Ментальне здоров’я, засоби подолання стресу

Ментальне здоров’я, засоби подолання стресу

Кафедра психології Навчально-наукового юридичного інституту в особі завідувача кафедри Єлизавети Давоян підготувала та провела тренінг зі спілкою підприємців Кривого Рогу. 

Темою зустрічі стали актуальні зараз питання ментального здоров’я і засобів подолання стресу. Тренінг складався з двох блоків: першого теоретичного, в якому розглядали основні поняття, і другого практичного з вправами та рекомендаціями щодо подолання стресу.

Відповідно до визначення ВООЗ ментальне здоров’я (психічне здоров’я) розуміється як стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя. Тобто людина демонструє свою максимальну адаптованість до довколишнього середовища. Ця адаптованість може бути порушена через різні причини, і тоді може виникати особливий психофізіологічний стан – стрес.

Стрес – це специфічна відповідь організму на певні зовнішні чи внутрішні вимоги (стресори). Стрес виступає як специфічна адаптаційна програма нашого організму задля повернення втраченого стану рівноваги.

Реакція стресу може виникати не тільки на неприємні стимули, а й на приємні, але які є несподіваними та інтенсивними.Наприклад, несподіваний виграш у лотерею.

ЯК ЖЕ ВПОРАТИСЯ ЗІ СТРЕСОМ? 

У цьому може допомогти програма від ізраїльського психолога Ілона Шапіро – техніка 4-х елементів (Ізраїльська конфедерація травми).

1. Вода. Нам треба змочити слизові оболонки. Ми можемо попити воду або спровокувати виділення слини, уявляючи щось кисле.

2. Повітря. Треба використовувати техніки дихання, наприклад дихання за квадратом.

3. Вогонь. Тут нам потрібно концентрувати увагу на предметах які нас оточують, перерахувати, класифікувати їх, щоб розширити коло нашого зору.

4. Земля. Тут маємо використовувати різні техніки м’язової релаксації.

ДЛЯ ТОГО, ЩОБ ЗНИЗИТИ/ПОПЕРЕДИТИ СТРЕС НАМ ПОТРІБНО:

1. Дотримуватися режимів дня та сну, використовувати поради з психогігієни сну.

2. Мати активний відпочинок, а не лежання.

3. Займатися спортом та гуляти на свіжому повітрі.

4. Займатися новою або творчою діяльністю.

5. Обійматися.

Ці дієві поради допоможуть кожному та кожній впоратися зі стресом, зумовленим воєнним станом.

21.09.2023
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©