Обговорення ОПП «Менеджмент креативних індустрій»

Обговорення ОПП «Менеджмент креативних індустрій»

Обговорення ОПП «Менеджмент креативних індустрій» підготовки здобувачів вищої освіти на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти за спеціальністю 028 «Менеджмент соціокультурної діяльності»

23 травня 2022 року відбулася відкрита онлайн-зустріч зі стейкхолдерами освітньо-професійної програми (ОПП) щодо обговорення ОПП «Менеджмент креативних індустрій» підготовки здобувачів на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти за спеціальністю 028 «Менеджмент соціокультурної діяльності». Зустріч проходила за сприяння Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі Державного університету економіки і технологій.

Через військові дії зустріч проходила он-лайн за допомогою платформи Zoom.

На зустрічі були присутні:

1) Зовнішні експерти:

Ірина Футрук – директор ГС Центр розвитку креативної економіки Кривого Рогу

Ольга Якубовська – директор Комунального закладу «Палац культури «Центральний» КМР, співзасновник Криворізької асоціації «Арт-культура»

Тетяна Костенко - кандидат педагогічних наук, керівник-гуртка, методист, відмінник освіти України, художній керівник Народного художнього колективу театру сучасної хореографії «Алегро»;

Діна Серебрянська - директор аналітичного департаменту ГС «Центр розвитку креативної економіки»

2) Внутрішні експерти –здобувачі вищої освіти:

Богдана Глоба – здобувач вищої освіти Державного університету економіки і технологій першого (бакалаврського) рівня денної форми навчання спеціальності 073 Менеджмент (2 курс).

Анастасія Біліченко – здобувач вищої освіти Державного університету економіки і технологій першого (бакалаврського) рівня денної форми навчання спеціальності 073 Менеджмент (2 курс).

3) Валентин Орлов - В.о. проректора з науково-педагогічної та виховної роботи, кандидат наук з державного управління, доцент

4) Катерина Слюсаренко – в.о. директора ННІ управління та бізнес-освіти, кандидат економічних наук, доцент

5) Викладачі кафедр управління бізнесом та іноземних та ділової української мов – члени проектної групи.

Тетяна Петрішина - в.о. завідувача кафедри управління бізнесом Державного університету економіки і технологій, кандидат економічних наук, доцент

Ганна Андрущенко – професор кафедри управління бізнесом Державного університету економіки і технологій, доктор соціологічних наук, член проектної групи освітньої програми «Менеджмент креативних індустрій» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти

Ольга Чижикова – доцент кафедри іноземних та ділової української мов Державного університету економіки і технологій, кандидат педагогічних наук, член проектної групи освітньої програми «Менеджмент креативних індустрій» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти.

Розпочала зустріч модератор Ірина Васильчук, керівник Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі Державного університету економіки і технологій, доктор економічних наук, професор, яка привітала усіх присутніх та зазначила мету зустрічі. Коротко про історію створення освітньої програми «Менеджмент креативних індустрій» розповіли Валентин Орлов та Катерина Слюсаренко. Доповідачі звернули увагу на те, що програма орієнтована на базову професійну підготовку фахівців у сфері менеджменту соціокультурної діяльності, які здатні мислити креативно. Випускники спеціальності можуть працювати event-менеджерами, арт-директорами, завідувачами молодіжних центрів, керівниками гуртків, PR-менеджерами, прес-секретарями, адміністраторами тощо.

Тетяна Петрішина презентувала і пояснила обов’язкові та вибіркові освітні компоненти, доцільність їх включення у ОПП та змістове наповнення.

Під час обговорення як зовнішні, так внутрішні експерти наголосили на актуальність запровадження такої ОПП, що обумовлено сучасними змінами потреб на ринку праці та інтенсифікацією розвитку креативних індустрій. Було детально охарактеризовано позитивні сторони програми, та вказано на її слабкі місця. Зокрема, зовнішні стейкхолдери були одностайні у своїй позиції щодо структури розробленої ОПП, її логічності та змістовності. Позитивним відзначено вибіркові блоки дисциплін.

Першою свій погляд на ОПП «Менеджмент креативних індустрій» висловила Ольга Якубовська (Ольга Якубовська – директор Комунального закладу «Палац культури «Центральний» КМР, співзасновник Криворізької асоціації «Арт-культура»), яка відзначила логічний підхід і наповненість програми. Водночас, експерт звернула увагу на доцільність введення деяких дисциплін або зміну їх назв, зокрема:

- дисципліну «Режесура масових форм» змінити на «Основи режисури естради та масових заходів»;

- курси «Event менеджмент» та «Арт -менеджмент» об’єднати у дисципліну «Менеджмент подій»;

- дисципліну «Аудіо та відеодизайн» замінити на « Аудіовізуальне мистецтво»;

- включити дисципліну, яка б забезпечувала формування власного профілю;

- запропоновано «Фінанси креативних індустрій» змінити на «Фінансови менеджмент». Проте подальше обговорення показало на недоцільність саме такої зміни, особливо враховуючи обґрунтування фахівця у сфері фінансового менеджменту Ірини Васильчук (керівник Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі Державного університету економіки і технологій, доктор економічних наук, професор кафедри фінансів, банківської справи та страхування). Виходячи із обговорення запропоновано змінити назву зазначеної дисципліни на «Управління фінансами креативних індустрій».

Експерт також зробили великий акцент на зміну назви курсу «Управління проєктами» на «Проджект менеджмент» (яка більш відома у світовій практиці) та збільшення обсягу годин на дану дисципліну, оскільки випускники даної спеціальності мають вміти розробляти грантові заявки, користуватися можливостями фандрейзингу.

Окремо експерт відзначила необхідність введення такої дисципліни, як «Економіка та культура громади», що є надзвичайно актуальним у сучасних умовах. Цю пропозицію підтримали усі присутні, проте було запропоновано зробити це окремим модулем дисципліни «Менеджмент соціокультурної діяльності», яка викладається протягом 2-х семестрів.

Вагомим доповненням до програми експерт вважає такий напрямок як «Блогінг». Усі присутні розуміють його актуальність у сучасному суспільстві, проте було запропоновано, зокрема Катериною Слюсаренко та Валентином Орловим, зробити такі доповнення факультативними або надавати такі освітні послуги на платній основі.

Наступною навела свою точку зору щодо ОПП «Менеджмент креативних індустрій» експерт Ірина Футрук (директор ГС Центр розвитку креативної економіки Кривого Рогу), яка також відмітила важливість та актуальність розвитку саме такої спеціальності у Державному університеті економіки і технологій. Також експерт відмітила позитивно наявність у програмі багатьох дисциплін економічного спрямування. Проте зауважила, що все ж таки більший акцент має робитися на розробці ідеї та її продажу потенційним споживачам, навіть запропонувала ввести такий курс, як «Психологія продажів». Тетяна Петрішина прокоментувала зроблені зауваження і вказала на те, що зазначене експертом розглядається на протязі вивчення декількох дисциплін, зокрема «Маркетинг», «Маркетинг креативних індустрій», «Управління продажами» та «Дизайн мислення». Ірина Футрук порекомендувала все ж не переносити акцент з поняття «креативні індустрії» лише на культуру і її підтримала експерт Діна Серебрянська.

Свою позицію щодо питання, яке обговорювалося, висловила і зовнішній експерт Тетяна Костенко (кандидат педагогічних наук, керівник-гуртка, методист, відмінник освіти України, художній керівник Народного художнього колективу театру сучасної хореографії «Алегро»). Їй дуже сподобалася ідея започаткування спеціальності 028 «Менеджмент соціокультурної діяльності» та ОПП «Менеджмент креативних індустрій». Тетяна наголосила на тому, що сьогодні дуже цінуються фахівці, які вміють не лише управляти, а і повністю розуміти специфіку того, чим вони управляють. Такі фахівці мають бути спеціалістами не лише у сфері менеджменту, а і володіти аспектами творчості професій (ораторське мистецтво, хореографія, артистична майстерність тощо). Тому експерт підтримала ідею факультативних занять у зазначених сферах.

Діна Серебрянська (директор аналітичного департаменту ГС «Центр розвитку креативної економіки») зазначила, що ідеологія обраного напряму є актуальною, розроблена ОПП є комплексною і враховує різні компетентності, якими має володіти фахівець у сфері соціокультурної діяльності. Експерт запропонувала внести певні корективи в ОПП, а саме:

  • на перших курсах запровадити дисципліну «Креативна економіка», в основі якої лежать творчі галузі;

  • блок дисциплін «Юридичне забезпечення культурних проектів», «Авторські та суміжні права», «Інтелектуальна власність» винести із вибіркового в обов’язкові дисципліни, адже це є основою будь-якої діяльності. А сфера інтелектуальної власності в Україні слабко розвинена, через що суб’єкти соціокультурної діяльності часто не доотримують кошти, втрачають фінансування. Крім того, потрібно впровадити або дисципліну, або окремий модуль в одному з курсів, пов'язаний з основами цифрового права;

  • дисципліну «Міжкультурні комунікації» також винести в розділ обов’язкових дисциплін та передивитися її наповненість у бік взаємодії між сферами креативної індустрії.

Присутні на зустрічі здобувачі вищої освіти дуже позитивно сприйняли відкриття також сучасної спеціальності за не менш цікавою ОПП «Менеджмент креативних індустрій». Як позитивне вони також відмітили можливість обирати дисципліни згідно уподобань та майбутньої спеціалізації. Богдана Глоба (студентка першого (бакалаврського) рівня денної форми навчання спеціальності 073 Менеджмент (2 курс) відмітила, що їй не вистачає дисциплін, які б розкривали творчий потенціал, можливість проявляти себе саме з точки зору креативності. Студентка висловила пропозицію запровадження такого курсу, як «Організація благодійної діяльності та волонтерства», що у сучасних умовах є дуже актуальним. Крім того, Богдана зазначила, що сучасній молоді не вистачає знань у сфері Social media marketing (SMM).

Свою думку щодо бачення ОПП висловила Анастасія Біліченко (студентка першого (бакалаврського) рівня денної форми навчання спеціальності 073 Менеджмент (2 курс), яка погодилася з Богданою Глобою щодо актуальності даної ОПП, зазначила, що програма є комплексною та цікавою з точки зору здобувача вищої освіти. Анастасія висловила думку на підтримку створення факультативів, які б розкривали творчість молоді. Також студентка відмітила як позитивне проходження практики в установах соціокультурної діяльності, де здобувачі, вже починаючи з першого курсу, зможуть набувати практичних навичок своєї спеціальності.

Останньою виступила Ольга Чижикова (доцент кафедри іноземних та ділової української мов Державного університету економіки і технологій, член проектної групи освітньої програми «Менеджмент креативних індустрій» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти), яка також зробила декілька зауважень щодо змісту програми. Зокрема, вона наголосила на важливість управління конфліктами, і її підтримала і надала свою точку зору Ганна Андрущенко (професор кафедри управління бізнесом Державного університету економіки і технологій, д.соц.н., член проектної групи освітньої програми «Менеджмент креативних індустрій» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти). Ольга Чижикова також зробила акцент на тому, що здобувачі мають вивчати основи креативного мислення, яке є основою психології творчості. Прокоментувала зауваження Тетяна Петрішина, яка зазначила, що креативне мислення є частиною курсу «Дизайн мислення», яке студентам викладається на першому курсі.

Загалом всі експерти наголосили, що ОПП є достатньо збалансована за теоретичною та практичною, обов’язковою та вибірковою компонентами.

Після обговорення переваг та недоліків ОПП «Менеджмент креативних індустрій» Катерина Слюсаренко та Тетяна Петрішина підбили підсумок дискусії та розповіли про перспективи вдосконалення програми за результатами обговорення з експертами – стейкхолдерами та власного бачення кафедри управління бізнесом щодо розвитку спеціальності.

Підсумовуючи результати обговорення ОПП модератор Ірина Васильчук озвучила вироблені спільні пропозиції щодо підвищення якості підготовки майбутніх фахівців за спеціальністю 028 «Менеджмент соціокультурної діяльності», які будуть покладені в основу удосконалення ОПП та навчального плану.

24.05.2022
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©