Починати з себе: Роль студентства в антикорупційній діяльності вишу

Починати з себе: Роль студентства в антикорупційній діяльності вишу

Системна протидія корупції починається тоді, коли кожен із нас усвідомлює свою роль у цьому процесі. Ідея розхожа і всім зрозуміла, але, як і будь-яка проста істина, вона часто затирається у невпинному інформаційному вирі. Вихопити і замислитися над цією ідеєю, а також показати, як вона працює на практиці в університетській спільноті, - саме цьому був присвячений тренінг «Роль студентства в антикорупційній діяльності вишу».

Тренінг відбувся 30 листопада в онлайн форматі, і його учасниками стали більше 20 студентів спеціальностей «Право» та «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії». Розроблений як частина проєкту «Антикорупційний комплаєнс у вишах: від визначення ризиків до їх подолання» Асоціації юридичніх клінік України за експертної підтримки Національного агентства з питань запобігання корупції, тренінг мав на меті розкрити для студентства основни аспекти антикорупційної діяльності.

«Починати з себе…» - випереджаючи тренера, учасники тренінгу самі задали йому напрям. «Починати з себе…» - це не тільки не брати участі у корупційних діях, а й не толерувати їх і не замовчувати. А ще виховувати у собі доброчесність, у тому числі академічну: бути чесним перед собою та іншими, поважати чужі права,  не згоджуватися на порушення своїх.

Разом з тренером, доцентом кафедри міжнародної економіки Наталією Шелудяковою, учасники розібралися із законодавчими хитросплетіннями, організаційною структурою антикорупційної політики в Україні, а також спробували застосувати ці знання в щонайреальніших ситуаціях, з якими може стикнутися кожен студент.

Серед питань, які розглядалися, обговорювалися і навіть іноді розігрувалися в ролях на тренінгу, були такі:

  • Корупція: просто про складне чи навпаки? (Про закони та реальність)
  • Хто з ким конфліктує у конфлікті інтересів?
  • НАБУ, НАЗК, САП, ВАКС та інші абревіатури, від яких у корупціонерів холоне кров
  • Антикорупційний уповноважений - НЕміфічний, НЕупереджений, НЕзамінний у протидії корупції на місцях
  • Анти-Копіпейст або як академічна доброчесність може врятувати ваше право на якісну освіту
  • Студентська сила, виміряна не в Ньютонах, а в реальних кейсах протидії корупції

Захід відбувся за підтримки проєкту USAID “ВзаємоДія”.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID). Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю організації Грантоотримувача і необов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів.

01.12.2021
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©