Студентський гурток «Цифрові фінанси»: перші підсумки діяльності 

Студентський гурток «Цифрові фінанси»: перші підсумки діяльності 

У жовтні на кафедрі фінансів, банківської справи та страхування було створено гурток «Цифрові фінанси», який обʼєднав студентів зацікавлених у проведенні досліджень у сфері цифрових фінансів і цифрового банкінгу. До складу гуртка увійшли студенти 1-4 курсів спеціальностей «Фінанси, банківська справа та страхування», «Комп’ютерні науки», «Інженерія програмного забезпечення».

Разом з науковим керівником, доцентом кафедри фінансів, банківської справи та страхування, в.о. декана факультету інформаційних технологій Анатолієм Супруном члени гуртка розпочали самостійні дослідницькі пошуки у сфері цифрових фінансів та цифрового маркетингу. 

Ключовими напрямами роботи гуртка є: 

  • Дослідження архітектури змін на глобальному і національному фінансових ринків пов’язаних з цифровими технологіями; 
  • Оцінка цифрових інновацій у платіжній сфері, потенційних можливостей і наслідків впровадження в Україні і світі кешлес-режиму; 
  • Поглиблення знань здобувачів вищої освіти у сфері використання АРІ для створення нових та удосконалення існуючих фінансових послуг; 
  • Вивчення основ PSD2, оцінка потенціалу системи відкритого банкінгу з позицій подальшого розвитку таких технологій як блокчейн, штучний інтелект і машинне навчання.
  • Проведення досліджень у сфері віртуальних активів (в руслі прийняття базового закону та стрімкого поширення операцій з криптовалютами в Україні).

Серед перших результатів – підготовка та публікація наукових доповідей, які були презентовані на V Міжнародній науково-практичній інтернет-конференції, «Проривні інновації на страховому ринку України» (27 жовтня 2021р.): 

«Трансформація інфраструктури страхового ринку в умовах формування страхового маркетингу 4.0» Бухтій О.І.; «Проблеми, що заважають розвитку страхового ринку на сучасному етапі та напрями їх вирішення» Горячева О.Е.; «Трансформація внутрішніх бізнес-моделей діяльності страхових компаній в реаліях цифрової економіки» Водолазова О.О.; «Цифрова трансформація страхового бізнесу як елемент антикризового фінансового управління», Горб Д.М.

Підготовані та подані для участі у V Міжнародному науковому конгресі SOCIETY OF AMBIENT INTELLIGENCE наукові матеріали з тематики цифрових фінансів: «Use of blockchain and Big Data Technologies in finance, banking and insurance» Анни Лепехи; «Systemic and non-systemic risk in the development of a sustainable society» Дар’ї Ободець; «Risks and Possibilities of using cryptovalut in money circulation» Максима Тарвердієва.

Крім того, підготовлена і прийнята до друку наукова стаття з дослідженнями впливу цифрових технологій на загальноекономічну та фінансову ситуацію на глобальному і національному ринках та організацію ризик-менеджменту (Анатолій Супрун, Анна Лепеха, Дар’я Ободець. Фактор невизначеності у цифровій економіці: фінансовий аспект. Економічний науково-практичний журнал "Причорноморські економічні студії". ISSN друкованої версії журналу: 2524-0897, ISSN електронної версії журналу: 2524-0900. Стаття буде опублікована у Випуску 72/2021)

Іншим напрямом роботи гуртка є просвітницький вектор. Зараз триває підготовка тренінгу про криптовалюти та інші віртуальні активи для школярів, з метою популяризації розробленої  кафедрами фінансів, банківської справи та страхування та кафедрою інформаційних технологій і моделювання освітньої програми «Цифрові фінанси»

Сподіваємося, що активний початок діяльності наукового гуртка «Цифрові фінанси» стане запорукою подальшого формування наукової спільноти студентів, які цікавляться цифровими новаціями у фінансовій сфері та базою для проведення міждисциплінарних наукових досліджень.

18.11.2021
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©