Запроваджуємо нову освітньо-наукову програму - Доктор філософії з економіки у ДУЕТ

Запроваджуємо нову освітньо-наукову програму - Доктор філософії з економіки у ДУЕТ

Запроваджуємо нову освітньо-наукову програму підготовки здобувачів вищої освіти на третьому (освітньо-науковому) рівні вищої освіти «Економіка» за спеціальністю 051 Економіка, галузі знань 05 Соціальні та поведінкові науки, кваліфікація - Доктор філософії з економіки у ДУЕТ.

Кафедра економіки і цифрового бізнесу Навчально-наукового економічного інституту розпочинає підготовку підготовки здобувачів вищої освіти на третьому (освітньо-науковому) рівні вищої освіти за спеціальністю 051 Економіка, галузі знань 05 Соціальні та поведінкові науки, кваліфікація - доктор філософії з економіки.

16 березня 2023 року о 16.30 відбулася відкрита онлайн-зустріч зі стейкхолдерами щодо обговорення освітньо-наукової програми «Економіка» підготовки здобувачів освіти на третьому (освітньо-науковому) рівні вищої освіти за спеціальністю 051 Економіка.

Зустріч проходила за сприяння Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі Державного університету економіки і технологій.

На зустрічі були присутні:

1) Зовнішні експерти — представники роботодавців:

Катерина Дацко – Керівник відділу професійного розвитку уповноважених підрозділів Департаменту запобігання та виявлення корупції Національного агентства з питань запобігання корупції, к.е.н.

Олег Подкопаєв – заступник директора компанії «Рудомайн»

2) Зовнішні експерти — представники академічної спільноти:

Павло Григорук – Завідувач кафедри економіки, аналітики, моделювання та інформаційних технологій в бізнесі Хмельницького національного університету, д.е.н., професор, експерт НАЗЯВО зі спеціальності 051 Економіка .

Олександр Шубалий - Завідувач кафедри економіки Луцького національного технічного університету, д.е.н., професор, експерт НАЗЯВО зі спеціальності 051 Економіка.

Інна Познанська - Завідувач кафедри управління персоналом і економіки праці Одеського національного економічного університету, д.е.н., старший науковий співробітник.

3) Внутрішні експерти – здобувачі вищої освіти:

Інна Колесник - Студентка – магістр спеціальності 051 Економіка.

4) Представники адміністрації:

Валентин Орлов – в.о. проректора з науково-педагогічної та навчальної роботи, кандидат наук з державного управління, доцент.

Руслан Дутчак – директор Навчально-наукового економічного інституту, кандидат економічних наук.

5) Викладачі кафедри, члени прєктної групи.

Вікторія Соловйова - в.о. завідувача кафедри економіки і цифрового бізнесу, кандидат економічних наук, доцент.

Сергій Гушко - в.о. проректора з наукової роботи та міжнародної діяльності, доктор економічних наук, професор, гарант освітньої програми.

Світлана Васильчак - професор кафедри економіки і цифрового бізнесу, доктор економічних наук, професор, член прєктної групи.

Олександр Темченко - професор кафедри економіки і цифрового бізнесу, доктор технічних наук, професор.

Вікторія Радько – доцент кафедри економіки і цифрового бізнесу, кандидат економічних наук, доцент.

Світлана Мацюра - доцент кафедри економіки і цифрового бізнесу, кандидат економічних наук, доцент.

Катерина Голікова - доцент кафедри економіки і цифрового бізнесу, кандидат економічних наук.

Наталія Багашова - доцент кафедри економіки і цифрового бізнесу, кандидат геологічних наук, доцент.

Ганна Пурій – асистент кафедри економіки і цифрового бізнесу, кандидат економічних наук, доцент.

Людмила Шокотько – асистент кафедри економіки і цифрового бізнесу

Олександр Астаф'єв – доцент кафедри економіки і цифрового бізнесу, кандидат технічних наук, доцент.

Андрій Бєлінський - асистент кафедри економіки і цифрового бізнесу.

Модератор: Ірина Васильчук - керівник Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі, д.е.н., професор.

Розпочала зустріч модератор Ірина Васильчук, керівник Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі Державного університету економіки і технологій, доктор економічних наук, професор, яка привітала усіх присутніх та зазначила мету зустрічі. Коротко про мету, особливості та змістове наповнення освітньо-наукової програми «Економіка» представив присутнім Сергій Гушко - в.о. проректора з наукової роботи та міжнародної діяльності, доктор економічних наук, професор, гарант освітньо-наукової програми.

Під час обговорення зовнішні експерти — представники роботодавців та академічної спільноти – Павло Григорук, Катерина Дацко та Олег Подкопаєв відмітити акцент на діджиталізацію при формулюванні освітніх компонентів, що відображає сучасні тенденції розвитку економіки. Набуття здобувачами ВО задекларованих інтегральної, загальних та спеціальних компетентностей сприятиме їх успішному працевлаштуванню в сфері освіти і науки, адміністративної діяльності в органах державної влади та місцевого самоврядування, управлінської діяльності бізнес структур. Наявне матеріально-технічне, методичне та інформаційне забезпечення є достатнім для досягнення визначених в ОНП програмних результатів навчання.

Олександр Шубалий наголосив, що освітньо-наукова програма має потужний склад членів проектної групи, до складу якої входять усі доктори економічних наук, професори;

- зміст програми відповідає положенням чинних нормативних актів, які регулюють підготовку здобувачів ступеня доктора філософії, зокрема зі спеціальності 051 Економіка;

- виділено зміст наукової складової освіньо-наукової програми із структуризацією завдань на кожен рік навчання аспіранта;

- освітні компоненти освітньої складової програми структуровано за видами ключових компетентностей;

- виділено додаткові компетентності і результати навчання, крім передбачених відповідним стандартом вищої освіти.

Інна Познанська відмітила, що саме інтелектуальний, науковий та педагогічний рівень викладачів сприяє підготовці майбутніх фахівців, які володіють сучасним економічним мисленням, теоретичними знаннями і прикладними навичками, здатних розв’язувати складні, прикладні, дослідницькі, інноваційні та управлінські задачі та проблеми функціонування складних економічних систем.

Водночас експерти запропонували пропозиції щодо підвищення якості даної освітньо-наукової програми: варто розглянути питання щодо збільшення обсягу (і, відповідно, тривалості) педагогічної практики або включення до переліку ОК дисципліни педагогічного спрямування; розширити вибірковий блок, як мінімум до 8 дисциплін; оскільки навчальний процес на ОНП передбачений протягом 2 років, то чому обсяг освітньої складової лише 48 кредитів ЄКТС, а не 60, що є поширеною практикою більшості ЗВО; збільшити кількість кредитів на окремі ОК для якісного оволодіння матеріалом там де лише 2-3 кредити ЄКТС.

На думку внутрішнього стейкхолдера Інни Колесник - здобувача вищої освіти рівня магістр спеціальності 051 Економіка з огляду на актуальність для сучасного науковця - дотримання вимог академічної доброчесності, формує необхідні інтегральну, загальні і спеціальні компетентності, які базуються на завданнях наукової, педагогічної та практичної діяльності за спеціальністю 051 Економіка, зміст освітньо-наукової програми відповідає офіційним вимогам щодо її структури, відтак, вона може бути використана в навчальному процесі.

Після обговорення ОНП «Економіка» на третьому (освітньо-науковому) рівні вищої освіти Вікторія Соловйова та Сергій Гушко підбила підсумок дискусії та визначили перспективи вдосконалення програми за результатами обговорення з експертами – стейкхолдерами та власного бачення кафедри економіки і цифрового бізнесу щодо розвитку підготовки доктора філософії з економіки.

Підсумовуючи результати обговорення ОНП модератор Ірина Васильчук озвучила вироблені спільні пропозиції щодо підвищення якості підготовки майбутніх доктора філософії з економіки, які будуть покладені в основу удосконалення ОНП та навчального плану.

16.03.2023
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©