Студенти-міжнародники долучилися до заходу «Нульова толерантність до насильства»

Студенти-міжнародники  долучилися до заходу «Нульова толерантність до насильства»

Студенти програми «Міжнародна інформація та журналістика» разом із викладачами кафедри міжнародних відносин відвідали захід «Нульова толерантність до насильства», який був організований в нашому місті спеціально для представників ЗМІ та майбутніх журналістів.

Спікерками були фахівчиня зі зв’язків з громадськістю та пресою Криворізького місцевого центру «Безоплатна правова допомога» Наталя Кожем’яка, адвокатка Наталія Радіонова та психологиня Рима Юрченко. Метою заходу було з’ясування важливості висвітлення проблем домашнього насильства та позначення правил і можливостей для журналістів при отриманні інформації від постраждалих осіб. 

До зустрічі також долучилися особи, що в минулому стали такими жертвами. Вони розповіли про нелегкий шлях відстоювання своїх прав на спокійне та безпечне життя не тільки для себе, а й для своїх дітей. Їх мужність, стійкість та готовність відкрито говорити про проблему насильства дає змогу побачити актуальність проблеми в сучасному суспільстві і замислитись над шляхами її вирішення.

Важливим етапом стало пояснення морально-етичних норм, яких має дотримуватися представник ЗМІ під час спілкування з жертвами домашнього насильства та визначення наслідків неправильного збирання та подання інформації про них. Психологиня Рима Юрченко розповіла, які травми може отримати людина, якщо потрапить на інтерв’ю до неосвіченого журналіста, та як формулювання неправильних запитань може призвести до негативних наслідків.

 Враженнями від заходу діляться студенти 1,2 курсу міжнародних відносин ДУЕТ, які опановують програму «Міжнародна інформація та журналістика».

Анна Усенко: «Цей захід надав можливість усім присутнім зрозуміти важливість вчасного інформування про випадки домашнього насильства. Також він показав, як можуть впливати ЗМІ на думки та дії не тільки оточуючих, а й правоохоронних органів, які розглядають такі справи».

Олена Богомазова: «Спершу здалося, що сьогоднішня тема, напевно, більш логічною була б для обговорення з групою юристів або психологів. Але! Оскільки мова йде саме про виховання, то така відповідальність здебільшого покладається на ЗМІ, бо вони – це всеохопний голос, яким говорять усі професії. Потерпілим від насилля юристи в змозі допомогти важелями закону, психологи – обережним підходом до людини, а журналісти,  користуючись знаннями усіх сторін, формують повідомлення, яке привернуло б увагу громадськості. Такі повідомлення дають зрозуміти постраждалим, що вони мають підтримку, а кривдникам – усвідомити, що їхні дії засуджуються. Головне те, що одна така розказана історія може врятувати сотні, виховати у людей небайдужість і чемність у ставленні до інших. Психолог дала поради щодо особливостей розмови з потерпілими. Ми дізналися, що саме не варто висвітлювати, щоб не нашкодити ще більше, та які деталі взагалі потрібно випустити».

Маргарита Ткачова: «Інколи в гонитві за гучними заголовками та хайповими статтями працівники сфери медіа забувають про важливу мету ЗМІ – допомагати своїми матеріалами. Спікерки і фахівчині, які організували і провели захід, наголосили на цих проблемах і дали нам професійні поради щодо роботи з постраждалими від насилля. Я рада, що питання, які замовчувались раніше, зараз висвітлюються в інфопросторі й отримують правовий фундамент у вигляді конвенцій та законів. А ми як «голос суспільства» маємо свідомо і коректно висвітлювати історії наших героїв, щоб не завдати шкоди їхньому сучасному і майбутньому».

 Подібні зустрічі є дуже важливими для формування майбутніх журналістів-міжнародників, адже обговорювані питання та інсайти від професіоналів є цінним досвідом на шляху до подолання глобальних викликів суспільства, посилення м’яких навичок та опанування етики професії.

 Ми вдячні організаторам проєкту «Нульова толерантність до насильства» за можливість отримати корисні знання для майбутніх журналістів та за поширення інформації серед суспільства щодо алгоритму дій під час випадків домашнього насильства.


Замітку підготувала Анна Усенко, студентка 1 курсу групи МВС-22 «Міжнародна інформація та журналістика» 

 
 
 
16.03.2023
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©