БІБЛІОТЕКАР - ПРОФЕСІЯ ВІЧНА І МАГІЧНА

БІБЛІОТЕКАР - ПРОФЕСІЯ ВІЧНА І МАГІЧНА

  30 вересня відзначається Всеукраїнський день бібліотек!

   Це свято не тільки самих працівників бібліотек, але й читачів. Бібліотека – це враження, особливе, яке не передати ані словами, ані образами. Це особливий  запах, а ще тиша, яку не сплутаєш з іншою тишею. Бібліотека – це не просто приміщення, де зберігаються книжки. Це простір з особливою енергетикою, настроєм, затишком.

   Бібліотекар – одна з найдавніших, і не тільки жіночих, професій. Найкращі, освічені чоловіки різних епох були бібліотекарями: Лао Цзи, Каллімах, Клавдій Птолемей, Святий Кирило, Максим Грек, Габріель Ноде, Денієль Дідро, Іммануїл Кант, Іоганн Вольфганг Гете, Брати Грімм, Микола Лобачевський, Михайло Максимович, Микола Закревський, Льюїс Керролл, Іван Бунін, Микола Вороний, Мао Цзедун, Борхес.     

  Володіти світами, епохами, культурами, давати знання, лікувати, зцілювати, допомагати,  дарувати задоволення – це все про професію бібліотекар. Звісно, що в умовах мегаполісу все дуже стрімко змінюється – модні гаджети заполонили увесь вільний простір людини. А що казати про інтернетманію? Відповідь на будь-яке хвилююче питання кожен шукає в інтернеті, навіть не виходячи з дому. Інформації там є багато, не заперечую, але не все. Особливо це стосується краєзнавчого матеріалу, стародруків, новинок художньої літератури. А що стосується перевіреного та правдивого матеріалу, то вам точно до нас. Зараз серед величезного потоку інформації людині важко зосередитись та обрати те, що дійсно підходить, у цьому вам, безсумнівно, допоможе бібліотекар, навіть якщо цю інформацію треба відшукати в інтернеті.

  Молоді в сучасному світі важко полюбити книжку. Навколо стільки спокус – комп’ютерні ігри, соціальні мережі, телевізор та багато чого іншого. Отже, часу на книгу майже не залишається. Тому, звичайно, знаходяться й ті, хто обходить бібліотеку стороною і поблажливо засвідчує, що легко обходиться без нас. Що ж, це їх вибір.

  Нас, бібліотекарів, не лякають нескінченні дискусії про майбутнє бібліотеки ХХI століття. Незважаючи ні на що, ми усвідомлюємо нашу затребуваність і дбаємо про авторитет професійного звання. Ми впевнені, що переможе книга, в якому б форматі вона не існувала, і бібліотека, як би вона не трансформувалася, а, отже, і ми, бібліотекарі, якою б назвою нас не наділили!

 Тетяна Караман, завідувач бібліотеки університету.

поздравления

29.09.2020
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©