Вдосконалюємо освітні програми підготовки фахівців-фінансистів

Вдосконалюємо освітні програми підготовки фахівців-фінансистів

Кафедра фінансів, банківської справи і страхування разом із Центром експертизи у гірничо-металургійній галузі Державного університету економіки і технологій 27 червня 2022 року провела відкриту онлайн-зустріч зі стейкхолдерами освітньо-професійних програм (ОПП) щодо обговорення  освітньої програми «Фінанси, банківська справа та страхування» для підготовки здобувачів вищої освіти на початковому рівні (короткому циклі), на першому (бакалаврському) рівні та другому (магістерському) рівні вищої освіти за спеціальністю 072 «Фінанси, банківська справа та страхування».

 

На зустрічі були присутні:

 

1) Зовнішні експерти – представники роботодавців:

Лариса Найда – начальник фінансового управління Нововоронцовської районної державної адміністрації.

Лариса Мальцева – начальник відділу контролінгу ПрАТ «Інгулецький ГЗК»

Владислав Кривуля - директор з фінансів ПрАТ "Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат".

Наталя Літвінова – керуюча філії АТ «Ощадбанк».

 

2) Внутрішні експерти – студенти, здобувачі вищої освіти:

Максим Івашута - здобувач вищої освіти Державного університету економіки і технологій спеціальністю на початковому рівні (короткий цикл) денної форми навчання спеціальності 072 Фінанси, банківська справа та страхування (1-й курс).

Наталія Кузьменко - здобувачка вищої освіти Державного університету економіки і технологій спеціальністю на початковому рівні (короткий цикл) денної форми навчання спеціальності 072 Фінанси, банківська справа та страхування (2-й курс).

Софія Костенко - здобувачка вищої освіти Державного університету економіки і технологій спеціальністю на першому (бакалаврському) рівні денної форми навчання спеціальності 072 Фінанси, банківська справа та страхування (3-й курс).

Владислав Школяренко - здобувач вищої освіти Державного університету економіки і технологій спеціальністю на першому (бакалаврському) рівні денної форми навчання спеціальності 072 Фінанси, банківська справа та страхування (3-й курс).

 

3) Викладачі кафедри – члени проектної групи.

Марина Садовенко – кандидат економічних наук, доцент, в.о. зав. кафедри фінансів, банківської справи та страхування Державного університету економіки і технологій, член проектної групи освітньої програми «Фінанси, банківська справа та страхування».

Ольга Смирна – кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування Державного університету економіки і технологій, гарант освітньої програми «Фінанси, банківська справа та страхування» на початковому рівні.

Анатолій Супрун  – кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування Державного університету економіки і технологій, гарант освітньої програми «Фінанси, банківська справа та страхування» на першому (бакалаврському) рівні.

Наталія Ізмайлова – кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування Державного університету економіки і технологій, гарант освітньої програми «Фінанси, банківська справа та страхування» на другому (магістерському) рівні.

Модерувала зустріч Ірина Васильчук, доктор економічних наук, професор, керівник Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі ДУЕТ.

 

Гаранти освітніх програм (Ольга Смирна, Анатолій Супрун, Наталя Ізмайлова) презентували освітні програми  присутнім та розповіли про мету, фокусування, унікальність, особливості, структурну побудову та наповнюваність програм освітніми компонентами.

 

Присутні на зустрічі зовнішні експерти – представники роботодавців були одностайні у думці щодо збалансованості теоретичної та практичної складової  освітніх програм, зокрема на рівні молодшого бакалавра (короткий цикл) та бакалавра (перший рівень). Так, Лариса Найда (начальник фінансового управління Нововоронцовської районної державної адміністрації) зазначила, що вже не перший раз долучається до обговорення презентованих ОПП і відзначила, що всі зауваження експертів, висловлені минулого разу, були враховані у освітній програмі. Експерт відзначила, що для фінансиста важливо сьогодні мати не лише базові знання з фаху, але й володіти цифровими навичками, особливо оволодіти на високому рівні всіма можливостями програми Microsoft Excel, яка дозволяє як здійснювати аналіз, так створювати візуалізацію його результатів. Водночас, стейкхолдерка звернула увагу на відсутність у навчальному плані бакалавра вивчення на першому та другому курсах фахових дисциплін, які з'являються лише на 3 курсі, що, на її думку, запізно. Її думку підтримала і Лариса Мальцева (начальник відділу контролінгу ПрАТ «Інгулецький ГЗК») та наголосила на необхідності глибоко вивчати ті дисципліни, які формують аналітичні навички, та дисциплін, які надають можливість опанувати сучасні інформаційно-комп’ютерні програми для управління підприємством, зокрема «SAP» чи інші схожі за функціоналом. На її думку, фахівець-фінансист повинен бути обізнаний з можливостями «SAP», оскільки більшість великих підприємств використовують цей програмний продукт для управління підприємством. Експертка позитивно оцінила блоки фахових дисциплін, які дозволяють сформувати відповідні компетентності фінансиста. В свою чергу Наталя Літвінова (керуюча філії АТ «Ощадбанк») акцентувала увагу на необхідності посилення практичної підготовки студентів як за рахунок збільшення обсягів та видів практики у банківських установах та на підприємствах, так і за рахунок розгляду кейсів. Крім того, на її думку, банкір повинен мати і розвинуті комунікативні здібності, мати навички медіації та володіти ораторським мистецтвом, оскільки від цього залежить можливість залучення нових клієнтів та їх утримання. На рівні керуючого відділенням банку вже важливо мати навички побудови команди та налагодження командної роботи, що відноситься до так званих ”м'яких“ навичок. На важливості розвитку у студентів soft kills наголосив і Владислав Кривуля (директор з фінансів ПрАТ "Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат").

 

Експерти позитивно оцінили і магістерську програму та пропоновані до неї зміни. Особливо їм сподобався підхід, який передбачає розширений блок вибіркових дисциплін, що дозволяє студентам самостійно сформувати свою спеціалізацію згідно омріяного напряму за фахом.

 

Присутні на зустрічі студенти – здобувачі вищої освіти – також зголосилися з думкою експертів щодо посилення практичної складової програми. Здобувачі освіти були одноголосні у бажанні відразу з першого семестру зрозуміти особливості обраної спеціальності та «зануритися» у фах, для чого потрібно розпочати вивчення фахових дисциплін вже на першому курсі. Студенти підтримали думку представників роботодавців щодо необхідності посилення «цифрових» навичок та опанування сучасних інформаційних продуктів щодо управління підприємством.

 

Після досить жвавого обговорення гаранти освітніх програм розповіли присутнім про напрацювання кафедри щодо можливих напрямів вдосконалення рецензованих освітніх програм, а в.о. завідувача кафедри Марина Садовенко відзначила, що таке «бачення» фахівців кафедри у більшості збігаються із думкою роботодавців та студентів і відповідає сучасним трендам.

 

Підсумовуючи результати обговорення освітніх програм модератор Ірина Васильчук озвучила вироблені спільні пропозиції щодо підвищення якості підготовки майбутніх фахівців за спеціальністю 072 «Фінанси, банківська справа та страхування», які будуть покладені в основу перегляду ОПП та вдосконалення навчальних планів.

 

28.06.2022
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©