Обговорення ОП «Міжнародні економічні відносини»

Обговорення ОП «Міжнародні економічні відносини»

Цей тиждень в Економічному інституті ДУЕТ розпочався із продуктивної зустрічі зі стейкхолдерами освітньої програми «Міжнародні економічні відносини». Проведення таких відкритих обговорень вже стало доброю традицією, яку реалізує Центр експертизи у гірничо-металургійній галузі ДУЕТ спільно із кафедрами. Освітня програма «Міжнародні економічні відносини» розроблена і проваджується на кафедрі міжнародних відносин. Зустріч проходила он-лайн за допомогою платформи Zoom.

Обговорення ОП «Міжнародні економічні відносини» зацікавило широке коло стейкхолдерів з України та з-за кордону, тож зустріч пройшла у продуктивній атмосфері. Серед присутніх були:

Юрій Власенко - директор Комунального підприємства "Інститут розвитку міста Кривого Рогу" Криворізької міської ради

Дар’я Кірсіч – незалежний міжнародний консультант з політичної та юридичної діяльності, магістр міжнародних відносин та права (м. Амстердам, Нідерланди)

Людмила Кузьмова – старша спеціалістка із закупівель Координатора проєктів ОБСЄ в Україні

Катерина Залозних - начальник управління з організаційного та стратегічного розвитку міжнародної корпорації ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»

Ірина Рябінкова - керівник відділу з роботи з навчальними закладами міжнародної корпорації ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»

Анна Велика - фахівець з роботи з навчальними закладами міжнародної корпорації ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»

Ірина Єгорова – керівник проектної групи, кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародних відносин ДУЕТ

Ірина Максимова – член проектної групи, в.о. завідувача кафедри міжнародних відносин ДУЕТ, кандидат економічних наук, доцент

Ганна Пурій – член проектної групи, кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародних відносин ДУЕТ

Володимир Кулішов - член проектної групи, доктор педагогічних наук, професор кафедри міжнародних відносин ДУЕТ

Руслан Дутчак – кандидат економічних наук, директор економічного інституту ДУЕТ

Катерина Слюсаренко – кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародних відносин, директор інституту управління та бізнес освіти ДУЕТ

Ольга Смаглюк – завідувачка Центром менеджменту якості освіти ДУЕТ

Наталія Сергєєва – керівниця сектору ліцензування та акредитації ДУЕТ

Студенти та цьогорічні випускники бакалаврату спеціальності «Міжнародні економічні відносини»: Анна Діденко, Богдан Ігнатенко, Дмитро Пасс, Андрій Волошин, Софія Тищенко, Антон Кучабський, Ілона Валійова.

Зустріч пройшла під майстерним модераторством Ірини Васильчук, доктора економічних наук, професора, керівника Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі ДУЕТ.

На початку вебінару-обговорення учасники проектної групи Ірина Максимова та Ірина Єгорова презентували концепцію та структуру освітньо-професійної програми «Міжнародні економічні відносини», яка реалізується за спеціальністю 292 «Міжнародні економічні відносини». Усі стейкхолдери мали можливість попередньо ознайомитися з програмою та поточними навчальними планами здобувачів вищої освіти за вказаною ОП.

Зовнішні експерти одноголосно підкреслили актуальність підготовки сучасних фахівців зі спеціальності «Міжнародні економічні відносини», які потрібні для зовнішньоекономічного розвитку регіону та держави. Присутні окремо відзначили, що професіонали у сфері міжнародних відносин відіграють важливу роль у контексті війни в Україні. Водночас, саме вони будуть особливо затребувані при відбудові національної економіки після закінчення війни, адже це потребуватиме як ніколи потужного вектору міждержавного партнерства, пошуку закордонних інвестицій, просування вітчизняного продукту на міжнародних ринках.

Стейкхолдери відзначили повноту освітніх компонент програми, які достатньо повно розкривають її зміст, та порекомендували деякі удосконалення для актуалізації переліку дисциплін та оновлення їх змісту. У підсумку, дискусія виявилася дуже конструктивною. Запрошені експерти відмітили конкурентні переваги ОП, а також вказали на напрямки покращення та важливість вивчення певних нових освітніх компонент. Зокрема, усі запрошені зовнішні стейкхолдери були одностайні у думці щодо необхідності вивчення профільних дисциплін підготовки бакалаврів з міжнародних економічних відносин вже з 1 семестру, адже студенти вже з 1 курсу мають вивчати профільні дисципліни та розуміти своє майбутнє професійне призначення.

Ірина Рябінкова відмітила значну еволюцію змісту програми та сучасне бачення фахівця з міжнародних економічних відносин. Працюючи на керівній посаді у потужній міжнародній корпорації, Ірина відзначила необхідність посилення практичних компетенцій міжнародників у сфері роботи з великими обсягами міжнародної інформації (робота зі зведеними таблицями Excel, Microsoft Power BI), розвитку м’яких навичок, командної роботи. Вивчивши ОП, стейкхолдерка запропонувала розвинути напрямок проектного міжнародного менеджменту, адже сучасні фахівці у сфері міжнародних економічних відносин стикаються з реалізацією проєктів; а також посилення знань міжнародних ринків, торгівлі, міжнародного маркетингу та збуту. У напрямку професійних компетенцій, Ірина відзначила важливість розуміння міжнародниками сучасних форм міжнародних контрактів та угод, стратегічного мислення, організаційної структури міжнародних корпорацій та командної роботи. Приємно відзначити, що Ірина Рябінкова є випускницею 2011 року програми «Міжнародна економіка» нашого університету.

Продовжуючи риторику обговорення, Дар’я Кірсич підтримала попереднього спікера та відзначила важливість розвитку професійних компетенцій міжнародника. Даря має значний досвід участі у міжнародних проєктах і наразі працює у сфері міжнародного економічного консалтингу та права у Нідерландах. Спікерка відзначила, що у сфері підготовки міжнародників важливо вносити професійні акценти навіть у загальні дисципліни (історія, українська мова), використовувати кейс методи, а також долучати студентів до наукових дослідницьких проєктів, знайомити з методиками організації дослідницької роботи, адже міжнародники у професійній діяльності часто стикаються з необхідністю осмислення складних соціально-економічних процесів та явищ.

Юрій Власенко висловив свої думки щодо напрямків удосконалення ОП з позиції очільника інституту економічного розвитку міста. Юрій зазначив, що наразі у регіоні та Кривому Розі здійснюється багато міжнародних проектів, місто нарощує темпи міжнародної діяльності, а фахівці з міжнародних відносин стають все більш затребуваними. Стейкхолдер наголосив на необхідності розвитку компетенцій з управління проектами та проектної міжнародної діяльності. Це буде виграшним поєднанням, зважаючи на ґрунтовну мовну підготовку за ОП, розуміння міжнародниками світових тенденцій, ринків, специфіки зовнішньоекономічної діяльності.

Здобувачі вищої освіти, які були присутні на зустрічі, відмітили повноту наповнення ОП, цікаві та сучасні дисципліни. Вони висловили згоду з думками експертів щодо збільшення кількості професійно спрямованих, фахових дисциплін вже з 1 курсу, адже хочуть глибше розуміти свою професійну траєкторію вже з І семестру навчання. 

З позиції роботодавців запрошені фахівці відмітили зацікавленість у працевлаштуванні бакалаврів програми «Міжнародні економічні відносини», готовність до співпраці у межах програм дуальної освіти та наданні баз практики.

Стейкхолдери також відзначили можливість формування індивідуальної освітньої траекторії студентів за рахунок наявності вибору дисциплін за різними напрямками: міжнародні відносини, економічна дипломатія, міжнародний бізнес та комунікації, міжнародна коньюнктура. Перелік та зміст дисциплін обов’язкової та вибіркової компоненти ОП «Міжнаролні економічні відносини», відповідає меті навчання бакалаврів та формування сучасних, конкурентоздатних фахівців з міжнародних економічних відносин.

За результатами жвавої дискусії, Ірина Максимова розповіла присутнім про напрацювання кафедри щодо можливих напрямів вдосконалення ОП та відзначила, що бачення фахівців кафедри у більшості збігаються із думкою роботодавців та студентів.

Підсумовуючи результати обговорення ОП модератор Ірина Васильчук озвучила вироблені спільні пропозиції щодо підвищення якості підготовки майбутніх фахівців за ОП «Міжнародні економічні відносини», які будуть покладені в основу перегляду ОП та вдосконалення навчального плану.

Кафедра міжнародних відносин дуже вдячна усім стейкхолдерам за увагу до освітньої програми, плідну сумісну роботу, експертну думку та цінні професійні поради щодо розвитку програми та її окремих компонент!

22.06.2022
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©