Коляда, Коляда – Україна молода…

Коляда, Коляда – Україна молода…

На Водохреща, у день завершення всіх Новорічних і Різдвяних свят у Криворізькому економічному інституті відбувся цікавий захід – «Різдвяна свічечка»

Як ми вже зазначали в анонсі подій на сайті КЕІ, це традиційна пластова акція, яка була започаткована у діаспорі в 1950 році. Пластуни по цілому світу духовно об'єднуючись, запалюють символічну свічку по всіх регіонах України, постійно змінюючи час і місце зустрічі. Традиція запалювання свічки продовжилась 19 січня в нашому інституті, у новоствореному   грин-хабі  (зеленій зоні). Це стало символом духовного єднання всіх пластунів з українським народом. 

Юні пластуни виступили перед присутніми з Різдвяним концертом, провели благодійний ярмарок  зі смаколиками домашнього приготування, а зібрані кошти віддадуть на благодійність. На честь Водохреща отець Іван окропив усіх хрещенською водою, побажав злагоди, здоров’я і надалі прославляти нашу Україну.

Згідно з традицією, біля ялинки запалала свічка за всіх українців і пластунів, які розкидані по всьому світу.

- Є у нас така традиція, коли ми запалюємо Різвяну свічку на Богоявлення і окроплюємо всіх Йорданською водою, - сказав отець Іван. – Колись так було, що Богоявлення святкували разом із Різдвом, тому що і Боявлення, і Різдво показують нам одну подію, коли Бог спускається до нас, до людей, і є близько біля нас. Ось таким видимом і буде сьогодні для нас знак невидимого Бога як окроплення свяченою Йорданською водою.

Про захід розповідає Наталя Сільтєєва, голова станичної пластової старшини:

- Це наш традиційний пластовий захід, який бере початок святкування із середини минулого століття в діаспорі. Він має єднати пластунів, які розкидані по різних країнах або по різних містах нашої країни. І коли пласт повернувся на українські терени, ми зберігаємо це свято єднання, коли зустрічаємося з друзями після Різдвяних свят. Ми стрічаємося з усією станицею, з батьками дітей-пластунів, із представниками міської громади:  колядуємо і влаштовуємо невеликий концерт для того, щоб усі знали, що ми разом в Україні єдині.

- Щойно відбулася «Різдвяна свічечка» - це пластовий традиційний захід, який відбувається після Різдва Христового, - додає до нашої розмови студентка факультету української філології Криворізького державного педагогічного університету Катерина Хомин, член станичної пластової старшини. - Це проводиться для того, щоб всі пластуни після святкування Різдвяних свят зібралися разом і перед спільнотою поділилися своїми враженнями і радістюХристового Різдва.

Розповідає про свою донечку Марічку Лілія Кам’янська, працівниця виконкому Інгулецької у місті ради:

- Марічка ще вчиться у школі. Вона мала пластунка, із задоволенням бере участь у вертепі. Разом з іншими учнями з різних шкіл Кривого Рогу вона брала участь у пластовому таборі у місті Дрогобичі. Там навчилася колядувати у вертепі перед Різдвом Христовим. А сьогодні вони всі разом показали свої навики тут. У нас пластуни різних вікових категорій – від дошкільнят і до зовсім дорослих пластунів.

Олена Пазенко, юнацька виховниця, зв’язкова першого куреня:

- Це все наші криворізькі школярі. Вони дуже натхненні і багато в чому нас підбурюють до праці. Ми багато з ними подорожуємо. У нас уже стало традицією: у вересні ми завжди їдемо до Львова на фестиваль «Вітер надії», що проводиться на території католицького університету імені Андрія Шептицького.  Тут, у Кривому Розі, в нас є декілька домівок, де ми збираємось уже протягом двох років. Нам молодь дуже потрібна, ми були б раді, щоб до нас долучились і студенти Криворізького економічного інституту.

- У пластунів такі чудові вишколи, у них такі чудові подорожі, - продовжує розмову пані Олена. - Це досить цікаво пізнавати свій рідний край і його звичаї. Наші дівчатка, яким по 16 років, цього року були в крайових таборах, одна була у таборі «Пустинь», що у Львівській області, інші дівчата були в «Герці» - кінному таборі під Києвом, дехто був у Полтавській області. Є вибір таборів і діти зголошуються, хто куди хоче поїхати. У нас новація – цього року їдуть до Швеції в табір, а минулого року наші дівчата на свято Весни їздили до Лондона (у Британський табір) та до Польщі.

Ім'я медика 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади Збройних сил України Сабіни Галицької, якій було всього 23 роки, коли вона загинула в АТО, носить курінь криворізьких дівчат.

- Ми зв’язалися по Фейсбуку з її мамою, Тетяною Галицькою, - говорить Олена Пазенко. - Дівчата хочуть поїхати до них у гості, тож запланували, що найближчим часом поїдемо до Новгород-Волинського на Житомирщину до її родини. «Нехай мрії дівчат збудуться», - написала нам у відповідь мама героїні, пані Тетяна, привітавши нас зі святами.

Отже, пласт – це суто українська скаутська організація і вона присутня в тих країнах,
де поширена діаспора.

Криворізькі пластуни розповіли нам і про власний чудовий проект – готують благодійне пластове печиво. Підійшли до цієї справи вони досить серйозно: у лютому минулого року оголосили конкурс на кращий рецепт і підготували свій, найкращий. Потім зв’язались із кондитерським домом «БоН асорті».  Там їм зробили три види печива, яке ніде більше не продається – тільки в цій організації.

Ось такими справами й такими діями живуть наші криворізькі пластуни – школярі з різних шкіл міста. Побажаймо їм розвиватися надалі, міцніти і нести світлий вогник добра до сердець криворіжців.

- У хабі був вертеп, колядки, панував святковий настрій, усмішки. Свято "Різдвяна свічечка" завершилося благодійним ярмарком. Пластуни та їх батьки напекли багато смаколиків, деякі - витвори мистецтва, - зазначила Катерина Слюсаренко, помічник директора зі зв'язків із громадськістю. - Отримані кошти будуть передані родині померлого волонтера Андрія Садило. Наприкінці святкового вечора прозвучала спільна молитва за мир і процвітання в Україні. 

 

Оголошення

25 січня у римо-католицькому храмі, що на Довгинцевому, відбудеться виступ християнського рок-гурту «МетаНоя». Вхід вільний. Початок о 16:00 год.

19.01.2020
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©