Зустріч з професіоналом

Зустріч з професіоналом

Здобуття нових знань та професійних компетентностей не повинне припинятися навіть під час війни, а тому у Державному університеті економіки і технологій (ДУЕТ) постійно проводяться різноманітні заходи, спрямовані на активізацію навчання, розширення світогляду та підвищення ерудиції студентів університету. От і цього разу студенти спеціальностей 072, 051, 071, 076, 291, 292 та 121 разом з викладачами ДУЕТ мали можливість взяти участь у вебінарі «Основні тренди формування бюджету Криворізької міської територіальної громади на 2023 в період дії воєнного стану», організованого за ініціативи кафедри фінансів, банківської справи та страхування ДУЕТ. Це вже не перший захід, ініційований кафедрою, який спрямований на залучення до проведення лекцій фахівців-практиків та знаних лекторів з кола академічної спільноти.

Вебінар відбувся 27 грудня 2022 року у онлайн-форматі. Його проводила професіонал своєї справи, досвідчений фахівець, директор департаменту фінансів виконкому Криворізької міської ради Рожко Олена Василівна. Вона ознайомила слухачів із особливостями формування місцевого бюджету на 2023 у період дії воєнного стану. Фахівчиня детально зупинилася та формуванні дохідної та витратної частини бюджету, переліку державних та місцевих податків і зборів, які формують доходи нашого міста. Зокрема, було цікаво дізнатися, що 84% всіх податків та зборів, які надходять до місцевого бюджету, складають податки на доходи фізичних осіб та плата за землю. Щодо витратної частини бюджету експертка зазначила, що у місті приділяється значна увага соціальній підтримці населення та суб’єктів малого і середнього підприємництва, і така підтримка зросла більш ніж у 15 разів та останні 13 років.

Директор департаменту фінансів міськвиконкому зазначила, що з початком повномасштабного військового вторгнення росії на територію України виконання бюджету здійснюється згідно з останніми змінами до Постанови КМУ №590 «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану». Реалізація бюджету у місті здійснюється за правилом трьох «Ч» (черговість): перша черга – видатки на оборону та безпеку, друга – видатки на соціальне забезпечення, а в вже у третю чергу – справляння інших видатків. Після введення воєнного стану заплановані на поточний рік видатки були перерозподілені на оборону міста, на підтримку критичної інфраструктури Кривого Рогу, підтримку людей, зокрема і внутрішньо переміщених осіб (ВПО). У нашому місці навіть в умовах війни реалізується програма безкоштовного проїзду міським транспортом для мешканців міста та ВПО, що неабияк підтримує людей у непрості часи.

Фахівчиня зазначила, що складання плану бюджету на наступний рік відбувається згідно з встановленим порядком, а з листопада 2022 року всі зміни до бюджету затверджуються, як і раніше, на засіданнях сесії міської ради. Слухачам вебінару було цікаво дізнатися, що особливістю бюджету на 2023 рік є те, що він формується як бюджет країни, що воює, до якого закладаються встановлені прогнозні індикатори і визначаються ризики. Основними ризиками є невизначеність термінів тривалості війни і рівень руйнування інфраструктури. До позитивних чинників слід віднести певний рівень підприємницької активності у місті, яка не припиняється у ці складні та загрозливі часи, що дає надію на відновлення економіки міста після закінчення війни.

Після закінчення вебінару слухачі мали змогу поставити запитання спікеру, на які отримали досить ґрунтовні відповіді. Студенти також поділилися враженнями після вебінару та висловили подяку лектору за дуже актуальний матеріал, який був і корисний, і цікавий.

І наприкінці хочемо висловити подяку директору департаменту фінансів виконкому Криворізької міської ради Рожко Олені Василівні за її кваліфіковану допомогу у справі підготовки майбутніх фахівців-економістів!

29.12.2022
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©