У ДУЕТ триває обговорення освітньо-професійних програм

У ДУЕТ триває обговорення освітньо-професійних програм

Задля поліпшення підготовки майбутніх фахівців викладачі кафедри економіки та підприємництва Державного університету економіки і технологій продовжують вдосконалювати навчальні плани та узгоджувати зміни із стейкхолдерами. Так, 10 червня 2022 року відбулося засідання робочої групи з обговорення освітньої програми «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» підготовки здобувачів вищої освіти на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти за спеціальністю 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» та освітньої програми «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» підготовки здобувачів на початковому рівні (короткий цикл) вищої освіти за спеціальністю 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність».

На зустрічі були присутні:

1) Зовнішні експерти – представники роботодавців:

Юрій Радько – начальник відділу контролінгу логістики ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг”.

Євген Смирний – директор ТОВ “Промлогістик — Компані”.

Юхименко Вікторія - директор ТОВ “Мірель-Груп”.

2) Внутрішні експерти – студенти, здобувачі вищої освіти:

Юлія Кикоть здобувач вищої освіти Державного університету економіки і технологій спеціальністю на першому рівні (бакалавр) денної форми навчання спеціальності 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність (3-го курс).

3) Викладачі кафедри – члени проектної групи.

Світлана Мацюра кандидат економічних наук, зав. кафедри економіки та підприємництва Державного університету економіки і технологій, гарант освітньої програми «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність на початковому рівні (короткий цикл) вищої освіти та член проектної групи на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти за спеціальністю 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»

Олександр Темченко – доктор технічних наук, професор кафедри економіки та підприємництва Державного університету економіки і технологій, член проектної групи освітньої програми «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність на початковому рівні (короткий цикл) вищої освіти та член проектної групи на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти за спеціальністю 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність».

Вікторія Радько - кандидат економічних наук, зав. кафедри економіки та підприємництва Державного університету економіки і технологій, гарант освітньої програми «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти за спеціальністю 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» та член проектної групи на початковому рівні (короткий цикл) вищої освіти за спеціальністю 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність».

Катерина Голікова – кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки та підприємництва Державного університету економіки і технологій, гарант освітньої програми «Економіка» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, член проектної групи освітньої програми «Економіка» другого (магістерського) рівня вищої освіти.

Наталя Багашова – кандидат геолого-мінералогічних наук, доцент кафедри доцент кафедри економіки та підприємництва Державного університету економіки і технологій, член проектної групи освітньої програми «Економіка» другого (магістерського) рівня вищої освіти» та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти.

Ірина Васильчук — модератор, д.е.н., професор, керівник Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі.

На початку зустрічі гарант освітньо-професійної програми «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» підготовки здобувачів вищої освіти на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти Вікторія Радько презентувала і пояснила обов’язкові та вибіркові освітні компоненти, доцільність їх включення у ОПП та розповіла про внесені зміни до навчального плану щодо нових освітніх компонент.

Присутні на зустрічі зовнішні експерти – представники роботодавців були одностайні щодо у думці щодо збалансованості теоретичної та практичної складової рецензованої ОПП та доцільності внесених змін. Так, Євген Смирний (директор ТОВ “Промлогістик — Компані”) позитивно оцінив влучний набір обов'язкових та вибіркових компонент ОПП, наголосив на важливості отримуваних студентами компетенцій за результатами вивчення навчальних дисциплін, достатності дисциплін для базової фахової підготовки студентів. Водночас, експерт висловив думку щодо доцільності надання можливості студентам самостійно обирати навчальні вибіркові дисципліни з певного їх переліку, а не запропонованим пакетом. Юхименко Виктория (директор ТОВ “Мірель-Груп”), зголосилася з думкою попереднього експерта та також позитивно оцінила новації. Вона зазначила, що була експертом на попередньому обговоренні ОПП і пропонувала зміни до навчального плану і ці рекомендації були враховані викладачами кафедри при оновленні навчального плану, що свідчить про тісну співпрацю кафедри та роботодавців. Юрій Радько (начальник відділу контролінгу логістики ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг») також позитивно оцінив запропоновані новації до навчального плану та набору освітніх компонент.

Свою думку висловила і Юлія Кикоть (здобувач вищої освіти Державного університету економіки і технологій спеціальністю на першому рівні (бакалавр) денної форми навчання спеціальності 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність (3-го курс)), яка навпаки, дуже задоволена тим, що можна обирати дисципліни, які формують певну спеціалізацію, саме пакетом. Це дозволяє їй бути впевненою, що навчальні дисципліни підібрані у комплексі, збалансовано, а сама вона навряд чи змогла б зробити правильний вибір.

Після обговорення переваг та недоліків ОПП «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» Світлана Мацюра підбила підсумок дискусії та розповіла про перспективи вдосконалення цієї програми за результатами обговорення з експертами – стейкхолдерами та власного бачення кафедри щодо розвитку спеціальності.

Підсумовуючи результати обговорення ОПП модератор Ірина Васильчук озвучила вироблені спільні пропозиції щодо підвищення якості підготовки майбутніх фахівців за спеціальністю 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», які будуть покладені в основу перегляду ОПП та вдосконалення навчального плану.

13.06.2022
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©