Звичаї та традиції святкування Різдва

Звичаї та традиції святкування Різдва

Студенти та студентки групи МВС-23 підготували відео про звичаї та традиції святкування Різдва.

Різдво відіграє велику роль в українському культурному і духовному світі. Важливо не забувати, що це не тільки день народження Христа, але також і свято, котре об'єднує родини: сім'ї збираються разом за святковою вечерею, діляться своїм теплом і турботою з ближнім.

Цьогоріч українці святкують Різдво за новоюліанським календарем – 25 грудня, тому Святвечір припадає на 24 грудня. Це один з найбільш урочистих днів християнських традицій, який супроводжується масовими гуляннями та обрядами.

Важливо пам'ятати, що традиційно до свята передує тривалий сорокаденний піст. У цей період віряни відмовляються від споживання м'яса, молока та яєць, щоб очистити душу перед Різдвом. Господині подають 12 пісних страв на Святвечір, на честь 12 апостолів.

Коли засвітить перша зірка на небі – це звістка, котра сповіщає про народження Христа: сім'ї України збираються за одним столом, розпочинається великий Святвечір.

Згідно з традиціями в цей вечір прийнято провідувати своїх батьків, хресних. Крім того, Святвечір неможливо уявити без колядування.

Українці з давніх-давен наслідували традиції своїх предків. Тоді до Різдва ставились досить відповідально, і щоб провести свято урочисто, закликаючи добробут і щастя, потрібно знати, що на Різдво робити не можна:

  1. Займатися важкою роботою.
  2. Багато розмовляти під час святкового застілля.
  3. Виходити з-за столу під час трапези.
  4. Незаміжнім не можна сидіти на розі столу.
  5. Зустрічати Різдво з боргами та колишніми образами.
  6. Йти далеко від будинку, тому що весь рік будеш блукати.
  7. Садити за стіл непарну кількість людей, а якщо так сталося, потрібно додатково поставити ще один набір столового приладдя.

Дотримання прикмет на Святвечір означало подальшу запоруку щастя і успішності у наступному році, особистому житті.

Бажаємо у цей світлий день, щоб ваші домівки були сповнені теплом, турботою і любов'ю. Скорішого миру нашій землі, і пам'ятаймо – все буде Україна!

Вітаємо з Різдвом Христовим!

25.12.2023
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©