Результати обговорення освітніх програм за спеціальністю 292 «Міжнародні економічні відносини»

Результати обговорення освітніх програм за спеціальністю 292 «Міжнародні економічні відносини»

11 травня 2023 року відбулося обговорення освітніх програм підготовки здобувачів вищої освіти на першому (бакалаврському) та другому (магістерському) рівнях вищої освіти за спеціальністю 292 «Міжнародні економічні відносини». Під час зустрічі було презентовано зміни до освітніх програм в частині трансформації їх вибіркової складової, узагальнено думки здобувачів різних курсів та практикуючих випускників щодо актуальних напрямків майбутнього розвитку програми, викладання окремих дисциплін та курсів.

Обговорення було проведено у змішаному онлайн-оффлайн форматі у локації grey-zone IT HUB Coworking ДУЕТ з використанням платформи ZOOM о 14:00.

В обговоренні взяли участь розробники програми, представники групи забезпечення та академічної спільноти:

Ірина Максимова - в.о. завідувача кафедри міжнародних відносин ДУЕТ;

Ірина Єгорова - доцентка кафедри міжнародних відносин ДУЕТ, гарант ОП;

Володимир Кулішов – професор кафедри міжнародних відносин ДУЕТ;

Ганна Пурій - доцентка кафедри міжнародних відносин ДУЕТ;

Наталія Шелудякова - доцентка кафедри міжнародних відносин ДУЕТ;

Катерина Слюсаренко – директорка інституту управління і бізнес-освіти ДУЕТ;

Оксана Романенко - доцентка кафедри міжнародних відносин ДУЕТ;

Олена Гончаренко - доцентка кафедри міжнародних відносин ДУЕТ.

До дискусії активно долучилися здобувачі освітньої програми:

Олексій Головньов, Ілона Валійова, Ярослав Ковальчук, Дарина Овчаренко, Анастасія Гребенюк, Марія Воробйова, Катерина Солдатенко, Влад Федусов, Анна Сорока - представники академічних груп 1-4 курсів бакалаврату.

Святослав Марченко, Олександр Рябінін, Артем Шаблій, Євген Кузьменко, Ліна Петрова - здобувачі магістратури.

Антон Кучабський, Сергій Чехла, Дарина Корецька – випускники програми 292 «Міжнародні економічні відносини», практикуючі фахівці.

Ключові результати обговорення та заплановані трансформації ОП «Міжнародні економічні відносини»

Кафедра міжнародних відносин має понад 20-річний досвід підготовки фахівців у сфері міжнародних економічних відносин, забезпечуючи реалізацію освітніх програм на бакалаврському та магістерському рівні. За останні роки змістова частина підготовки за обома програмами значно еволюціонувала, зважаючи на сучасні тенденції у сфері міжнародних відносин, світового господарства, міжнародного бізнесу, міжнародних фінансів та аналітики. Учасники обговорення були одностайні у думці щодо запланованих змін вибіркової складової освітніх програм.

Для програм обох рівнів оновлений підхід полягає у переході системи вибору індивідуальної траєкторії здобувача від вибору у межах тематичних блоків з тематичними вибірковими компонентами до можливості широкого вибору дисциплін.

Зокрема, для бакалаврату:

  • У вибірковий частині програми передбачено по декілька вибіркових компонент у 2-8 семестрах, зокрема мінімум одна з ВК присвячена саме посиленню компетенцій з вивчення іноземних мов, адже сильною стороною програми «Міжнародні економічні відносини» є мовна підготовка. Окрім цього, за запитом здобувачів буде передбачено розробка вибіркових компонент, присвячених вивченню дисциплін за спеціальністю англійською мовою.
  • фокус бакалаврської програми «Міжнародні економічні відносини» досить влучно забезпечує баланс між теоретичними та практичними знаннями з міжнародних економічних відносин, міжнародної аналітики, міжнародного бізнесу та міжнародних фінансових відносин. Вибіркові компоненти з 3 семестру будуть спрямовані на посилення окреслених напрямків.

Для магістратури:

  • фокус освітньо-професійної програми в магістратурі спрямовано на глибоке дослідження міжнародних економічних відносин в частині міжнародної бізнес-аналітики, глобальної конкурентоспроможності, управління міжнародними проєктами. Вибіркова складова підготовки на магістерському рівні буде розширена за рахунок кількості вибіркових освітніх компонент. Зокрема, у 2 та 3 семестрах передбачено по 3 вибіркові компоненти широкого вибору.
  • в магістерській програмі заплановано посилення складової міжнародних комунікацій в частині мовних компетенцій та бізнес-дипломатії, що відзеркалює сучасні тренди та вимоги ринку праці.
  • в основну частину освітньої програми введено компоненту з управління проєктами, яка доповнює змістовний скелет програми та є важливим в контексті відновлення економіки України та міжнародної взаємодії у різних секторах світового господарства.

Учасники обговорення підкреслили, що новий підхід до вибірковості в бакалаврській та магістерській програмах за спеціальністю 292 «Міжнародні економічні відносини» є більш гнучким та адаптивним, що особливо підкреслили випускники та практикуючі здобувачі. Адже перелік вибіркових компонент формуватиметься наприкінці кожного навчального року, що дозволить врахувати як вимоги ринку праці, тренди, так і запити здобувачів. Наприклад, завдяки такому підходу можна зробити акценти та посилити основні базові компоненти у розрізі: мовної підготовки, м’яких навичок, міжнародної аналітики, безпеки, управління міжнародними проєктами тощо.

 

 

12.05.2023
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©