Поринаємо у міжнародні відносини! Креативний експеримент для 1 курсу

Поринаємо у міжнародні відносини! Креативний експеримент для 1 курсу

Особливість навчання у ДУЕТ полягає у тому, що знайомство зі спеціальністю починається на 1 курсі. Для міжнародників така перша ініціація – дисципліна «Вступ до міжнародних відносин та публічної дипломатії», яку викладає Ірина Максимова. Цього року викладачка вирішила провести експеримент і занурити студентів у розуміння складних понять міжнародної політики, дипломатії та бізнесу через творчість. 

ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО.

Складність у тому, що професія у царині міжнародної взаємодії, чи то це міжнародна журналістика, аналітика, дипломатія чи управління міжнародним бізнесом, потребує розуміння величезної кількості понять, а також вміння вільно ними оперувати. Як показує досвід, підхід «прочитати-вивчити» тут не діє. Набагато ефективніше формувати таке глибоке розуміння через «відчути-відтворити». До речі, навчання через емоційне сприйняття та креативний підхід зараз у тренді в усьому світі.

У ЧОМУ СУТЬ ЗАВДАННЯ.

Після інтерактивної лекції з міжнародних відносин студентам було запропоновано ТОП-10 золотих понять, які червоною стрічкою пройшли крізь тему. Тут згадали усе, що близьке сьогодні для рідної України у вирі міжнародних подій: суверенітет, дипломатія, міжнародні організації, глобалізація, міжнародна безпека, санкції, гуманітарна допомога, баланс сил, глобальні виклики та міжнародний порядок. 

Студенти обирали поняття за покликом серця і мали створити до нього або колаж, або ілюстрацію, або карикатуру чи мем. На перший погляд, нескладне завдання. Але на практиці виявилося – щоб зробити гідну роботу, треба опрацювати купу матеріалу. Бо формат А4 обмежений за розміром, а кожне поняття фактично безмежне за змістовим навантаженням. Більш того, свій твір потрібно було пояснити одногрупникам та почути їхній фідбек. А потім підібрати декілька влучних прикладів з сьогодення чи історії міжнародних взаємин, щоб усі зрозуміли, про яке поняття йде мова.

РЕЗУЛЬТАТИ.

Пара вийшла цікавенна як для студентів, так і для викладачки. Фактично, ми бачимо як студенти відчувають світ сьогодення, а отже розуміємо як краще їх скерувати у пошуку знань! Міжнародники із задоволенням і дуже завзято підійшли до завдання, а короткі презентації потребували використання широкого словникового запасу. Для багатьох це був виклик, але прокачку спічів розпочато. Обговорили сильні сторони і що підтягнути.

ОСЬ ДЕЯКІ ПРИКЛАДИ. 

Двоє студентів, Святослав та Євгенія, створили цифрові картини. Робота Святослава «Дипломатія» сповнена метафоричних смислів.  

«На картині чорні постаті консерваторів (ліворуч) блукають в темному в лісі, стомлені вантажем застарілих цінностей. Праворуч – ліберали, світлі постаті, вільні та незалежні. Але лише на перший погляд, бо серед безкрайого неба вони не бачать жодних рамок, і тому їхні плани подекуди ефемерні, а дії позбавлені чіткого вектора. А де ж дипломати ? – запитаєте ви.. (і ми запитали). А дипломати – то білі фігури в центрі! Їхня робота – віднайти порядок, зробити чорних консерваторів світлішими і трошки забруднити лібералів, щоб тримати баланс сил у світі». 

Робота Євгенії – символічне відображення гуманітарної допомоги. Дівчина з власного досвіду знає цю сторону міжнародних взаємин, своє сприйняття відобразила у роботі. 

Решта робіт – колажі студентів та влучно підібрані карикатури відомих митців. Приємно відзначити, що під час пояснень студенти згадали багато історичних прикладів міжнародних взаємин: карибську кризу, японську дипломатію, політику санкцій проти рф, спортивну дипломатію і її вплив у війні, кліматичні виклики тощо. 

Звичайно, це перші подібні роботи і подекуди вони сповнені романтизмом або, навпаки, радикальним баченням. Але це початок великого шляху міжнародників разом з ДУЕТ, шляху до нового рівня професійної досконалості!

P/S. У планах лекторки на майбутнє курсу – спробувати складати глобальні пазли, створення інфографіки до міжнародних трендів, рольова гра в дипломатію та інші цікавинки.

05.10.2023
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©