Метал, який "править світом"

Метал, який "править світом"

Для загальної маси людей металургія - щось високотехнологічне і малозрозуміле. Дійсно, розуміти метал, знати його природу і властивості, вміти використовувати ці знання на реальному виробництві та ще й у величезних масштабах під силу тільки професіоналам.  Але чи й справді металургія така недосяжна для кожного з нас. Перевіримо?

Метали стали надійним помічником людини з незапам'ятних часів. Здається, скільки існували люди, стільки вони вчилися добувати, переплавляти та використовувати дивовижні ці копалини. Згодом процес удосконалювався і з'явилися сплави металів, розширилася до неможливості їх сфера застосування. Але один метал - золото - завжди вабив більше ніж інші.

Згідно з археологічними даними, золото і мідь стали першими металами, виявленими людьми близько 5000 років до нашої ери. Декоративні золоті вироби, знайдені в Болгарії, відносяться до 4 000 років до н.е. У перекладі з прото-індо-європейських коренів термін «золото» означав «жовтий», «зелений» або, можливо, «яскравий». Золото було одним з перших металів, відкритих людиною. Золото це хімічний елемент, в таблиці Д.І. Менделєєва позначається «AU», що в перекладі з латинської мови Aurum - «сяюче світло».Народи використовують золото в процесі приготування їжі.

Рекордний самородок знайдено в Австралії в 1869 році. Він важив 72 кг., розмір - 31х63,5 см. До сьогоднішнього дня рекорд залишається в силі. Цікаво, що злиток-велетень знаходився на поверхні грунту: глибина залягання становила 5 см. Вважається, що близько 80% загального золотого запасу нашої планети до сих пір знаходиться в товщі Землі.

Золото прекрасно плавиться: температура плавлення становить 1064,43 градуси. Елемент має високі показники провідності тепла і електричної енергії, не схильний до корозії. Перші золоті вироби, які знайдені археологами, зберегли свою первозданну красу. Золото за своїми властивостями ковке і тягуче. Якщо шматочок золота вагою 28 грам скувати, то можна отримати струну довжиною 80 км. і діаметром тонше волосини людини

Для виготовлення ювелірних прикрас використовуються тільки сплави, тому що чисте золото дуже м'яке для того, щоб вироби з нього зберігали форму. Найбільш поширені три золотих сплави: червоний (золото + мідь), лимонний (золото + срібло, мідь) і білий (золото + нікель ). Є і досить незвичайні відтінки:

  • золото з синім відтінком - найцінніший сплав, склад якого не розкривається ювелірами. Він виходить з домішок з кобальту і заліза;
  • золото з сірим відтінком говорить про додавання домішки стали;
  • золото фіолетового відтінку виходить з додаванням алюмінію;
  • чорне золото виходить шляхом додавання кобальту і хрому, а потім сплав окислюється під дією високих температур;
  • рожеве золото виходить після додавання міді і срібла;
  • золото бурого відтінку виходить при додаванні срібла, червоної міді і паладію.

Що ж до використання золота, то воно не обмежується самими ювелірними виробами. Так, ще населення Стародавньої Індії вірило, що вживання металу  в їжу розкриває левітаційні можливості, в Азії його використовували як приправу для десертів, додавали до напоїв. Починаючи з 16 століття сусальне золото поміщали в дорогі міцні напої: Goldschlager, Danziger Goldwasser.

Для захисту астронавтів від радіації при висадці на Місяць їх обертали в золоту фольгу. У наш час, щоб захистити очі від яскравого світла наносять золото на щитки шоломів астронавтів.

Раніше медалі для переможців олімпійських ігор відливали цілком із золота. В даний час золотом покривається тільки зовнішня оболонка, на що йде приблизно 6-8 грамів дорогоцінного металу.

Ну і, звичайно, золото - символ розкоші. Так, у 2008 році японська компанія Zeus Computers випустила золотий ноутбук! Модель «Юпітер» повністю виконана із золота, інкрустована діамантами і аж ніяк не сувенір! Це чудо техніки має ЖК монітор 24 дюйми, процесор Intel Core 2 Duo E6850, оперативну пам'ять в розмірі 2 Гб, шикарну відеокарту GeForce 8400 GS з відеопам'яттю в 256 Мб. А обсяг пам'яті жорсткого диска становить цілий терабайт! Вартість ноутбуку становила близько 750 тис. доларів.

19.01.2021
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©