З Міжнародним днем жінок і дівчат у науці

З Міжнародним днем жінок і дівчат у науці

Сьогодні, 11 лютого, світ відзначає Міжнародний день жінок і дівчат у науці. За задумом ЮНЕСКО, він має привернути увагу світової спільноти до питання гендерної рівності та сприяти повноцінному та рівному доступу жінок та дівчат до участі в науці.

11 лютого -  Міжнародний день жінок і дівчат у науці (International Day of Women and Girls in Science), відзначається за підтримки ЮНЕСКО та спеціальної структури ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок , маючи на меті сприяння повноцінному та рівному доступу жінок та дівчат до участі в науці.

Почнемо з жінки, яка в 2009 році отримала Нобелівську премію з економіки – Елінор Остром. Шведська Королівська Академія Наук нагородила Остром «за аналіз економічного управління», заявивши, що її робота продемонструвала, як спільна власність може успішно управлятися групами людей.

Марія Склодовська-Кюрі - видатна вчена, засновниця науки про радіоактивність, двічі лауреат Нобелівської премії.

Винахідниця українського походження (її батько зі Львова) Геді Ламар, винахід якої виявився необхідним для бездротового зв’язку від докомп’ютерної ери і до сьогодні! У наші дні її винахід використовується у мобільних телефонах, Wi-Fi, GPS. Також вона запатентувала винахід, за допомогою якого можна керувати торпедами на відстані..

Ольга Броварець – відкрила глибинні структурні механізми нестабільності геному, стала наймолодшим доктором фізико-математичних наук України.

Українка Марина В’язовська — математикиня, яка розв’язала задачу оптимальної упаковки куль в 8-вимірному та 24-вимірному евклідовому просторі, яку до цього нікому не вдавалося вирішити. Це відкриття може допомогти виправляти помилки мобільного зв’язку, Інтернету та космічних досліджень. За свою роботу Марина отримала міжнародну премію Салема. Ця премія є фактично аналогом Нобелівської премії у галузі математики. За внесок у науку українку також нагородили премією SASTRA Ramanujan.

Переможниця конкурсу краси Міс США-2017 Кара Дейдра Маккалоу за фахом фізикиня-ядерниця та працює у Комісії з ядерного регулювання США. Незважаючи на перешкоди, жінки своєю працею доводять, що жінка може все!

За даними Інституту статистики ЮНЕСКО, лише 28% науковців у світі – жінки, в Україні серед науковців – 45% жінок. Наша країна займає 12 місце за кількістю жінок-вчених в рейтингу серед 41 країни світу.

У 2018 році була запроваджена українська премія, яка є частиною глобальної Програми  L’ORÉAL-ЮНЕСКО “Для жінок у науці”. Вона створена для молодих жінок, які професійно займаються науковими дослідженнями у галузі STEM (наука, технології, інжиніринг, математика) та заохочення їх до розвитку української науки.

Українки успішно працюють у різних галузях наук. Найбільше жінок-науковців у галузі суспільних (65,8%), медичних (65,2%), гуманітарних (60,3%) наук. У галузі технічних наук їх всього - 34,1%.

Бажаємо не стримувати себе в досягненні нових вершин!

Навчально-науковий економічний інститут ДУЕТ

11.02.2021
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©