Обговорення ОПП «Менеджмент»

Обговорення ОПП «Менеджмент»

Обговорення ОПП «Менеджмент» підготовки здобувачів вищої освіти на першому (бакалаврському) та другому (магістерському) рівнях вищої освіти за спеціальністю 073 «Менеджмент»

03 червня 2022 року о 15.00 відбулася відкрита онлайн-зустріч зі стейкхолдерами освітньо-професійної програми (ОПП) щодо обговорення ОПП «Менеджмент» підготовки здобувачів на першому (бакалаврському) та другому (магістерському) рівнях вищої освіти за спеціальністю 073 «Менеджмент». Зустріч проходила за сприяння Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі Державного університету економіки і технологій.

Через військові дії зустріч проходила он-лайн за допомогою платформи Zoom.

На зустрічі були присутні:

1) Зовнішні експерти:

Оксана Ратушна – начальник відділу контролінгу гірничих розробок ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Павло Овчар -  заступник директора з персоналу АТ «Кривбасзалізрудком».

2) Внутрішні експерти – здобувачі вищої освіти:

Богдана Глоба – здобувач вищої освіти Державного університету економіки і технологій першого  (бакалаврського) рівня денної форми навчання спеціальності 073 Менеджмент (2 курс).

Анастасія Біліченко – здобувач вищої освіти Державного університету економіки і технологій першого (бакалаврського) рівня денної форми навчання спеціальності 073 Менеджмент (2 курс).

3) Катерина Слюсаренко – в.о. директора ННІ управління та бізнес-освіти, кандидат економічних наук, доцент

4) Викладачі кафедри управління бізнесом– члени проектної групи.

Тетяна Петрішина - кандидат економічних наук, доцент, в.о. завідувача кафедри управління бізнесом Державного університету економіки і технологій, керівник проєктної групи освітньої програми «Менеджмент» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, член проектної групи освітньої програми «Менеджмент» другого (магістерського) рівня вищої освіти.

Ганна Кучерова – доктор економічних наук, професор кафедри управління бізнесом, член проектної групи освітньої програми «Менеджмент» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти; керівник проектної групи освітньої програми «Менеджмент» другого (магістерського) рівня вищої освіти.

Віта Макаренко – кандидат економічних наук, доцент  кафедри управління бізнесом, член проектної групи освітніх програм «Менеджмент» першого (бакалаврського) та другого (магістерського )рівня вищої освіти.

Розпочала зустріч модератор Ірина Васильчук, керівник Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі Державного університету економіки і технологій, доктор економічних наук, професор, яка привітала усіх присутніх та зазначила мету зустрічі. Коротко про мету та особливості освітньої програми «Менеджмент» розповіли Тетяна Петрішина та Катерина Слюсаренко. Доповідачі звернули увагу на те, що програма орієнтована на базову професійну підготовку фахівців у сфері менеджменту, які мають відповідати вимогам сучасності. Випускники спеціальності можуть працювати менеджерами з продажів, менеджерами з персоналу, project-менеджерами, менеджерами з туризму тощо.

Тетяна Петрішина презентувала і пояснила обов’язкові та вибіркові освітні компоненти, доцільність їх включення у ОПП та змістове наповнення, зокрема довела зміни у обов'язкових та вибіркових компонентах  навчальної програми.

Під час обговорення як зовнішні, так внутрішні експерти наголосили на логічній побудові ОПП обох рівнів вищої освіти, їх важливості, проте були одностайні щодо думки осучаснення окремих освітніх компонентів програм. Так, Павло Овчар (заступник директора з персоналу АТ «Кривбасзалізрудком») детально пройшовся по компонентах ОПП, відзначивши позитивні сторони програми, та вказавши на  її слабкі місця. Також зовнішні стейкхолдери були одностайні у своїй позиції щодо необхідності посилення опанування студентами іноземних мов та основ Рroject-менеджменту  і відведення більшої більшої кількості годин цим навчальним курсам. Павло Овчар також наголосив на необхідності системного підходу в управлінні, як обов’язкового до вивчення, а Ганна Кучерова (доктор економічних наук, професор кафедри управління бізнесом, член проектної групи освітньої програми «Менеджмент» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти; керівник проектної групи освітньої програми «Менеджмент» другого (магістерського) рівня вищої освіти) зазначила, що доцільно було б системний підхід доповнити процесним.

У своєму виступі Оксана Ратушна (начальник відділу контролінгу гірничих розробок ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг») наголосила на тому, що спеціальність “Менеджмент” є універсальною. Експертка була прикро вражена, що не побачила серед дисциплін першого курсу хоча б однієї дисципліни, яка б показала здобувачам освіти особливості спеціальності, на яку вони вступили. Крім того, було зазначено на доцільності заміни курсу «Філософія» на дисципліну, пов’язану із критичним та креативним мисленням, що є вкрай актуально  в сьогоднішніх умовах. Також Оксана Ратушна запропонувала ввести курс «Мистецтво самопрезентації» та дисципліну, яка б надала здобувачам необхідні знання та навички у прийнятті управлінських рішень. На думку стейкхолдера, з програми також потрібно прибрати дисципліни, які особливо не знадобляться випускникам спеціальності “Менеджмент”, такі як “Статистика” та “Бухгалтерський облік”.

Внутрішні стейкхолдери, здобувачі освіти, також висловили свою думку. Зокрема, Богдана Глоба, зазначила, що їй дуже подобається обрана спеціальність. Вона повністю погодилася із думкою зовнішніх експертів щодо необхідності змін в ОПП. І також додала, що доцільно було б додати у програмні компоненти ОПП на першому (бакалаврському) рівні такі дисципліни, як “Соціологія” та “Ораторське мистецтво”.

При обговоренні ОПП другого (магістерського) рівня спеціальності 073 «Менеджмент» Павло Овчар зазначив, що магістр – це по суті Майстер, який має вищий рівень освіти. Із структурою ОПП стейкхолдер погодився, проте зазначив, що на даному рівні здобувачі мають вчитися розробляти різні бізнес-моделі. Цю пропозицію підтримала Ганна Кучерова. Крім того, було вказано на доцільність проведення конкурсів ініціалізації Startup-проєків

Оксана Ратушна, розглядаючи ОПП магістерського рівня, вказала на необхідність включення курсу “Фінансовий менеджмент”, адже, виходячи із її власного досвіду, ця дисципліна формує необхідні знання та навички у сфері управління фінансовими ресурсами компанії, що має вміти менеджер.

Після обговорення ОПП «Менеджмент» на першому та другому рівнях вищої освіти  Катерина Слюсаренко та Тетяна Петрішина підбили підсумок дискусії та розповіли про перспективи вдосконалення програми за результатами обговорення з експертами – стейкхолдерами та власного бачення кафедри управління бізнесом щодо розвитку спеціальності.

Підсумовуючи результати обговорення ОПП модератор Ірина Васильчук озвучила вироблені спільні пропозиції щодо підвищення якості підготовки майбутніх фахівців за спеціальністю 073 «Менеджмент», які будуть покладені в основу удосконалення ОПП обох рівнів  та  навчального плану.

08.06.2022
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©