Шевченківські дні в КЕІ

Шевченківські дні в КЕІ

Активізуючи увагу студентів, визначаючи сьогоднішній день як значимий для нас, українців, ми звертаємо свої погляди у бік Тараса Шевченка: 206-та річниця від дня народження і 159-та річниця з дня смерті великого пророка нашої нації

- Наше покликання – знати, осмислювати його творчість, - говорить доцент кафедри іноземних та української мов Олена Гончаренко. - На сьогоднішній момент ми знаємо, що намальовано ним 835 малюнків (270 втрачено), написано 240 поетичних творів, 250 листів, 8 поем,  20 повістей (із них лише 9 лишилося), 2 п’єси, 4 статті, щоденник, альбом офортів «Живописна Україна»… Це наш спадок, який ми повинні осмислювати, поки ми будемо живі на світі. Скільки літ минає, а тематика його творів лишається актуальною. Ми маємо побудувати міцну і сильну державу – іншого не дано.

Студенти 1-2 курсів усіх факультетів КЕІ залучилися до процесу проведення тижня, який проходить під гаслом «Не забудьте пом'янути…» Тим самим ми активізуємо увагу студентів читати Кобзаря, щоб знати, яка наша доля.

- Знати Шевченка – це обов’язок… обов’язок патріотів, - додає викладач.

Книжкову виставку  до проведених заходів із творів, написаних Т.Г. Шевченком та про нього, підготувала провідний бібліограф Тетяна Замараєва.

 

Студенти пишуть у своїх творах

Дмитро Бондар, студент групи ПТБД-19-1:

- Наш час – це час боротьби, час жалоби та тріумфу. Українці, як і в давнину, вимушені виборювати своє місце під сонцем, боротися за свою Україну. Наша зброя протягом віків змінювалась і вдосконалювалась, але одна – і найважливіша – залишається незмінною. Це наша мова.

Тимур Чухно, студент групи ІПЗ-18-1:

- Мови втілюють культури. Вони відображають мислення людей. Через ідіоми і вирази, які давно увійшли в загальну лексику, відображають людський досвід сприйняття світу. Вивчення мов дає розуміння того, як бачать світ інші народи.

Вікторія Лозенко, студентка групи ІПЗ-18-1:

- Мова формує національну свідомість, громадянську позицію. Людина усвідомлює себе частиною своєї держави. Мова є чинником формування нації.

Ярослав Копійка, студент групи ІПЗ-18-1:

- Мова – код мислення. Це віконце, через яке людина бачить світ. Завдяки рідній мові  починається процес становлення людини.

Дмитро Севський, студент групи ІПЗ-18-1:

- Мова – це наша історія, яка як нескінченний потік води обточила камінь, перетворивши його  в оброблену часом мову, яку ми маємо на сьогоднішній день. Неможливо пізнати культуру країни та її історію, не вивчивши її мови.

Олександр Ніколаєнко, студент групи ІПЗ-18-1:

- Я думаю, що якщо ти навіть не знаєш мови та історії країни, в якій живеш. Це не завадить бути патріотом, адже «нас роблять не слова, а дії», можна діяти заради держави і любити її всім серцем. Прикладом цьому є мій товариш, який приїхав в Україну із Польщі. Він не знає нашої історії і мови, але він працює в благодійному фонді і допомагає нашій країні розвиватися – і це заслуговує поваги.

Владислав Середа, студент групи ІПЗ-18-1:

- Мова – знаряддя мислення. У ній відбивається культурний рівень людини, її повага до інших. Боротися за чистоту  і високу мовну культуру – це боротьба за культуру взагалі. Добре, коли людина володіє багатьма мовами. Зараз стає престижним розмовляти вишуканою українською мовою. До нас приходить розуміння того, що добре знання мови – важлива професіограма людей різних спеціальностей.

Данило Кушнірук, студент групи ІПЗ-18-1:

- Уміння володіти мовою потрібне кожному. Той, хто душею відчуває красу мови, вміє передавати глибину своїх думок, зможе знайти своє місце у світі.

Валерій Конюшенко, студент групи ІПЗ-18-1:

- Мова, насамперед, інструмент комунікації. Майстерне володіння цим інструментом визначає відносини між людьми. Завдяки мові ми пізнаємо світ.

 

11.03.2020
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©