципліну, відпрацьовуйте практично. Для цього потрібно у навчальний процес заводити якомога більше практичних кейсів –  проблемних ситуацій, які необхідно вирішити, слід пропонувати своє бачення (розібратися в деталях, у ролях) і запропонувати, як потрібно діяти в тій чи іншій ситуації.

Головним меседжем, що прозвучав на цьому зібранні, була думка: освіті необхідно змінюватись.

 

За матеріалами Центру «Розвиток КСВ».  

 

13.11.2019
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©