Викладач Роман Шляхтич проходить стажування у Відні

Викладач Роман Шляхтич проходить стажування у Відні

Роман Шляхтич – доцент кафедри соціально-гуманітарних наук ДУЕТ з жовтня 2023 року вступив до докторантури Дніпровського національного університету ім. О. Гончара. Протягом двох років він працюватиме над докторською дисертацією в якій розкривається проблема участі членів місцевої допоміжної поліції у Голокості в роки нацистської окупації України. 

Для поглиблення джерельної бази своєї роботи з 1 березня 2024 року Роман Шляхтич розпочав наукове стажування у Віденському інституті Візенталя Досліджень Голокосту (VWI). Діяльність цього закладу включає три основні напрямки: дослідження, документування та комунікація з усіх питань, пов’язаних з антисемітизмом, расизмом, націоналізмом і Голокостом, включаючи його історію та наслідки.

У перший місяць стажування Роман Шляхтич взяв участь у воркшопі «Discourses on Fascism and Nazism», який відбувся 12 березня 2024 року за участі науковців, які теж проходять стажування на базі VWI. Також 22 березня слухав доповіді колег на конференції «Europe and the USSR. Literature in the face of the persecution and extermination of the Jews». А 20 березня 2024 року в рамках наукового семінару, який проводиться на базі VWI, Роман Шляхтич виступив із доповіддю «Information about the Holocaust from investigation cases of local policemen and from other materials from the KGB archives». Доповідь викликала жваву дискусію та багато запитань до доповідача.

Не менш важливою є робота з архівом VWI, а також науковою бібліотекою Інституту. Архів Інституту є унікальним поєднанням матеріалів з архіву Єврейської громади Відня, документів зібраних Симоном Візенталем, а також матеріалів з інших архівів світу. Ці документи висвітлюють участь військових злочинців різних національностей у Голокості, а також в інших геноцидах, які відбувались протягом ІІ половини ХХ століття. Деякі з цих документів є унікальними, адже лише в цьому архіві можна знайти оригінали особистої кореспонденції С. Візенталя з приводу розшуку військових злочинців у повоєнний час тощо. Так само багато в чому унікальною є і бібліотека Інституту, адже на її полицях зібрані видання багатьма мовами, які висвітлюють різні аспекти Голокосту, в тому числі, участь місцевих виконавців у вбивствах єврейського населення.

Загалом подібні стажування є чудовою нагодою не лише опрацювати різні джерела, а також і долучитись до наукових заходів та отримати поради від колег щодо тексту майбутньої дисертації.

28.03.2024
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©