Ціна освіти

Ціна освіти

Настав час, коли усе життя перетворилось на нескінченні розмірковування про майбутнє? Колись такий широкий і розмаїтий світ враз стиснувся до самих питань: «Яка спеціальність?», «Де найкращі умови?», «А після диплому що?». Велкам до реальності, де вища освіта - must-have, але ніхто й ніколи тобі не зізнається, де вона найкраща і за якими маркерами її відшукати.

Після баталій між амбіціями та можливостями, порадами і незалежністю, ти, скоріш за все, таки винайшов формулу, яка б потягнула, як мінімум, на Нобелівську премію миру: “Гроші + Мрія!” Ну, добре, мрія завжди буде на першому місці. І якщо вона - зі сфери нематеріального і неосяжного, з глибини твого неординарного «Я», то гроші піддаються рахунку і логіці.

Давай розбиратися, за що ти платитимеш, сплачуючи квитанцію за навчання.

Ти ж розумієш, що жоден виш не займатиметься благодійністю. Навіть на користь таких необроблених алмазів, як ти. Тому у вартість навчання закладаються усі витрати на твою підготовку як фахівця.

По-перше, це зарплатня твоїх майбутніх викладачів: чим вони досвідченіші й креативніші (читай: чим цікавіше тобі буде на парах), тим більше їм треба винагороджувати ці їхні якості.

По-друге, утримання інфраструктури - навчальних центрів, лабораторій, студій, хабів, словом, усього того, що допомагає студентам у навчанні. Звісно, якщо виш усе це має. Іноді з інфраструктури - лише старі звички і пам‘ять про колишню велич.

По-третє, фінансування наукової діяльності університету. Як не крути, а заклад вищої освіти - це ще й наукова інституція, і саме тут народжуються наукові дослідження і, якщо пощастить - відкриття. Ти фінансуєш не чужі дослідження, а власну можливість стати частиною наукової спільноти. Ти можеш бути доповідачем на міжнародній конференції (трибуна, презентація, твої іміджеві “окуляри” і публіка в захопленні від твого відкриття... Як тобі така картина?), або стати автором наукових статей і поборотися в інноваційності з Ілоном Маском. Університет повинен тобі в цьому допомагати - тільки б ти захотів.

Ще один фактор - міжнародні стажування. Досвід навчання за кордоном можуть запропонувати далеко не всі виші, і можливість навчатися, подорожувати і have fun у Європі, варта кожної заплаченої копійки.

Це тобі короткий гайд по ціноутворенню у вишах. І тільки тобі йти натягнутою над прірвою ниткою: крок вправо - потрапиш до дешевого, але безперспективного університету; крок вліво - ризикуєш впасти в обійми пафосного вишу і переплатити лише за його їм‘я. Зрештою, Гугл і критичне мислення тобі на допомогу! Тільки пам‘ятай: обираючи, куди вступити, ти обираєш собі студентське життя і студентські можливості.


04.08.2020
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©