Фінал Національного етапу конкурсу  “UP”

Фінал Національного етапу конкурсу  “UP”

Три юридичних клініки, есе яких набрали найбільше балів, стали переможцями й отримали можливість пройти Міжнародне студентське стажування у Польщі

11 лютого відбулася презентація результатів Національного конкурсу юридичного есе “Відповідальний бізнес і права людини”. Під час заходу були презентовані та обговорені юридичні есе, після чого відбулося визначення переможців та їх нагородження.

- Національний конкурс юридичного есе на тему “Відповідальний бізнес і права людини” є одночасно початком III International Scientific Congress Society of Ambient Intelligence 2020 та Міжнародного студентського стажування, як частини нового проєкту Асоціації юридичних клінік України “UP”. Мені приємно бути координатором цього напрямку і приймати в гостях нашого інституту колег та студентів 7 юридичних клінік. Це сприяє налагодженню дружньої співпраці між ЗВО, обміну досвідом та удосконаленню методики роботи зі студентами у юридичній клініці. Нові теми, нові формати мотивують студентів до розвитку та сприяють формуванню свідомості правника. Тому, постійно переконуюсь, що саме юридична клініка є тим осередком юридичного факультету, де можуть і повинні розвиватись нові, креативні та цікаві для студентів проєкти, – коментує координаторка Міжнародного студенстського стажування Катерина Дацко.

Участь у конкурсі  “UP” взяли 8 юридичних клінік:

  • Юридична клініка “Ex aequo et bono” Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова;
  • Правнича клініка Національного університету “Києво-Могилянська академія”;
  • Юридична клініка “Захист та справедливість” Національного університету біоресурсів і природокористування України;
  • Юридична клініка “Liberta” Тернопільського національного економічного університету;
  • Юридична клініка “Істина” Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ;
  • Юридична клініка Криворізького економічного інституту ДВН “Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана”;
  • Юридична клініка ТОВ “Бердянський університет менеджменту і бізнесу”;
  • Юридична клініка “Захист” Національної академії внутрішніх справ.

Юридичні клініки підготували есе на тему: “Відповідальний бізнес і права людини”. Дослідження стосувалося таких тематичних напрямів:

  • Індустріальні корпорації та права людини.
  • Бізнес у сфері фінансових послуг та права людини.
  • ІТ-бізнес та права людини.

Після презентації своїх робіт та експертного обговорення були представлені три команди-переможці.

Першим переможцем Національного конкурсу есе “Відповідальний бізнес і права людини” стала Правнича клініка Національного університету «Києво-Могилянська академія»:

- Враження від конкурсу лише позитивні. Дуже сподобались доповіді наших колег з інших юридичних клінік та майстер-класи. Артем Філіп’єв надихнув до роботи над собою. І вже з нетерпінням чекаємо поїздки до Варшави, – діляться враженнями студенти Правничої клініки“.

Наступним переможцем конкурсу есе стала Юридична клініка Криворізького економічного інституту ДВНЗ «Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана»:

- Сподобалась робота над есе під час першого етапу конкурсу. А сьогодні, під час презентації результатів та захисту своєї роботи було приємно бачити колег-студентів із різних куточків країни, які презентувати своє бачення щодо особливостей відповідального бізнесу і пов‘язаних із ним юридичних та економічних аспектів. Усі обрали різні теми для своїх робіт, тому було ще цікавіше. Не можемо дочекатися, коли вирішуватимемо практичні кейси другого етапу, – розповідають студенти юридичної клініки.

Третім фіналістом Національного конкурсу есе стала Юридична клініка “Liberta” Тернопільського національного економічного університету:

- Приємно вражені організацією конкурсу на високому рівні. Призове місце стимулює нас до подальшого удосконалення юридичних скілів, набуття нових знань у сфері надання фінансових послуг, гідного представлення команди на міжнародному рівні, – коментують студентки юридичної клініки “Liberta” .

У другій частині презентації учасники відвідали екскурсію “Промислова корпорація
з повагою до прав людини”

Про аналіз останніх тенденцій комплаєнс та юридичні практики індустріальних корпорацій розповіли:

  • Наталія Малишева – спеціалістка 1 категорії відділу контролю за дотриманням законодавства і корпоративних стандартів ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»;
  • Ангеліна Чачуна – Комплаєнс Офіцер Групи Метінвест, має досвід 13 років юридичної практики.

У межах презентації результатів також відбулася змістовна зустріч із головним юрисконсультом ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг” та випускником юридичної клініки “Pro bono” Національного університету “Острозька академія” Артемом Філіп’євим. Під час зустрічі обговорили особливості та цінності в роботі корпоративного юриста; говорили про відповідальний бізнес та практики ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг”, а також про юридичні клініки як місце, де виховуються та навчаються справжні юристи.

- Приємно констатувати, що цей проєкт є яскравим прикладом співпраці бізнесу, громадського сектору та університету, адже саме завдяки підтримці ГО “Криворізька фундація майбутнього”, ТОВ “Метінвест Холдинг”, ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг” учасники мали можливість спілкуватися з практиками у сфері відповідального бізнесу, відвідати промислову екскурсію та у подальшому отримають фінансову підтримку для участі у міжнародному рівні студентського стажування за темою” Відповідальний бізнес і права людини, – додає Катерина Дацко.

Нагадаємо, цьогорічний конкурс поєднує навчання, прикладні дослідження живої практики та змагальний компонент. Проєкт передбачає Міжнародне студентське стажування, яке стане частиною юридичного напряму ІІІ Міжнародного наукового конгресу Society of Ambient Intelligence 2020 за темою “Відповідальний бізнес та права людини”.

Три команди – переможці Національного етапу – зможуть продовжити стажування на міжнародному рівні у Варшаві (Польща) 02-03 квітня 2020 року.

 

Публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку
за умовами Договору з Асоціацією юридичних клінік в Україні в рамках гранта,
наданого Проєктом USAID “Трансформація фінансового сектору”

Олена Сабо.

 

Більше фото за посиланням: https://drive.google.com/open?id=16SQ1SxGc1LgK4s5v_FJ-TAxTJXPkhPc3

11.02.2020
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©