Щоб самоуправління було не на словах, а на ділі

Щоб самоуправління було не на словах, а на ділі

«Європейська хартія  рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад» – такою була тема обговорення у студентів-першокурсників разом із доцентом кафедри іноземних та української мов Оленою Гончаренко

Нещодавно у групі МВС-19-1 відбулося обговорення європейської хартії зі студентами – майбутніми журналістами. Студенти взяли активну участь у цій розмові. Було чітко вказано пропозиції і визначення, як реалізувати цю хартію в дійсності. Перше, що вони говорили, потрібно статеве виховання розпочинати не 9-х класах із вивчення біології, а починати вже з початкової школи.

По-друге, студенти вказували, що традиційно у нашому суспільстві чітко розмежовуються функції чоловіка і жінки. А нам потрібно не розмежовувати, а доповнювати ці функції. Таким чином, гармонізувати суспільство і тоді сім’я буде єдина.

По-третє, це соціальний фактор. Оскільки в суспільстві дуже важко сприймаються нові ідеї, варто доносити їхній зміст людям. Адже проблема існує, а обговорити її, озвучити часом немає кому і у круговерті подій вона просто губиться. Тобто необхідно осмислити проблему, бо коли людина озвучує її, вона починає осмислювати її і переосмислювати, знаходячи правильне рішення.

Студенти визначили, що жінки і чоловіки різні за природою, але саме ця «різність» і доповнює їх, а ні в якому разі не розмежовує і не роз’єднує. Тому й обговорюються подібні питання з молоддю. Безумовно, оскільки сьогодні на 2 тис. жінок (за статистичними даними) припадає 1700 чоловіків, то, відповідно, жінка має бути представлена в органах місцевого самоуправління.

- Я впевнена, - говорить викладачка, - що з часом і Україна буде представляти своїх кандидаток на високому рівні. Жінки виборюють це право, і з часом квота буде представлена у кількісному співвідношенні. Ми будемо рівнятися  на чоловіків, а то, можливо, й отримувати більше. Оскільки ми знаємо, що жінка – берегиня роду, і вона має захищати і робити все для того, щоб гармонізувати життя.

Студенти активно взяли участь в обговоренні цього питання, вчилися брати інтерв’ю один в одного і відповідати на актуальні питання.

Отже, молодь підтримує цю хартію, оскільки це не настільки нові віяння, що представлені в Європі. Відбувається формування людини-особистості і в педагогічному напрямку, коли вона формується, це дуже важливо. Ми бачимо, що в школах не вистачає вчителя-чоловіка, до того ж маємо неповні родини і наслідки від цього маємо негативні. І тоді руйнується суспільство. А щоб воно не руйнувалося, ми маємо дієво впроваджувати на різних рівнях цю хартію у життя.

Слід побороти стереотип мислення про вирішальну роль чоловіків, які як штампи існують у нашому суспільстві.

- Дуже імпонувало те, що дівчатка кажуть, що ми хочемо бути рівними в усьому з чоловіками, - зазначає О.Гончаренко. - Ми маємо право вибору. Тому оця толерантність, ця манера самовираження, де ми не порушуємо права, не агресуємо їх, де не проявляємо ненависті і злобу, дають можливість нам бути в рівних правах на різних рівнях: на юридичному, правовому, соціальному. І тоді суспільство гармонізується. Отже, більше прав, більше можливостей і самоствердження! Я думаю, наше місто має підтримати Європейську хартію  рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад і, головне, щоб самоуправління було не на словах, а на ділі.

28.01.2020
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©