Критерії електробезпеки

Критерії електробезпеки

В рамках циклу консультаційних публікацій наших викладачів публікуються апробаційні та/або науково-популярні, та/або консультаційні (дорадчі), та/або науково-експертні публікації з наукової або професійної тематики.

Пироженко А.В., доц., к.т.н.

КРИТЕРІЇ ЕЛЕКТРОБЕЗПЕКИ

Ураження людини під час доторкання до струмопровідних частин залежить від схеми вмикання людини в електричну мережу, рівня напруги в мережі, схеми самої мережі, режиму нейтралі мережі, опору ізоляції фаз устаткування або мережі, ємності струмопровідних частин відносно землі тощо. Схема вмикання людини до електричного кола є дуже важливим фактором, що визначає важкість наслідку ураження струмом. Людина може включитися до струму вмиканням в коло струму між двома проводами, одним проводом і землею, двома проводами і землею, двома точками землі, що мають різні потенціали. Найхарактерніші перші дві схеми. Першу схему називають двофазним, а другу – однофазним вмиканням до електричного кола.

Сила струму, який може пройти через тіло людини, залежить від сукупності багатьох факторів. Тому при встановленні межі небезпечних умов орієнтуються не на силу струму, а на припустиму безпечну напругу. Критерієм електробезпеки є гранично допустимі рівні напруги доторкання та струмів, що протікають через тіло людини. Вимоги викладені в ГОСТ 12.1.038-82 «Гранично допустимі рівні напруг доторкання та струмів», який встановлює ці величини для шляхів протікання струму від однієї руки до другої або від руки до ніг, в залежності від часу впливу струму.

Так, згідно вказаного ГОСТу, під час аварійного режиму виробничих електроустановок напругою до 1 кВ з будь-яким режимом нейтралі безпечна напруга доторкання змінного струму частотою 50 Гц не повинна перевищувати 36 В, а для постійного струму - не повинна перевищувати 40 В.

Всі статті циклу за посиланням.

29.01.2023
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©