Розбудова фінансової культури в Україні: партнерство в освіті

Розбудова фінансової культури в Україні: партнерство в освіті

Фінансова компетентність людини є однією з ключових. Тож формування фінансової компетентності в сім’ї, системі освіти й дорослому житті – нагальне питання, вирішення котрого потребує консолідації зусиль і впевнених рішучих дій багатьох людей.

У ДУЕТ 16 травня відбувся «круглий стіл» на тему «Розбудова фінансової культури в Україні: партнерство в освіті». Його метою було налагодження освітнього, наукового, організаційно-методичного співробітництва між закладами освіти Кривого Рогу й іншими зацікавленими особами з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб та ГО «Діловий клуб «Партнер» в межах Національного проєкту з фінансової грамотності задля підтримки освітянської спільноти міста в розбудові фінансової культури здобувачів освіти.

Ректор ДУЕТ Андрій Шайкан розповів про важливу роль вишів у розбудові фінансової культури. Пояснив, що досягнути цієї спільної мети можна завдяки поступовості у навчанні та підвищенні кваліфікаційного рівня – підготовці сучасних фахівців, залученні громади, виходу на міжнародний рівень.

Основні питання, котрі розглянули під час «круглого столу»:

  • актуальність розбудови фінансової культури українського суспільства, зокрема, дітей та молоді;
  • виклики щодо впровадження фінансової грамотності на всіх освітніх рівнях;
  • ознайомлення з Рамкою фінансових компетентностей дорослого населення України, анонс Рамки фінансових компетентностей дітей та молоді (до 18 років) України;
  • реалізація Національного проєкту з фінансової грамотності та діяльності Ліги амбасадорів ФГВФО;
  • обговорення напрямків партнерства щодо підтримки освітянської спільноти міста в реалізації ефективного формування фінансової компетентності здобувачів освіти.

Заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Андрій Оленчик наголосив, що «фінансова стійкість громадян України у кризових ситуаціях – питання національної безпеки». Також розповів про історичну роль ФГВФО. Підкреслив, що «гарантія надійності – стійкість банківської системи». Тож основне завдання в роботі з людьми – допомогти здобути фінансову стійкість.

Начальник відділу фінансової просвіти Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Олеся Шніцер акцентувала на важливості роботи амбасадорів фінансової грамотності, підтримці їхньої роботи на місцях, об’єднанні на регіональних рівнях ключових партнерів, наданні особливої підтримки освітянам, створенні центрів фінансової освіти на базах навчальних закладів.

Голова Ради Ліги амбасадорів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, президент ГО «Діловий клуб «Партнер» Сергій Івагло поділився історією створення гри-симулятора «Життєвий капітал», в котру залюбки грають криворізькі учні в ДУЕТ. На його думку, «вчитель вчить не заробляти великі гроші, а вчить правильно їх зберігати».

Під час «круглого столу» виникла пропозиція щодо створення робочої групи з розробки маршрутної карти розвитку фінансової грамотності в регіоні за участі міського департаменту освіти, закладів вищої освіти, Ділового клубу «Партнер» м. Кривого Рогу, амбасадорів Ліги амбасадорів.

За результатами «круглого столу» відбулося підписання меморандуму про партнерство та співробітництво між Фондом гарантування вкладів фізичних осіб та Державним університетом економіки і технологій.

24.05.2023
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©