Корисні поради від бібліотеки ДУЕТ: огляд веб-ресурсів для перевірки тексту на плагіат

Корисні поради від бібліотеки ДУЕТ: огляд веб-ресурсів для перевірки тексту на плагіат

Перевірка тексту на унікальність: огляд програм

У сучасних умовах плагіат став невід’ємним супутником інтелектуальної діяльності. Технічний розвиток, у наслідок якого суттєво спрощено доступ до різних об’єктів права інтелектуальної власності, їх копіювання, тиражування, розміщення в мережі  Інтернет став однією з причин появи цього явища.Що ж таке плагіат? Плагіат – оприлюднення (опублікування), повністю або частково, чужого твору під іменем особи, яка не є автором цього твору (ст. 50 ЗУ «Про авторське право і суміжні права» від 23.12.1993 № 3792 - XІІ).

Плагіат академічний − навмисне відтворення здобувачем вищої освіти у письмовій або електронній формі чужого твору, опублікованого на паперовому або офіційно оприлюдненого на електронному носії, повністю або частково, під своїм іменем без посилання на автора (ст. 69 ЗУ “Про вищу освіту” від 01.07.2014 № 1556-VII).

Метою плагіату для студента є спрощення процесу навчання, покращення якості власних наукових робіт за рахунок включення до них фрагментів чужих робіт, які написані фахівцями, своєчасне виконання отриманого завдання (реферату, курсової чи дипломної роботи). Але, навіть якщо студент пише свою роботу самостійно, може виникнути ситуація, коли її частина буде збігатися зі статтею, тезами конференції чи іншою вже оприлюдненою працею.

Онлайн-сервіси та програми, які дозволяють провести перевірку академічних текстів на плагіат, будуть корисними для студентів та інших осіб, кому доводиться працювати з текстами. Перевірити оригінальність тексту можна за допомогою веб-браузера, онлайн сервісів або спеціальних антиплагіатних програм. Перевірка за допомогою веб-браузера є ефективною та зручною, коли потрібно визначити оригінальність невеликої частини тексту (наприклад, абзацу чи речення), з’ясувати, звідки ця частина тексту була запозичена. Однак, у разі виникнення потреби перевірити оригінальність великої за обсягом праці, краще використовувати спеціальні онлайн-платформи або програми. Вони можуть бути як платними, так і безкоштовними та дозволяють перевіряти документи в різних форматах: DOC, ODT, TXT чи PDF. У цій статті запропоновано найзручніші та безкоштовні антиплагіатні сервіси та програми, які будуть корисними для перевірки текстів українською мовою.

Виявлення плагіату за допомогою веб-браузера

Найпростішим способом перевірки оригінальності тексту є використання веб-браузера. Для цього достатньо виділити частину тексту лапками, скопіювати його і ввести в рядок уведення. У цьому разі веб-браузер запропонує кілька посилань, за якими можна знайти такий текст. Якщо ж текст оригінальний, то з’явиться повідомлення про те, що не знайдено жодного документа чи результату. Для користувачів Google Chrome існує також можливість перевірити, звідки було запозичене використане в тексті фото. Для цього потрібно лише виділити відповідне зображення, натиснути праву клавішу мишки та вибрати пункт «Шукати зображення в Google».

Он-лайн сервіси та програми, які можна використати для виявлення плагіату

Advego Plagiatus. Сервіс розміщений на сайті біржі контенту Advego.com. За його допомогою можна перевірити текст на унікальність онлайн (до 95 тис. символів) або ж завантажити безкоштовну програму Advego Plagiatus. Ця система є зручною для перевірки текстів, що мають великий обсяг. Про те, як нею користуватися, можна дізнатися з відео: Як завантажити Advego Plagiatus? Як правильно налаштувати Advego Plagiatus? 

Content-watch. Безкоштовна версія сервісу дозволяє перевіряти тексти обсягом до 10 000 символів тричі на день. Про те, як ним користуватися, можна дізнатися з відео.

Edu-Birde. Безкоштовна онлайн-платформа для перевірки текстів на плагіат. Для перевірки тексту потрібно його скопіювати та вставити у відповідне вікно, натиснути кнопку «перевірити» та зачекати на звіт. Можна також завантажити повністю весь документ.

Etxt Antiplagiat. Біржа контенту Etxt пропонує сервіси, що дозволяють перевірити тексти на унікальність онлайн або за допомогою програми Etxt Antiplagiat, яку можна безкоштовно завантажити та встановити на комп’ютер. Перевірка тексту онлайн може бути як безкоштовною, так і платною. Без реєстрації на сайті можна безкоштовно перевірити текст до 3 000 символів, а після реєстрації – до 5 000. Такий варіант перевірки згодиться тим, хто нечасто працює з текстами та має потребу перевірити текст невеликого обсягу. У разі потреби перевірити великий текст необхідно завантажити безкоштовну програму. Про особливості її роботи можна прочитати за посиланням або переглянути відео: Etxt Антиплагіат. Огляд і налаштування програмиДе завантажити та як встановити програму Etxt Antiplagiat?

Plagiarisma. Платформа дозволяє перевіряти тексти та виявляти збіги в Google і Yahoo! Вона є безкоштовною, має онлайн-версію або ж може бути завантажена та встановлена на комп’ютер.

Like-Exactus. Простий у використанні онлайн-сервіс, який дозволяє безкоштовно перевіряти на плагіат академічні тексти. Перевірку можна проводити за роками та видом джерел пошуку (реферати, автореферати, зарубіжні конференції, зарубіжні журнали та ін.).

UNICHECK (попередня назва – UNPLAG). Сервіс дозволяє перевіряти тексти на плагіат онлайн або завдяки програмному забезпеченню інтегруватися в електронні платформи закладів освіти (наприклад, Moodle, Google Classroom та ін.). За його допомогою можна безкоштовно перевірити онлайн текст обсягом від 30 до 200 слів.

Академічна доброчесність – це основа якості освіти. Всі ми живемо у висококонкурентному суспільстві, де успішним може бути найсильніший. Що робить нас найсильнішими? Здобуті знання, навички, вміння, креативне мислення. Доброчесність закладає фундамент відповідальної поведінки студентів після того, як вони покинуть стіни університету. Тож почнімо впроваджувати академічну доброчесність із себе!

21.01.2021
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©